"Credem cu tarie in potentialul pietei"

"Credem cu tarie in potentialul pietei"Wood&Company a devenit intermediar pe Bursa de Valori Bucuresti in vara anului 2007. Pana luna trecuta, compania s-a mentinut in prima jumatate a clasamentului anual dupa active, fara sa de detase vizibil fata de restul brokerilor activi.

Insa, odata cu listarea Fondului Proprietatea, cehii s-au aratat tot mai activi. Astfel, Wood a urcat fulminant in ierarhia brokerilor de luna trecuta, in special pe fondul tranzactiilor cu FP. Desi ocupa pozitia a doua, oficialii companiei spun ca nu vizeaza cota de piata. Focusul principal ramane cresterea si dezvoltarea bursei, in care isi propun sa aiba un rol activ.

Wood&Company a fost dintotdeauna interesata de piata de capital si cea de M&A din Romania si credem cu tarie in potentialul pe termen lung al pietei. Desigur ca FP este o companie foarte interesanta pentru noi si clientii nostri iar faptul ca listarea a adus o dublare a lichiditatii zilnice fata de 2010 este, bineinteles, un semn foarte bun”, a declarat pentru Wall-Street.ro Ovidiu Fer, analist la Wood&cCo.

De fapt, cehii si-au manifestat interesul pentru Fondul Proprietatea chiar inainte de listare. In decembrie 2009, acestia au emis warrant-uri cu actiunile Fondului Proprietatea, tranzactionate pe Bursa din Viena.

In plus, dupa ce s-au remarcat in urma tranzactiilor cu actiuni FP, au fost si selectati de Franklin Templeton pentru a presta serviciile in procesul de rascumparare a actiunilor fondului.

Prin intensificarea activitatii pe bursa, cehii demonstreaza increderea pe care o au in piata romaneasca. Acestia considera ca are capacitatea de a creste foarte mult, mai ales ca ingredientele sunt acolo.

Astfel, principalii factori care vor ajuta de dezvoltarea bursei sunt fondurile private de pensii, nevoia acuta de bani a statului si imbunatatirea guvernantei corporative in companiile romanesti, unde FP va ajuta foarte mult prin puterea exemplului.

Trebuie inteles ca ‚we are here to stay’ (n.r. Suntem aici ca sa ramanem). Cred cu tarie in dezvoltarea pietei si vrem sa jucam un rol activ in acest proces”, a mai explicat Fer.

Wood deruleaza un proces de expansiune generala

Wood deruleaza un proces de expansiune generalaIntensificarea activitatii cehilor de la Wood pe Bursa de Valori Bucuresti nu se datoreaza doar listarii Fondului Proprietatea. Compania ceha trece printr-o faza de expansiune generala.

„In ultimele luni am adus in echipa noastra o multitudine de profesionisti in toate departamenetele. Biroul nostru de la Varsovia a crescut de peste 4 ori si avem o echipa completa de research, sales, sales trading si corporate finance. Am dezvoltat un birou foarte puternic si la Londra (unde de altfel lucreaza de curand si o romanca - Ioana Pop). In acest context trebuie vazuta si cresterea din Romania”, a explicat Fer.

Wood are un birou in Bucuresti de peste 5 ani, care se ocupa de corporate finance. De asemenea, compania acopera cu analize cele mai importante 12 companii de la Bursa: Fondul Proprietatea, Petrom, Transgaz, Transelectrica, Banca Transilvania, BRD, BVB si SIF-urile.

Compania nu si-a propus o tinta de volum mediu lunar sau o anumita cota de piata, nefiind prioritare pentru compania din Cehia. In schimb, Wood se axeaza foarte mult pe servicii de calitate in toate departamentele: research, trading, sales si corporate finance.

„ Deocamdata prioritatea este cresterea pietei. Ipotetic vorbind degeaba ai 10% dintr-o piata care se tranzactioneaza 10 milioane de euro in fiecare zi. Mai bine sa ai 1% dintr-o piata de 300-400 milioane de euro pe zi”, explica analistul Wood.


"Romania a revenit partial pe radarele investitorilor straini"

"Romania a revenit partial pe radarele investitorilor straini"Analistul Wood&Co se asteapta la o crestere constanta a volumelor bursei romanesti, pe fondul vanzarilor de pachete planuite de stat si a intensificarii activitatii jucatorilor institutionali locali (fondurile de pensii, cele mutuale, SIF-urile sau Fondul Poprietatea). Insa, pentru realizarea acestor lucruri, este nevoie de un suport real din partea statului.

Insa, ce se va intampla daca nu se vor respecta acele promisiuni de care depinde atat de mult dezvoltarea bursei?

„Din punctul meu de vedere este destul de simplu: putem fi ca Polonia, cu volume de 3-4 milioane dolari pe zi, sau ca Slovacia, cu 50.000 de dolari. Statul trebuie sa inteleaga ca are nevoie de bani si ca bursa este o sursa buna. Insa pana acum a fost probabil vorba de un cerc vicios: nu au existat listari pentru ca nu erau lichiditati, nu erau bani in piata pt ca spectrul de investitii era foarte limitat”, a explicat Ovidiu Fer.

Acesta se asteapta la o revigorare a activitatii, pe masura ce efectele indirecte ale listarii Fondului Proprietatea se vor resimti pe parcurs (legate de guvernanta corporativa, dezvoltarea infrastructurii pietei).

Privita din afara, piata romaneasca inca mai prezinta temeri la nivel macroeconomic si multa incertitudine privind scena politica.

Insa, analistul Wood remarca o revigorare a interesului, in sensul ca investitorii incep sa se uite la Romania din ce in ce mai mult.

„Partial, Romania a revenit pe radarele investitorilor prin listarea fondului, insa acum trebuie completari cu cresteri de free float si noi listari. Sunt convins ca exista si un mare potential domestic - companii private romanesti care ar putea acces sa piata de capital, insa guvernul trebuie sa ofere primul exemplu”, afirma Ovidiu Fer.

Acesta remarca eforturile Bursei de Valori Bucuresti de atragere a emitentilor si de crestere a vizibilitatii in ochii investitorilor, Wood oferind sustinerea si ajutorul in acest sens.

Citeste si Optimismul cehilor: 5 factori care vor sustine dezvoltarea BVB