Contaminare cu panica

Contaminare cu panicaDupa ce indicele Nikkei a pierdut peste 6 procente in prima sedinta a saptamanii si piata romaneasca a inchis luni cu aprecieri, specialistii spuneau ca fundamentele sunt mai importante si ca relatiile reduse cu Japonia duc la efecte minime pe piata de capital.

Dar inrautatirea situatiei, noua explozie nucleara de la centrala Fukushima si masurile de management al riscului luate in mai multe tari au creat panica generalizata.

Indicele bursei din Japonia a inchis marti cu scaderi de peste 10%, bursele sin Statele Unite ale Americii au scazut si efectul de contaminare s-a prelungit si in Europa. De aceasta data, nici Romania nu a mai fost ocolita.

„Bursa de la Bucuresti are o conotatie psihologica ce functioneaza in concordanta cu marile burse. Daca ziua de ieri inca nu aratase decat varful icebergului, pe masura ce efectele se arata tot mai dramatice in japonia si pietele reactioneaza violent. „Lumea a inteles ca ce parea a fi dramatic la prima vedere s-a transformat in ceva cumplit. Cred ca nu e usoar sa iei in calcul toate efectele colaterale. Mai mult, efectele se raspandesc in lume nu doar la nivelul pietelor financiare, ci si al managementului riscului”, a explicat Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

De exemplu, Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca sapte dintre cele 17 centrale nucleare din Germania vor fi inchise, cel putin pana la finele unui moratoriu de trei luni cu privire la expansiunea ciclului de viata a statiilor nucleare nemtesti.

„Aceste lucruri duc la un stres suplimentar, care se vede in cotatii. Cred ca toti ochii planetei sunt indreptati spre situatia nucleara a Japoniei. Daca acele reactoare vor fi tinute sub control, atunci o prima reactie pozitiva se va vedea in 2-3 zile. Dar daca lucrurile in Japonia se vor inrautati, pietele financiare vor include aceste temeri. Intrebarea este daca poate fi mai rau decat este deja sau a trecut cea mai dificila parte”, a mai spus Chisu.

Indicele BET a pierdut 2,8 procente in sedinta de ieri, BET-C s-a depreciat cu 2,57% iar indicele financiar BET-FI a avut cea mai mare depreciere, de 3,45%.

Indicele ROTX a scazut cu 3,06%, BET-XT cu 3 procente iar BET-NG cu 2,17%. Lichiditatea totala a bursei a fost de peste 14,5 milioane de euro, majoritatea tranzactiilor fiind facute pe piata de actiuni. Fondul Proprietatea si Societatile de Investitii Financiare au atras cele mai mari rulaje.


Psihologia va impune trendul pietelor

Psihologia va impune trendul pietelorScaderile pietei bursiere de astazi nu sunt anormale, corelarea cu marile burse fiind inevitabila.

„Era normal ca si piata romaneasca sa se coreleze cu bursele mari, nu puteam sa crestem in timp ce acestea inregistreaza scaderi importante. Exista temerea ca pietele vor continua sa scada si multi investitori au profitat de aceasta, marcand profituri sau pur si simplu iesind de pe anumite titluri”, a explicat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Situatia din Japonia este ingrijoratoare, implicatiile sunt enorme atat pe plan economic, cat si din punct de vedere uman.

Insa oficialul Estinvest spune ca nu este foarte ingrijorat, vanzand Japonia ca o "pasare Pheonix a economiei mondiale", care reuseste sa faca fata unor situatii dramatice. Cu toate acestea, valul de scaderi va continua cat timp vor plana incertitudini.

„Deocamndata, stirile despre impactul contret al acrestei tragedii sunt insuficienta, la nivel global. Asa ca investitorii intai reactioneaza, sub impulsul panicii, si apoi gandesc. Probabil ca vor continua vanzarile, pana cand pietele se vor mai linisti, pe fondul aparitiei unor date concrete”, a mai spus Murgoci.

Si Mihai Chisu este de parere ca, in urmatoarea perioada, psihologia pietelor va impune trendul iar bursele din state cu legaturi reduse cu Japonia (precum Romania)ar putea sa isi revina mai repede.

„In plus, la BVB, aceste scaderi au fost un prilej bun pentru cei care au vrut sa isi majoreze pozitiile la SIF-uri, pentru a obtine dividende mai bune. Volumele mari de astazi arata ca exista si panica, dar si interes. S-a vandut cu discounturi de 3-4%, dar a existat si contraparte la cumparare”, a explicat brokerul IFB Finwest.

Panica pe marile burse

Panica pe marile bursePietele vest-europene au inregistrat corectii semnificative, dupa ce indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, s-a prabusit cu 10,6%, ca urmare a anuntului guvernului din Japonia ca nivelul de radioactivitate masurat la centrala nucleara de la Fukushima este periculos pentru sanatate.

Indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, a inchis sedinta de tranzactionare de marti in scadere cu 10,6%, una dintre cele mai slabe evolutii de la crearea lui, din cauza panicii investitorilor provocate de agravarea crizei nucleare din Japonia, transmite Mediafax.

Scaderea de marti este a treia ca marime din istoria de mai mult de jumatate de secol a indicelui. Declinul s-a accentuat dupa ce guvernul a anuntat ca nivelul de radioactivitate masurat la centrala nucleara de la Fukushima este periculos pentru sanatate. Numarul tranzactiilor a atins un nivel record, de trei ori mai mare decat media.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Paris erau in scadere cu 1,9% si, respectiv, 3,3%, iar piata de la Frankfurt inregistra cel mai sever declin, de 4,5%. Linia descendenta era urmata si de bursele din Europa Centrala si de Est, care coborau cu pana la 2,1%.

Bursa din Statele Unite a deschis in scadere cu peste 2% sedinta de marti, urmand declinul de la nivel mondial, din cauza impactului crizei nucleare din Japonia asupra pietelor financiare, transmite Reuters.

Actiunile de pe piata americana considerate expuse la dezastru, dar si cele sensibile la date macroceconomice, au scazut.
Cotatia AIG a pierdut 4%, in timp ce General Electric a scazut cu 5%.

Indicele industrial Dow Jones a pierdut 2,17%, Standard & Poor's 500 a scazut cu 2,19%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 2,67%.