1 / 4

Contaminare cu panica

Dupa ce indicele Nikkei a pierdut peste 6 procente in prima sedinta a saptamanii si piata romaneasca a inchis luni cu aprecieri, specialistii spuneau ca fundamentele sunt mai importante si ca relatiile reduse cu Japonia duc la efecte minime pe piata de capital.

Dar inrautatirea situatiei, noua explozie nucleara de la centrala Fukushima si masurile de management al riscului luate in mai multe tari au creat panica generalizata.

Indicele bursei din Japonia a inchis marti cu scaderi de peste 10%, bursele sin Statele Unite ale Americii au scazut si efectul de contaminare s-a prelungit si in Europa. De aceasta data, nici Romania nu a mai fost ocolita.

„Bursa de la Bucuresti are o conotatie psihologica ce functioneaza in concordanta cu marile burse. Daca ziua de ieri inca nu aratase decat varful icebergului, pe masura ce efectele se arata tot mai dramatice in japonia si pietele reactioneaza violent. „Lumea a inteles ca ce parea a fi dramatic la prima vedere s-a transformat in ceva cumplit. Cred ca nu e usoar sa iei in calcul toate efectele colaterale. Mai mult, efectele se raspandesc in lume nu doar la nivelul pietelor financiare, ci si al managementului riscului”, a explicat Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

De exemplu, Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca sapte dintre cele 17 centrale nucleare din Germania vor fi inchise, cel putin pana la finele unui moratoriu de trei luni cu privire la expansiunea ciclului de viata a statiilor nucleare nemtesti.

„Aceste lucruri duc la un stres suplimentar, care se vede in cotatii. Cred ca toti ochii planetei sunt indreptati spre situatia nucleara a Japoniei. Daca acele reactoare vor fi tinute sub control, atunci o prima reactie pozitiva se va vedea in 2-3 zile. Dar daca lucrurile in Japonia se vor inrautati, pietele financiare vor include aceste temeri. Intrebarea este daca poate fi mai rau decat este deja sau a trecut cea mai dificila parte”, a mai spus Chisu.

Indicele BET a pierdut 2,8 procente in sedinta de ieri, BET-C s-a depreciat cu 2,57% iar indicele financiar BET-FI a avut cea mai mare depreciere, de 3,45%.

Indicele ROTX a scazut cu 3,06%, BET-XT cu 3 procente iar BET-NG cu 2,17%. Lichiditatea totala a bursei a fost de peste 14,5 milioane de euro, majoritatea tranzactiilor fiind facute pe piata de actiuni. Fondul Proprietatea si Societatile de Investitii Financiare au atras cele mai mari rulaje.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri