Brokerii: FP nu va scoate inca sume importante din tara

Brokerii: FP nu va scoate inca sume importante din taraPotrivit unui raport transmis de Franklin Templeton Investments (FTI), compania care administreaza FP, 1,65% din activele nete ale Fondului au fost investite pe parcursul lunii februarie in Austria, acestea avand o valoare totala de 265,8 milioane lei (63 milioane euro). De cealalta parte, investitiile in Romania s-au cifrat la 15,84 miliarde lei (3,8 miliarde euro).

Atata timp cat plafonul de investitii externe nu va fi atins, este posibil ca Fondul Proprietatea sa isi mareasca expunerea din pietele internationale. Indreptarea spre alte tari poate fi interpretata si ca un semn al faptului ca administratorii considera insuficien lichiditatea pietei romanesti ca fiind insuficienta. Investitiile externe depind si de ce benchmark-uri au, deoarece mai mult ca sigur investitiile sunt facute pe termen mediu si lung”, a declarat Florin Ilie, director Piete de Capital in cadrul ING Bank Romania.

Brokerii considera ca este inca prematur pentru a spune daca Fondul Proprietatea devine, odata cu listarea, un fond de investitii mai degraba international decat local. “Momentan exista restrictii clare de investitii si pana cand actionarii nu decid altceva, este dificil de spus daca directia de investitii a FP se va axa mai mult pe pietele externe”, a mai adaugat Florin Ilie.

O parte din brokeri exclud insa posibilitatea ca Fondul Proprietatea sa isi concentreze o mare parte din investitii in afara Romaniei, mai ales atata timp cat statul roman continua sa fie principala voce in adunarile generale ale actionarilor.

“Ma indoiesc ca vor scoate sume importante din tara. In primul rand pentru ca asta nu este strategia lui Mark Mobius si in al doilea rand, pentru ca atunci cand se trage linie la sfarsitul anului, Franklin Templeton tot in fata statului va da socoteala. Ganditi-va cum ar fi sa explici de ce tu, noul administrator, nu ai investit banii in Romania, mai ales dupa ce ai declarat ca sunt destule oportunitati si in tara noastra”, spune Adrian Manaila, proprietarul societatii de intermediere Eldainvest si unul dintre cei mai experimentati brokeri din piata.

Reprezentantii Franklin Templeton anuntasera anterior ca au in vedere si posibile investitii pe pietele din Europa Centrala si de Est, precum si in alte piete emergente, fara a da insa numele tarilor vizate.

“Oficialii FTI au spus intr-adevar ca vor urmari si oportunitatile din afara tarii, dar una peste alta fondul a fost conceput ca unul local, detinut de romani, inca nu este strain pentru a putea spune ca isi diversifica investitiile in orice tara”, a declarat Manaila.


Top investitii FP in februarie

Top investitii FP in februarieActiunile Petrom (SNP) au fost si in februarie cea mai importanta investitie a Fondului Proprietatea, cu un procent de 28,14% din portofoliu.

Detinerile in cadrul Hidroelectrica se afla pe a doua pozitie (20,4%), urmate de cele de la Romgaz (7,73%). Procentele sunt calculate pe baza valorii activului net (VAN).

Per total, activele nete ale fondului au crescut cu 3%, de la 15,64 miliarde lei, in ianuarie, la 16,11 miliarde lei, in februarie. Si cu o luna in urma activele FP au fost in urcare, valoarea acestora inregistrand un plus de doua procente.

De remarcat ca Fondul si-a redus luna trecuta detinerile de la toate companiile energetice si de utilitati din portofoliu, acolo unde statul roman este actionar majoritar, cu banii obtinuti administratorii de la FTI preferand sa cumpere actiuni in sectorul bancar. Aceasta este pentru prima data in istoria FP cand o parte din active sunt investite in banci.

Companiile din sectorul petrolier si al gazelor naturale sunt in continuare pe primul loc in structura portofoliului FP (36,31%). Investitiile in utilitati au reprezentat 48,9% din portofoliul FP din februarie, in scadere cu aproape doua procente fata de luna anterioara.

Fondul Proprietatea are in prezent si investitii in valoare de un miliard lei (241 milioane euro) in depozite bancare, acestea reprezentand 6,26% din activele nete totale.

Investitorii locali se tem ca banii FP aluneca spre alte tari

Investitorii de retail din piata romaneasca nu vad cu ochi buni recentele mutari din portofoliul de investitii al Fondului Proprietatea.

Faptul ca pentru prima data de la infiintare FP are in portofoliu banci, in vreme ce o parte investitiile lunare au fost facute in Austria, arata ca Fondul a cumparat in luna februarie actiuni Erste Bank, direct de pe Bursa de la Viena, considera reprezentantii Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

In aceste conditii AIPC vorbeste despre comisioanele prea mari practicate de bursa locale, care ar avea rolul de a indeparta investitiile importante de BVB.

“Nu intelegem de ce brokerii si actionarii BVB din Romania isi taie singuri mana si pastreaza in calitatea lor de actionari comisioane foarte mari in timp ce Bursa a strans sume uriase de bani in conturi”, se mentioneaza intr-un raport al AIPC.

Asociatia considera ca presupusa tranzactie cu actiuni Erste Bank reprezinta un semnal de alarma al faptului ca Romania are una dintre cele mai scumpe burse din lume.

Fondul Proprietatea s-a listat pe BVB la inceputul acestui an, pretul actiunilor FP fiind in prezent cu 5,7% mai mic decat cel din prima zi de tranzactionare pe bursa. La inchiderea sedintei de vineri, un titlu FP se tranzactiona pentru 0,612 lei, compania fiind astfel evaluata la 8,4 miliarde lei (2 miliarde euro).