1 / 4

Brokerii: FP nu va scoate inca sume importante din tara

Potrivit unui raport transmis de Franklin Templeton Investments (FTI), compania care administreaza FP, 1,65% din activele nete ale Fondului au fost investite pe parcursul lunii februarie in Austria, acestea avand o valoare totala de 265,8 milioane lei (63 milioane euro). De cealalta parte, investitiile in Romania s-au cifrat la 15,84 miliarde lei (3,8 miliarde euro).

Atata timp cat plafonul de investitii externe nu va fi atins, este posibil ca Fondul Proprietatea sa isi mareasca expunerea din pietele internationale. Indreptarea spre alte tari poate fi interpretata si ca un semn al faptului ca administratorii considera insuficien lichiditatea pietei romanesti ca fiind insuficienta. Investitiile externe depind si de ce benchmark-uri au, deoarece mai mult ca sigur investitiile sunt facute pe termen mediu si lung”, a declarat Florin Ilie, director Piete de Capital in cadrul ING Bank Romania.

Brokerii considera ca este inca prematur pentru a spune daca Fondul Proprietatea devine, odata cu listarea, un fond de investitii mai degraba international decat local. “Momentan exista restrictii clare de investitii si pana cand actionarii nu decid altceva, este dificil de spus daca directia de investitii a FP se va axa mai mult pe pietele externe”, a mai adaugat Florin Ilie.

O parte din brokeri exclud insa posibilitatea ca Fondul Proprietatea sa isi concentreze o mare parte din investitii in afara Romaniei, mai ales atata timp cat statul roman continua sa fie principala voce in adunarile generale ale actionarilor.

“Ma indoiesc ca vor scoate sume importante din tara. In primul rand pentru ca asta nu este strategia lui Mark Mobius si in al doilea rand, pentru ca atunci cand se trage linie la sfarsitul anului, Franklin Templeton tot in fata statului va da socoteala. Ganditi-va cum ar fi sa explici de ce tu, noul administrator, nu ai investit banii in Romania, mai ales dupa ce ai declarat ca sunt destule oportunitati si in tara noastra”, spune Adrian Manaila, proprietarul societatii de intermediere Eldainvest si unul dintre cei mai experimentati brokeri din piata.

Reprezentantii Franklin Templeton anuntasera anterior ca au in vedere si posibile investitii pe pietele din Europa Centrala si de Est, precum si in alte piete emergente, fara a da insa numele tarilor vizate.

“Oficialii FTI au spus intr-adevar ca vor urmari si oportunitatile din afara tarii, dar una peste alta fondul a fost conceput ca unul local, detinut de romani, inca nu este strain pentru a putea spune ca isi diversifica investitiile in orice tara”, a declarat Manaila.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri