1 / 4

Fondul Certinvest Arta Romaneasca

Societatea de Administrare a investitiilor Certinvest vrea sa lanseze, in urmatoarele saptamani, primul fond de investitii in arta din Romania. Fondul Certinvest Arta Romaneasca este in curs de avizare de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, oficialii companiei asteptand avizele in urmatoarele doua – trei saptamani.

„Piata de arta din Romania este inca la inceput, volumele de tranzactionare au crescut foarte mult in ultimii ani si tendinta este de apreciere. Mai mult, in ultimii ani, arta a devenit un activ de refugiu, fiind o investitie pe termen lung si stabila”, a declarat Eugen Voicu (foto), presedintele Consiliului de Supraveghere al Certinvest.

Valoarea minima de subscriere in fond este de 5.000 de euro, cu care se pot cumpara doua unitati de fond. Acesta are o perioada de viata de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire de un an. Obiectivul de randament al fondului este de 15% pe an pentru investitiile in euro.

Voicu a mentionat ca durata este atat de scurta pentru ca reprezinta un proiect-pilot. Daca acesta va avea succes si aceasta nisa se va dezvolta, Certinvest are in plan ca peste cativa ani sa lanseze un fond de o amploare mai mare, pe care sa il listeze la Bursa de Valori Bucuresti.

Fondul va investi prin intermediul unei firme infiintate recent, care va cumpara obiecte de arta. Legislatia in vigoare nu permite ca un SAI sa investeasca direct in obiecte de arta. Randamentul unitatilor de fond va fi determinat de evaluarea obiectelor de arta detine de societatea in care fondul va investi.

Fondul se adreseaza investitorilor care sunt interesati de investitiile in arta, dar nu au cunostintele sau mijloacele financiare necesare pentru a cumpara pe cont propriu sau investitorilor care doresc sa isi diversifice portofoliul prin investitii alternative, a explicat Voicu, in conferinta de prezentare a noului produs din portofoliul Certinvest.

Cei care vor investi in acest fond in oricare dintre primele 3 perioade de subscriere vor beneficia de zero comisioane de subscriere, devenind astfel investitori fondatori.

Acestia au cateva avantaje: pot primi gratuit operele de arta in care fondul investeste, au comisioane reduse cand cumpara sau vand opera prin intermediul caselor de licitatii colaboratoare si pot cumpara opera apartinand Fondului, in conditii preferentiale, la momentul lichidarii portofoliului.

De asemenea, se vor inchiria operele de arta detinute institutiilor interesate. Fondul isi propune sa investeasca 40% din active in arta romaneasca de patrimoniu, retrocedata de Muzeul National de Arta al Romaniei, 25% in arta romaneasca de patrimoniu (primii 20 de artisti romani in topul celebritatii), 15% in avangarda romaneasca de circulatie international, 10% in vechii maestrii romani (secolul XVII-XIX) si inca 10% in artisti contemporani romani in curs de lansare international, a mai explicat oficialul Certinvest.

In selectarea operelor de arta in care se vor inveti vehiculele detinute de fond, vor fi folosite opiniile exprimate de consilierii administratorului: Comisia Expertilor Independenti si Comitetul Independent al Evaluatorilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri