Boc: Nu vindem pachetul fara 600 mil. euro

Boc: Nu vindem pachetul fara 600 mil. euroPremierul Emil Boc a declarat recent ca nu va vinde pachetul de 9,84% din Petrom sub pretul de 600 milioane euro.

"Din vanzarea a 9,4% din actiuni vom obtine mai mult decat suma primita de Nastase pentru intreg Petrom-ul. Nu vom vinde sub acest pret, de 600 milioane euro", a spus Boc, mentionand ca nu va accepta o vanzare “smechereasca” a acestor titluri, respective printr-o negociere directa.

In acest caz, pretul de oferta care urmeaza sa fie stabilit de consortiul de intermediere ar trebui sa fie de cel putin 0,43 lei/actiune. In sedinta de ieri, titlurile Petrom au inchis la o valoare la 0,4395 lei/actiune.

Brokerii consultati de Wall-Street.ro au evitat sa faca estimari concrete ale pretului din oferta, tinand cont ca inca nu se stie perioada in care aceasta se va derula si nici care va fi pretul pietei la acel moment.

Adi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest, crede ca un termen rezonabil pentru derularea acestei oferte ar fi intre o luna si jumatate si doua luni si jumatate.

Pretul de oferta este stabilit de intermediari, prin consultare cu vanzatorul, care poate accepta sau nu varianta propusa.

„Teoretic, daca vanzatorul, adica statul roman, nu accepta pretul stabilit de intermediar, oferta s-ar putea amana. Insa este un scenariu putin probabil. Sa nu uitam ca avem de-a face doar cu declaratii politice, care se uita foarte repede”, a explicat Lupsan.

In 2004, in mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Nastase, grupul austriac OMV a preluat o participatie de 51,01% din capitalul Petrom, in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumparat de la stat 33,34% din actiuni pentru 669 milioane euro si a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participatia de 51%. Prin contractul de privatizare, compania beneficiaza de plata unor redevente reduse la bugetul de stat.

Citeste in slide-ul urmator ce efecte ar putea avea lansarea unui pret ridicat de oferta.

Un pret mare in oferta ar duce la lipsa retailerilor

Un pret mare in oferta ar duce la lipsa retailerilorUn element important care ar duce la o implicare activa a investitorilor de retail din Romania este propunerea unui pret de oferta cu discount semnificativ fata de pretul din piata de la momentul respectiv.

Insa, in functie de care va fi pretul de piata in perioada derularii ofertei, e posibil ca acesta sa nu coincida cu cel necesar pentru ca Guvernul sa atraga cele 600 de milioane de euro dorite.

„Daca pretul de oferta va fi mai mare sau egal cu cel din piata, retailerii nu vor fi foarte atrasi si participe la aceasta oferta, astfel ca vor prefera sa cumpere din piata. Insa, pentru investitorii institutionali importanti care vor dori sa aiba o prezenta notabila la OMV Petrom, oferta de vanzare va fi un prilej bun sa cumpere. Si un pret mai mare decat cel din piata nu i-ar deranja pe investitorii care vor sa faca plasamente strategice, precum OMV”, a explicat Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

In functie de conditiile ofertei, Adi Lupsan vede trei scenarii posibile. „Vad fie o oferta cu o implicare agresiva a retailului, ceea ce ar duce la subscrieri de ordinul milioanelor, fie implicarea unui numar restrans de investitori institutionali, care sa cumpere pachete mari. Exista si scenariul intermediar, dar ar avea o implicare redusa a investitorilor locali”, a explicat Lupsan.

Grupul format din banca de investitii rusa Renaissance si romanii de la BT Securities, EFG Eurobank si Romcapital a cerut cel mai mic comision dintre participantii la licitatie, de 0,325%, care, daca oferta s-ar desfasura cu succes, s-ar traduce intr-o suma de aproximativ 1,62 milioane euro.

Valoarea este cu mult sub cea de 5 milioane euro estimata initial, si cu atat mai redusa din punctul de vedere al consortiului castigator, care va trebui sa o imparta in patru parti separate.

Citeste Cum a fost castigata cea mai mare oferta publica din istoria Bursei

Navigheaza mai departe pentru a vedea doua solutii de stimulare a investitorilor


Masuri pentru sustinere a bursei, via Guvern

Masuri pentru sustinere a bursei, via GuvernInitiativa Guvernului de a vinde prin Bursa pachetul Petrom, mai ales dupa 3 ani fara nicio masura concreta in acest sens, este, cu siguranta, una laudabila, sustin brokerii.

„In paralel cu celelalte aspecte, pasul facut de stat in alegerea bursei si a nu a unei privatizari strategice, cum s-a mai intamplat, este laudabil. In succesul ofertei va conta mult si implicarea intermediarului principal. Tinand cont ca vorbim de Renaissance Capital (n.red.: cea mai mare banca de investitii din Rusia, specializata mai ales pe IPO-uri si pietele emergente), cred ca oferta va acea succes”, a explicat Mihai Chisu.

Practic, interesul primordial al statului in acest proiect este sa obtina o suma de bani prin vanzarea pachetului la Petrom. Insa, in paralel cu acest lucru, ar putea sa incerce si sa dezvolte piata, printr-o serie de strategii. Acestea au fost aplicate in alte tari, precum Polonia, si au avut efecte importante in zona bursiera.

„Pe viitor, in urmatoarele listari din companiile de stat, guvernantii ar putea incerca sa atraga mai mult si investitorii autohnoni, prin crearea unor conditii speciale. De exemplu, ar ptea sa dea o transa separata ptr retail, la un pret mai mic, special pentru publicul romanesc, sau sa creeze beneficii fiscale pentru investitorii participanti la oferta”, a mai spus Chisu.

Astfel, un exemplu ar fi ca investitorii sa aiba impozite mai mici sau zero pentru tranzactiile cu titluri Petrom, intr-un interval de timp stabilit.
In acest fel, s-ar satisface si nevoia de cash a statului, in paralel cu sustinerea promovarii pietei de capital la nivelul publicului larg.