1 / 6

Cine si de ce a propus injumatatirea de capital

Grupul de actionari care a solicitat propunerea reducerii capitalului BVB este format din mai multe fonduri de investitii din grupul Franklin Templeton, impreuna cu un alt fond strain cu participatii la operator, au declarat pentru Wall-Street.ro surse din piata de capital.

Oficialii Franklin Templeton au refuzat sa comenteze aceste informatii: "Nu putem comenta speculatii de piata”, au raspuns acestia solicitarii noastre.

Vestea acestei propuneri ce va fi supusa aprobarii actionarilor nu a fost foarte bine primita in piata. Wall-Street a consultat mai mult actionari ai BVB si consultanti in fuziuni si achizitii iar concluzia generala denota un semnal negativ in piata, pe langa efectele in potentiala fuziune dintre cele doua burse.

Consiliul Bursei va analiza in sedinta de vineri aceasta propunere si va lua masurile necesare. In cazul in care Adunarea Generala a Actionarilor din 29 aprilie va aproba acest punct, capitalul social al BVB se va reduce de la 76, 74 milioane lei (cat este in prezent) la 38,37 milioane lei.

"Mi se pare absurda aceasta propunere de decapitalizare a operatorului bursier. Cunoscand planurile si proiectele pe care BVB a inceput sa le puna in practica, si chiar cu succes, aceasta masura nu se potriveste. Este un exemplu negativ, cu atat mai mult daca sursele sunt reale si vine din partea unui investitor strain. Asdar, nu vom sustine aceasta propunere in AGA, pe care o gasesc contrara interesului bursei de a se dezvolta si fara justificari plauzibile", a declarat pentru Wall-Street.ro Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust.

Grupul de actionari solicita „aprobarea diminuarii capitalului social al S.C. Bursa de Valori Bucuresti S.A. prin reducerea valorii nominale a unei actiuni de la 10 RON la 5 RON si distribuirea sumei rezultate catre actionari sub forma de dividend extraordinar”, se arata in comunicatul remis de BVB.

“In eventualitatea in care aceasta cerere va fi aprobata de actionari, poate sa fie privita ca un exemplu negativ pentru piata. Ce semnal dam noi investitorilor si companiilor pe care vrem sa le atragem pe bursa pentru finantare si dezvoltare, cand tocmai BVB face un pas inapoi micsorandu-si capitalul?”, a declarat oficialul uneia dintre primele 10 firme de brokeraj din piata.

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti a explicat ca nu este in masura sa comenteze propunerile sau argumentele actionarilor.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri