Cresterea lichiditatii bursei este comensata de scaderea comisioanelor

Cresterea lichiditatii bursei este comensata de scaderea comisioanelorFalimentul Lehman Brothers va ramane un eveniment memorabil in istoria financiara a lumii. Ziua de 15 septembrie 2008, in care gigantul financiar si-a anuntat prabusirea a declansat un sir de evenimente financiare dramatice.

Cu toate acestea, sectorul de investitii financiare din lume si din Romania a dat semne de criza cu mai multe luni inainte. Cu mult inainte ca economia reala sa resimta criza, serviciile financiare treceau deja prin momente grele. Cu toate acestea, specialistii consultati de Wall-Street.ro nu se asteapta ca acest segment sa iasa primul din criza.

Razvan Pasol (foto),
presedintele si director general al Intercapital Invest, nu crede ca serviciile de investitii vor fi fruntase si la iesirea din criza.

„Desi anul acesta valoarea tranzactiilor la bursa inregistreaza o revenire importanta fata de anii 2008-2009, pentru firmele de intermediere vestea nu reprezinta o bucurie majora, intrucat relativa crestere a lichiditatii este compensata de scaderea comisioanelor de tranzactionare”, a declarat Pasol pentru Wall-Street.ro.

In orice piata, o companie are la dispozitie doua strategii principale de crestere si dezvoltare: de pret, prin care concureaza oferind cele mai mici preturi clientilor si de calitate, prin care concureaza oferind servcii premium, inovatie si valoare adaugata pentru clienti.

„Pe piata serviciilor de investitii din Romania, majoritatea intermediarilor nu au mai nimic de oferit clientilor ca si criteriu de diferentiere sau valoare adaugata, si atunci nu pot concura in mod real decat oferind comisioane de tranzactionare din ce in ce mai mici. Pentru clienti, insa, efectul este numai aparent unul favorabil: banii la bursa se castiga din recomandari bune, sisteme performante si inovatie, nu din comisioane mici. Astazi, comisionul mediu de tranzactionare este mult mai scazut decat cel din perioada 2005-2007. Cu toate acestea, ma indoiesc ca performantele conturilor clientilor sunt mai bune astazi decat atunci”, a mai explicat Pasol.

Mai mult, brokerii care concureaza numai prin reduceri din comisioane nu au resuit sa traga semnale de alarma la inceputul crizei cu privire la oportunitatea vanzarilor, producand pierderi investitorilor, iar astazi ezita in lansarea unor semnale clare de cumparare, ratand oportunitati.

„In plus, multi intermediari sunt mai degraba preocupati de aspecte tehnice si organizatorice legate de piata de capital, minore in tabloul acesteia, si nu de directiile principale de dezvoltare a pietei: atragerea de noi emitenti si investitori”, a mai spus seful Intercapital.

Investitiile financiare: Fruntase la criza, codase la crestere

Investitiile financiare: Fruntase la criza, codase la cresterePiata financiara isi pastreaza atributul de barometru al economiei si anticipeaza evolutiile economice, crede Alin Bredea (foto), directorul de operatiuni al Prime Transaction, mentionand ca businessul din spatele lumii financiare are o anumita inertie in preluarea trendului pietelor.

„Ca atare, am putea spune cu siguranta ca serviciile financiare incep sa beneficieze de revenirea pietelor financiare insa, personal cred ca este nevoie de cel putin un an de trend pozitiv pentru ca efectul sa se transmita in mod semnificativ spre industria financiara”, a declarat Brendea.

Astfel, tinand cont de calendarul evenimentelor economice este probabil ca efectul pozitiv sa inceapa sa se manifeste de o maniera vizibila in prima parte a anului urmator.

Eugen Voicu, presedintele Certinvest, vede o revenire a sectorului financiar pe plan global, desi in Romania situatia este putin diferita.

„Cred ca bancile au nevoie de suportul unei cresteri economice pentru a putea relua creditarea. Este foarte probabil sa se intample acest lucru in ultima parte a anului, dar statul a suplinit bine lipsa unei cereri venite de la clientii economici”, a declara Voicu.

Iulian Panait, presedintele KTD Invest, crede ca ciclicitatea se va respecta si sectoarele financiare vor fi printre primele care vor iesi din criza, dar nu se refera la brokerajul de pe piata de capital, ci mai degraba la banci, companiile de asigurari si chiar administratorii de fonduri de investitii.

„Brokerilor le va fi putin mai greu sa iasa din criza, nu din cauza ca activitatea lor nu ar creste, ci din cauza ca perioada de criza a intensificat extrem de mult concurenta. C atare, acum comisioanele sunt la un nivel foarte scazut ceea ce face ca veniturile sa ramana mici, chiar daca valoarea tranzactiilor a crescut”, a explicat Panait.

Datele macroeconomice de anul trecut releva primele ramuri care au iesit din criza au fost cele bazate pe exporturi, pe fondul majorarii cererii in Uniunea Europeana. Astfel, companiile din industrie au fost cele mai avantajate de revenirea pe crestere a economiilor europene, productia industriala inregistrand anul trecut un avans cu 5,5%.

In Romania insa, cosumul intern nu creste din cauza presiunii masurilor de austeritate, iar o crestere a apetitului pentru risc este strans legata de o apreciere sustinuta a economiei.

„Este de asteptat ca o revenire a consumului intern sa aiba loc in a doua parte a anului, dupa ce si datele celui de al doilea trimestru al anului vor confirma iesirea din criza a economiei. Astfel majorarea consumului intern conduce la venituri mai mari, ceea ce echivaleaza cu cresterea disponibilului de numerar si a increderii in viitorul economiei, permitand asumarea unor riscuri investitionale mai mari, inclusiv pe bursa”, a explicat Victor Stanila, director de comunicare&PR la Tradeville.

Cand isi vor revenii serviciile de investitii financiare?

Cand isi vor revenii serviciile de investitii financiare?Revenirea serviciilor de investitii financiare se va intampla gradual, pe masura ce investitorii se vor intoarce in piata si vor simti indepartarea riscurilor. Ca orizont de timp, finalul anului sau inceputul lui 2012.

Victor Stanila crede ca sectorul financiar isi va reveni odata cu intoarcerea investitorilor in piata.

„Dupa scaderile din timpul crizei, investitorii sunt mult mai reticenti pentru a intra pe bursa, cu toate ca indicii BVB au inregistrat cresteri de la inceputul anului. Daca si in trimestrul al doilea datele macroeconomice vor confirma trendul ascendent, este posibil ca si publicul si investitorii straini sa redevina interesati de piata de capital”, a explicat reprezentantul Tradeville.

Pe de alta parte, Alin Brendea sustine ca aprecierea de peste 18% a bursei romanesti, in primul trimestru, a atras atentia asupra unei noi zone de oportunitate.

Astfel, acesta a constatat o imbunatatire a sentimentelor celor care cochetau cu ideea de a deveni investitori sau a celor care isi blocasera politica de investitii. De aceea, cresterea de 300% a valorii zilnice tranzactionate in primul trimestru nu este intamplatoare.

„Revenirea indicatorilor va veni mai repede decat momentul in care vom simti efectiv ca cetateni o inversare de trend si cred ca riscurile care sunt prezente inca la nivel local si global nu ne vor face sa ne relaxam curand.Dar cred mai mult in scenariul pozitiv si sper sa fie o revenire de durata a economiei”, considera Eugen Voicu.

Iulian panait crede ca viteza iesirii din criza depinde de multe miscari de pe piata bursiera romaneasca, cum ar fi posibila fuziune dintre BVB si Sibex sau strategia operatorului bucurestean.



Revenirea economica, o problema de incredere

Revenirea economica, o problema de incredereRelansarea economica este cel mai important eveniment asteptat in Romania de catre populatie, companii, banci si investitori straini. Acestia din urma vor sa vada rezultatele unui program de restructurare de doi ani cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Toti actorii din piata financiara asteapta, cu nerabdare, sa vada datele privind evolutia economiei din primele trei luni din 2011. Datele pe care le va prezenta Institutul National de Statistica pe 13 mai vor arata daca economia a ramas in declin sau am reusit sa iesim din recesiunea in care am intrat in ultimul trimestru din 2008.

Eugen Voicu (foto), presedintele Certinvest, crede ca revenirea va duce economia romaneasca spre o structura diferita fata de cea dinainte de criza.

Semnalele pozitive din prezent vin din zona exporturilor, care sunt la maxime istorice si din constructii, care desi a fost un segment foarte lovit, are toate sansele sa isi revina in forta, pe fondul dezvoltarii proiectelor de infrastructura de care tara are nevoie.

„Cred ca segmentele care s-au dezvoltat exploziv pre-criza nu vor mai fi locomotivele dezvoltarii economice de acum inainte, si aici ma refer la real-estate-ul sau bunurile de consum care se bazau foarte mult pe creditul bancar”, a explicat Eugen Voicu.

In acelasi timp, Victor Stanila crede ca un prim efect al iesirii din recesiune il reprezinta cresterea productivitatii, care va permite companiilor sa reia angajarile si sa ofere salarii mai mari, revigorand astfel piata muncii.

„Ca urmare cresterii veniturilor populatiei vom asista la majorarea consumului, ceea ce se traduce printr-un PIB mai mare si o moneda nationala mai puternica. Important este ca dezvoltarea economica viitoare sa fie bazata pe investitii in infrastructura si in sectoarele productive”, a mai spus reprezentantul Tradeville.

Din alta perspectiva, revenirea economica este o problema in principal de incredere, sustine Alin Brendea.

In opinia sa, entitatile economice trebuie sa aiba incredere pentru a investi, in timp ce cosumatorii trebuie sa isi tempereze nevoia de economisire si sa isi relaxeze bugetele de consum.

„ Pentru a asista la un astfel de scenariu este nevoie in primul rand de o imbunatatire suficient de vizibila a mediului macroeconomic, pentru a nu fi pusa la indoiala. In al doilea rand aceasta imbunatatire trebuie asumata la nivelul investitorilor institutionali. care ar trebui sa fie din nou atenti la economia romaneasca”, a explicat oficialul Prime.

Urmatoarea si cea mai importanta etapa ar trebui sa fie evolutia pietei interne de la stagnare la o stare activa, in care dorina de investitie sa anime din nou mediul de business, iar speranta profitabilitatii superioare in toate domeniile sa fie vectorul unei cresteri a activitatilor.

Vedeti pe homepage-ul Wall-Street.ro un cronometru care arata cat timp a mai ramas pana cand veti afla daca Romania iese din recesiune.