Schimbari la Sibiu

Schimbari la SibiuCristian Sima (foto), fostul presedinte al casei de brokeraj WBS Romania, a fost ales presedinte al Consiliului de Administratie al Bursei din Sibiu (Sibex).

"Dupa alegerile de CA, administratorii am discutat intr-o prima intalnire despre cine sa fie director general si presedinte. Pe langa functia de presedinte CA, am stabilit sa am un mandat interimar de sase luni ca director general, cu posibilitatea prelungirii pentru inca trei luni. In acest timp vreau sa fac un audit managerial, sa vad cum pot sa aduc cheltuielile la nivelul veniturilor operationale. Totodata, voi cauta si un candidat sau mai multi externi pentru functia de director general, pe care, ulterior, ii voi propune Consiliului de Administratie spre aprobare", a declarat Sima pentru Mediafax.

El a mentionat ca Patrick Lyle Young, managerul propus, la finalul lunii martie, la conducerea executiva de catre Teodor Ancuta, fostul presedinte CA si director general al Sibex, va putea candida pentru functia de director general.

"Din ce ne-a spus in AGA, domnul Ancuta, Young are doar un contract de consultanta cu Sibex, care se incheie pe 5 mai. Nimeni nu spune ca nu isi poate depune candidatura", a precizat Sima.

Sima ii ia locul lui Teodor Ancuta, fondatorul Bursei din Sibiu. Ancuta a anuntat la finalul lunii aprilie ca va demisiona din functia de director general al Sibex, dar va ramane presedinte al Consiliului de Administratie.

De asemenea, vechiul CA a fost revocat, fiind alesi noi membri: Alexandru Gaitan, manager de portofoliu la Multi Strategy Global Hedge Fund of HFs, Londra,Paul Miclaus (fost comisar CNVM), Dan Simionescu, Gabriel Filimon, ultimii doi fiind administratori si in fostul CA.

Cristian Sima si-a dat demisia din functia de presedinte al WBS Holding, potrivit Hotnews.ro. El a precizat recent ca are un alt proiect asupra caruia vrea sa se concentreze, acesta fiind “ultimul si cel mai important proiect" din viata sa.

Actionarii Sibex au aprobat ieri, cu majoritate de voturi, situatiile financiare pe 2010, repartizarea profitului net in rezerve, bugetul pe 2011 si numirea Deloitte ca auditor financiar.

Comenteaza acest subiect pe Forumul Wall-Street.ro.


Aproape liniste la Bucuresti

Aproape liniste la BucurestiLa Bucuresti, Adunarea actionarilor BVB a decurs linistit. Cu exceptia unor scurte interventii ale unor actionari nemultumiti sau cu obiectii privind bugetul de venituri si cheltuieli sau situatia financiara din 2010, AGOA s-a derulat normal, cu toate punctele de pe ordinea de zi aprobate.

Cea mai importanta hotarare a fost validarea managerului Fondului Proprietatea, Greg Konieczny (foto), in consiliul de administratie al BVB, pe locul ramas vacant dupa demisia lui Daniel Tepes.

Acesta a fost aprobat cu 75% din voturile actionarilor prezenti (cvorumul la AGOA a fost de aproape 63%), dupa mai multe discutii privind incopatibilitatea acestuia in pozitia de administrator al CNVM.

Astfel, Teodor Nicolaescu, fost vicepresedinte al BVB in primii ani de existent si fost presedinte al Bancii Romane de Scont, a propus chiar revocarea intregului consiliu de administratie sau nesupunerea la vot a lui Konieczny, motivand ca trebuie asteptat avizul CNVM vizavi de compatibilitatea acestuia si ca reprezentantul Templeton ar fi trebuit sa vina la AGA si sa explice actionarilor care sunt planurile sale ca viitor administrator.

Un alt actionar, Alina Cobuz, a pus problema nerespectarii statutului BVB, articolul 56, care prevede ca membrii Consiliului Bursei sa fie vorbitori de limba romana.

De asemenea, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, a declarat in AGA ca are informatii conform carora comisarii CNVM au repins, intr-o prima intalnire, avizarea lui Konieczny in Consiliul BVB.

Actionarii au aprobat dividendele propuse de 0,7015 lei/titlu, precum si rezultatele financiare aferente anului 2010. Cea mai recenta cotatie a titlurilor BVB este de 42 lei/unitate. La acest pret, randamentul dividendelor este de 1,67%.

Tot vineri a fost aprobat bugetul pe 2011 al BVB, operatorul propunandu-si sa obtina in acest an un profit de 21 milioane lei, venituri totale de aproape 40 milioane lei si cheltuieli totale de 1,2 milioane.

Pe langa valoarea medie a tranzactiilor de 11,5 milioane euro si cursul de schimb de 4,15 lei/euro, BVB ia in calcul si ipoteza unei valori medii zilnice a ofertelor publice de 2 milioane de euro. BVB nu isi propune sa modifice comisionul de tranzactionare.

Remuneratia membrilor Consiliului Bursei a fost aprobata de actionari, aceasta fiind de 3700 de lei, similara cu cea de anul trecut.

In ultima parte a Adunarii Generale Ordinare, actionarii BVB au desemnat candidatii societatii pentru locurile vacante in consiliile de administratie ale Casei de Compensare Bucuresti si Depozitarului Central.

Astfel, pentru board-ul Depozitarului vor candida Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, si Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment.

Pentru Casa de Compensare vor candida Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al Estinvest, si Valentin Cismaru, reprezentantul Harinvest.

Fuziunea a trecut pe plan secund

Fuziunea a trecut pe plan secundDesi actionarii Bursei din Sibiu au aprobat de principiu fuziunea cu BVB, cu 84% din voturile exprimate, ramane de vazut cum vor decurge discutiile mai departe.

Discutiile din intalnirea actionarilor la Sibiu si-au mutat focusul si, desi fuziunea parea a fi punctul cel mai important, schimbarea consiliului de administratie a devenit subiectul zilei.

AGEA BVB convocata vineri, la ora 11.00, avand cel mai important punct pe ordinea de zi aprobarea fuziunii, nu s-a desfasurat din lipsa de cvorum. Nici la a doua convocare, sambata, la aceeasi ora, actionarii nu s-au prezentat la sedinta.

Oficialii Bursei de Valori Bucuresti au mentionat ca vor introduce discutia despre fuziune pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor convocata pe 24 iunie, ca urmare a propunerilor de diminuare a capitalului social facute de actionari.

Oficialii BVB, Sibex si CNVM au decis, la inceputul acestui an, reluarea procesului de fuziune a celor doua burse, in urma unei mese rotunde.

La Bucuresti, fuziunea este dorita de conducerea Bursei. Atat Valentin Ionescu, directorul general al BVB, cat si membrii ai CA, inclusiv presedintele Stere Farmache, au declarat ca sunt pentru consolidarea pietei de capital, prin unirea celor doi operatori.

Din postura de presedinte al Sibex, Cristian Sima nu a facut inca nicio declarative pe aceasta tema.

Citeste si DEZBATERE: Mariajul dintre BVB si Sibex - O solutie pentru piata de capital?