Care este minimul real pentru actiunile FP

Care este minimul real pentru actiunile FPIn primele doua sedinte bursiere din aceasta saptamana minimul absolut al actiunilor Fondul Proprietatea a fost impins pana la 0,538 lei/unitate, asta dupa ce vineri a fost atinsa si cea mai mare scadere zilnica de la listare (-3,2%).

Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital din cadrul BCR, spune ca din punct de vedere fundamental o scadere a titlurilor FP sub nivelul de 0,5 lei/unitate este extrem de putin probabila.

“Actiunile FP nu mai au cum sa scada mult, cel putin daca privim situatia logic si din punct de vedere fundamental. Doar daca luam in calcul cash-ul, actiunile pe care Fondul le are la Petrom si la celelalte companii listate, ajungem la un pret de 0,49 lei/actiune. Practic pretul nu are cum sa se duca sub 0,5 lei pentru ca asta ar insemna ca detinerile nelistate sa reprezinte o cifra foarte apropiata de zero din cotatia titlurilor”, a explicat Caruntu.

Analistii BCR/Erste Research au in prezent un pret tinta de 0,72 lei pe titlurile FP, in vreme ce valoarea fair a activelor nete/actiune este estimata la 1,04 lei (vezi graficul atasat).

Caruntu spune ca pe termen lung exista factori ce pot determina cresteri importante in cazul Fondului Proprietatea, majoritatea dintre acestia aflandu-se in stricta legatura cu listarea companiilor majore din portofoliu, precum Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica.

Pe termen scurt insa, potentialul de crestere este limitat de procesul de despagubire, prin care statul aloca titluri FP fostilor proprietari din regimul comunist. Practic vanzarile pe bursa vor fi sustinute in special de persoanele care vor sa isi lichideze despagubirile primite de la stat.

Reluarea despagubuirilor loveste pretul actiunilor FP

Reluarea despagubuirilor loveste pretul actiunilor FPProcesul de conversie a certificatelor pentru despagubire emise de Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a fost reluat in aceasta saptamana, potrivit reprezentantilor institutiei.

Procedurile legale sunt asteptate sa mai intarzie momentul in care noua serie de actiuni FP va ajunge in piata. Brokerii spun insa ca situatia este deja anticipata pe Bursa de la Bucuresti (BVB), acesta fiind de altfel singurul motiv care a dus la seria negativa a Fondului Proprietatea.

“Reluarea despagubirilor genereaza un val de vanzari in prealabil pe bursa. Motivul este simplu daca ne gandim ca au fost oameni care au primit actiuni la 1 leu si au vandut anterior cu maxima usurinta la preturi de 0,5, sau discount de 50%. Este clar ca acum, dupa ce vor primi actiuni la circa 0,6 – adica la un discount de doar 10-15% fata de pretul din piata, vor exista mai multe persoane dispuse sa vanda”, este de parere Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Conversia pentru seria de actiuni distribuite in aceasta saptamana se va face la media primelor 60 de sedinte de tranzactionare de la momentul listarii FP (0,6089 lei/actiune). De saptamana viitoare, conversia va fi realizata la pretul mediu din ultimele 60 de sedinte bursiere.

“Cred ca evolutia negativa din ultima perioada a venit tocmai pe baza asteptarilor privind reluarea conversiei. Cel mai probabil acest efect se va epuiza peste cateva saptamani, cand vor ajunge in piata acele titluri, investitorii urmand sa considere stirea ca fiind deja inclusa in preturi”, a declarat Mihai Alexa, analist in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

Seria negativa a titlurilor FP s-a oprit in sedinta de miercuri, acestea inchizand in crestere cu 1,3%, pana la 0,545 lei/actiune. Daca in zilele urmatoare cotatia se va stabiliza, momentul ar putea sa sa fie interpretat de investitorii instituionali drept unul oportun pentru intrarea la cumparare, considera brokerii.

Aceasta perioada se poate transforma in baza unei oportunitati de profit extrem pentru cei care investesc pe termen lung, pe un orizont de timp mai mare de un an. Acum fondurile asteapta o stabilizare a pietei, pentru ca nu ar avea rost sa intre la cumparare pentru a sustine pretul, cand pot foarte bine sa faca achizitii mai mari si mai ieftine cand actiunile sunt jos”, a precizat Mihai Chisu.

Cat sunt dispusi sa astepte proprietarii despagubiti

Cat sunt dispusi sa astepte proprietarii despagubitiParerile sunt impartite in randul fostilor proprietari care au fost despagubiti cu actiuni ale Fondului Proprietatea, cu privire la momentul oportun pentru vanzarea titlurilor FP. O parte din acestia se arata increzatori in managementul Fondului dar si in perspectivele companiei pentru lunile care au mai ramas din acest an.

In niciun caz nu imi voi lichida portofoliul acum, sunt convins ca intr-o luna – doua se va epuiza aceasta serie noua de actiuni care intra in piata si pretul o va lua in sus. Nu ma sperie aceste cateva saptamani de scaderi deoarece am convingerea ca in iulie – august cotatia va merge spre 0,65 lei”, a declarat Voicu Florea, unul dintre actionarii FP care si-a primit titlurile inainte de listarea pe BVB a companiei.

El mentioneaza ca dividendele de 0,03141 lei/actiune de la FP au reprezentat un alt motiv pentru care a ramas pana la aceasta data in actionariatul Fondului. Avand in vedere cotatiile actuale din piata, randamentul acestora este de aproximativ 5,7%.

“Sunt niste bani care daca ii tineam in banca nu luam o asemenea dobanda in doar trei luni. Sincer nu am avut disponibilitatea financiara pentru ca altfel as fi mai cumparat actiuni FP. Pana la urma e o afacere buna”, spune Florea.

De cealalta parte exista si numerosi fosti proprietari nemultumiti de pret si care nu mai sunt dispusi sa astepte revenirea cotatiilor

“La inceput s-a spus ca se ajusteaza pretul la piata, dar am asteptat patru luni si nu s-a intamplat nimic pozitiv. Acum vad ca FP iar a luat-o in jos. Mai astept pana in cel mai rau caz la 0,5 lei apoi vand. Chiar nu vreau sa ajung la preturile care se vehiculau la <mica publicitate>”, spune Marian Barbulescu, un alt actionar al Fondului Proprietatea.

Titlurile FP s-au depreciat cu 16% de la listarea pe Bursa. Potrivit celor mai recente raportari, 28,2% din capitalul companiei este detinut de fostii proprietari din regimul comunist si de investitorii romani de pe BVB. Statul este principalul actionar, cu o detienre de 36,79%, in vreme ce fondurile straine de investitii controleaza 20,4% din capital.