Austriecii vor bursa energetica in Romania

Austriecii vor bursa energetica in Romania“Intregul sistem energetic va avea nevoie de investitii straine. Una dintre recomandarile cheie pe care le sustin este infiintarea la Bucuresti a unei burse de energie, prin care sa fie stabilite preturile corecte. Fara o piata libera aproape niciun investitor strain nu va fi interesat sa aduca bani in acest sector romanesc”, a declarat Schwarzinger, la deschiderea oficiala a sedintei Bursei de Valori Bucuresti (BVB) .

Acesta spune ca o posibila solutie ar putea sa fie si privatizarea OPCOM, in conditiile in care statul roman ar fi de acord. Ambasadorul si oamenii de afaceri din Austria spun ca au purtat discutii cu reprezentantii guvernului despre liberalizarea tranzactiilor energetice.

“Pana acum am primit reactii precaute deoarece sunt multe conflicte de interese in joc. Incercam sa ii convingem de utilitatea unei astfel de piete, sau chiar de necesitatea acesteia, avand in vedere ca atat Uniunea Europeana cat si FMI sustin liberalizarea preturilor”, mentioneaza Michael Schwarzinger (foto).

Diplomatul a comparat situatia Romaniei cu cea din Austria de acum 25 de ani, cand preturile se aflau de asemenea sub controlul statului. „Sectorul era o adevarata <minge politica>, fara dividende si care care depindea permanent de subventii”, a explicat ambasadorul.

Schwarzinger a mai adaugat ca increderea investitorilor in Romania a scazut, dupa ce statul si-a anuntat intentia de infiintare a doi giganti energetici prin comasarea actualelor companii din domeniu, masura fiind criticata la nivel international.

Vor creste preturile dupa infiintarea bursei de energie ?

Vor creste preturile dupa infiintarea bursei de energie ?Oficialul austriac precum si reprezentantii mediului de afaceri din aceasta tara au facut afirmatii contradictorii cu privire la felul in care ar putea sa evolueze preturile pentru energie platite de micii consumatori, dupa infiintarea unei burse de independente.

De o parte, ambasadorul a recunoscut ca o piata libera ar putea sa insemne, in prima faza, preturi mai mari pentru consumatorii casnici.

Urmaresc dezbaterea despre posibila crestere a preturilor energiei pentru consumator. Cred ca in acest caz se ignora o realitate economica. Aceasta metoda prin care sunt desfasurate politici sociale pe spatele companiilor slabeste societatile in cauza, descurajeaza investitiile si omoara locurile de munca si dinamica economica. Companiile trebuie sa poata sa isi impuna pretul corect, pretul pietei, nu unul stabilit politic”, a declarat Schwarzinger.

Oficialul spune ca Austria a sugerat Romaniei sa foloseasca experienta bursei de energie austriece EXAA pentru implementarea unei burse locale de energie. Hansjorg Tengg (foto), directorul general EXAA, considera ca eventuala crestere a preturilor dupa liberalizarea pietei ar putea sa fie compensata ulterior de catre stat.

„Situatia trebuie privita astfel: cand respectivele companii vand energia la un pret corect, mai mare, ele vor face si profituri mult mai bune. Statul taxeaza acele profituri iar cu acei bani poate subventiona micii consumatori care poate nu isi permit pretul mai mare”, sustine Tengg.

Tot el afirma insa ca o crestere a preturilor este putin probabila in conditiile in care, in Austria de exemplu, liberalizarea pietei a dus la scaderea acestora, datorita competitiei dintre grupurile energetice.

„La noi preturile chiar au scazut. Pe aceste burse de energie nu se tranzactioneaza toata cantitatea de energie consumata, ci doar aproximativ 20%, pentru a se stabili un pret spot. Restul se tranzacioneaza prin contracte bilaterale sau pe termen lung”, a declarat Hansjorg Tengg.

La inceputul acestui an, FMI a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa renunte la preturile reglementate la gaze si energie electrica si sa prezinte o noua formula de calcul.

"Bursa este cruciala pentru dezvoltarea economica"

"Bursa este cruciala pentru dezvoltarea economica"Ambasadorul Austriei a declarat ca sustine privatizarile prin intermediul BVB, fiind de acord cu reprezentantul SUA in Romania, Mark Gitenstein, care comparase reorganizarea companiilor energetice (n. red. in detrimentul listarii acestora) cu rearanjarea sezlongurilor pe Titanic.

„O bursa dezvoltata de actiuni este ceva indispensabil pentru o tara care vrea sa atraga mai multi investitori institutionali. Listarea pe marile burse internationale este importanta pentru investitorii profesionisti, insa pentru cei locali piata nationala este cea mai importanta. In ziua de astazi, Bursa este cruciala pentru dezvoltarea economica a unei tari”, spune Schwarzinger.

In acest sens, el a dat ca exemplu oferta secundara de la OMV – Petrom, programata sa aiba loc in vara acestui an.

„O astfel de oferta va atrage mai multi investitori, fapt ce va face din BVB o piata si mai atractiva. Bursa de la Bucuresti poate astfel sa devina mai lichida, mai independenta, in vreme ce investitorii institutionali vor fi atrasi de acesti factori”, a declarat ambasadorul.

Schwarzinger a mai spus ca una dintre lectiile crizei financiare este aceea ca pietele de capital trebuie urmarite cu mult mai mare atentie. El se asteapta ca tarile europene sa se foloseasca mai mult pietele financiare in viitor.

„Nu doar companiile vor avea mai multe contacte cu bursele, dar si pietele de capital vor trebui sa se organizeze profesionist, astfel incat sa faca fata asteptarilor generale”, a concluzionat ambasadorul.