1 / 4

Cum ar arata o eventuala integrare in CEE Stock Market?

Michael Buhl, CEO-ul CEE Stock Exchange, a declarat recent ca bursele din Bucuresti si Sofia reprezinta principalele obiective pentru viitoarele achizitii, grupul vizand insa si pietele din Balcani si fostele tari iugoslave.

Chiar daca deocamdata nu au fost purtate discutii concrete, oficialii BVB spun ca nu exclud aceasta varianta in viitor, dar ca, in prezent, focusul principal ramane dezvoltarea pietei interne pe cont propriu.

La modul general, Razvan Pasol (foto), presedintele Intercapital Invest, este de parere ca globalizarea pietelor de capital este inevitabila - vedem tranzactii de consolidare la nivel mult mai mare decat in zona CEE.

“In mod similar, este inevitabil ca si piata noastra de capital sa se alinieze acestei tendinte, iar operatorii nostri bursieri sa fie inclusi in grupuri mai puternice. Cu atat mai mult cu cat comunitatea brokerilor din Romania - proprietari, utilizatori si manageri ai BVB, a aratat, cel putin pana acum, ca nu este capabila sa asigure o dezvoltare accelerata a pietei de capital locale”, a explicat Pasol.

In conditiile in care in ultimii ani s-au conturat tendinte de consolidare in randul operatorilor bursieri pe mapamond, integrarea BVB intr-o mare bursa internationala este doar o problema de timp, considera Andrei Radulescu, senior analist la Target Capital.

In opinia sa, principalul avantaj al unui astfel de proces este cresterea semnificativa a vizibilitatii in exterior, adica alocarea unor resurse financiare importante pe emitentii din Romania.

„ Pe de alta parte, vad si un dezavantaj important pentru intermediari locali (societatile de brokeraj). Clientii acestora s-ar putea orienta catre companii de brokeraj care ofera servicii pe mai multe piete si comisioane mai reduse decat la Bucuresti”, a explicat Radulescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri