Topul cresterilor: Actiunile lichide capul de afis

BET, principalul indice al BVB a inchis intervalul ianuarie – iunie cu o crestere de 4,5%, in vreme ce piata a castigat per total 6,4%. BET-FI, indicele care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare si a Fondului Proprietatea (FP), a inregistrat un plus de 2,6%. Desi pozitive, evolutiile reprezinta scaderi comparativ cu primul trimestru, cand BET si BET-FI urcasera cu 12,5%, respectiv 13,2%, in vreme ce BET-C crescuse cu 22%.

“In primele 3-4 luni am avut o evolutie ascendenta care a depasit Bursa de la New York. Totul a fost determinat de un climat macroeconomic si bursier predominant favorabil, sentimentul de optimism fiind predominant aproap. De asemenea s-a anticipat iesirea din recesiune, fapt care a dat un impuls important pietei”, a declarat Andrei Radulescu, analist ca cassa de brokeraj Target Capital.

Campioana primelor sase luni este Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), cu un randament record chiar si pentru volatilitatea obisnuita de pe BVB: 737,9%. Practic, 10.000 de lei investiti in actiunile combinatului chimic la inceputul anului ar fi valorat in prezent peste 73.000 de lei. Brokerii spun insa ca putini investitori au reusit sa profite din plin de raliul OLT, cresterea brusca a companiei cu datorii peste doua miliarde de lei fiind aproape imposibil de anticipat.

Speculatiile privind o posibila privatizare a combinatului in acest an, la presiunea FMI, dar mai ales intrarea la cumparare a nemtilor de la PCC sunt principalii factori care au contribuit la urcarea spectaculoasa a titlurilor Oltchim.

Carbochim (CBC) se afla pe a doua pozitie cu un randament de 109,6%, in actionariatul companiei intrand recent omul de afaceri Catalin Chelu, care a ajuns sa controleze 46,4% din titluri.

In topul cresterilor se remarca majoritatea companiilor lichide de pe BVB. Astfel, BRD si Petrom (SNP) au consemnat plusuri de 13,3%, respectiv 14%. Patru din cele cinci SIF-uri au inchis trimestrul pe plus, SIF Oltenia (SIF5) fiind campioana sectorului cu un castig de 8,7%. Actiunile Transelectrica (TEL) au generat un randament de 13.7%, in vreme ce Rompetrol Rafinare (RRC) a urcat cu 15%.

Topul scaderilor: Fondul Proprietatea, in plutonul codaselor

Topul scaderilor: Fondul Proprietatea, in plutonul codaselorAsteptata cu foarte mare interes in piata, listarea Fondului Proprietatea a dezamagit cea mai mare parte a fostilor proprietari din regimul comunist, care fusesera despagubiti la un pret de 1 leu/actiune. Titlurile FP au inchis primul semestru la pretul de 0,535 lei/actiune, in scadere cu 17,6% fata de cel consemnat in ziua listarii.

Liderul la scaderi a fost insa producatorul de materiale de constructii COMCM Constanta (CMCM), cu o pierdere de 68,2%. Urmeaza UCM Resita si Mechel Targoviste, cu pierderi de 59,3% si 54,6%.

“In ultimele doua luni piata romaneasca a inceput sa inregistreaza scaderi constante pe fondul semnalelor nefavorabile din economia mondiala. Problemele din Grecia au afectat increderea pe burse, si chiar si votarea planului de austeritate nu a facut decat sa sa amane aceste dificultati”, spune Radulescu.

In ceea ce priveste actiunile lichide care au inregistrat scaderi, se remarca Transgaz (-17.8%) si SIF Transilvania (-5,6%). De asemenea, titlurile BVB au inchis primele sase luni in coborare cu 8,2%.

Per total, 37 din cei 67 de emitenti analizati au terminat S1 in scadere.


Pronosticuri pentru a doua parte din 2011

Pronosticuri pentru a doua parte din 2011O parte din brokeri mizeaza pe o a doua jumatate de an pozitiva, in conditiile in care tensiunile din Grecia par sa se fi temperat pentru moment.

“Chiar daca probabil vom mai vedea ceva <scandaluri> in aceasta vara, mai ales legate de datoriile SUA, ma astept sa inchidem anul pe plus, poate chiar peste cresterile de 15% din primul trimestru. In piata inca este tensiune mare, de-asta se si amana ofertele publice (n. red. Alro a amanat un SPO programat pentru aceasta vara), dar pana in august – septembrie lucurile se vor lamuri. Problema Greciei s-a amanat, asa ca nu ma astept sa vedem un default in 2011. In aceste conditii cred ca vom avea o toamna pozitiva pe Bursa”, a declarat Octavian Molnar, seful societatii de brokeraj IFB Finwest.

Parlamentul Greciei a aprobat miercuri programul de austeritate propus de guvern, necesar pentru evitarea unui faliment imediat al tarii. Vestea a fost intampinata cu proteste violente ale populatiei din Atena, insa cu entuziasm de catre pietele globale de actiuni, care de la acel moment au inceput sa urce constant, seria pozitiva continuand si in timpul sedintei de vineri.

“Trebuie spus ca si in aceste conditii problemele nu au luat sfarsit, ci doar s-au amanat. Amenintarea default-ului ramane, dar nu pentru acest an. Singura solutie pentru iesirea din aceste probleme ale statelor este inflatia, iar teoretic, pe inflatie, nu este tocmai bine sa stai pe cash”, spune Molnar.

Exista insa si analisti care considera ca problema datoriilor suverane va continua sa fie subiectul aflat in centrul atentiei si in semestrul al doilea.

Pentru a doua parte din 2011 ma astept la o evolutie laterala a bursei romanesti, cu fluctuatii cuprinse intre +/- 7,5%, asta desigur presupunand ca Grecia nu da faliment. Daca riscurile se intensifica, putem scadea lejer cu 20%. Inca ne temem de e o noua toamna de tipul 2008 – aceasta posibilitate nu este exclusa”, a concluzionat Andrei Radulescu.

Sursa imagine:
moneywithlife.com