De unde rezulta diferentele de pret

De unde rezulta diferentele de pret“Cel mai probabil atunci cand se va incheia oferta, in piata vom vedea doua preturi diferite. Pe transa de institutionali, unde lupta este mai mare, se va ajunge la un anumit pret, in vreme ce la nivelul micilor investitori, pretul ar putea sa fie mai redus datorita competitiei mai scazute”, a declarat Nicolae Moroianu, directorul executiv al BT Securities, unul dintre cei patru intermediari care se ocupa de vanzarea ofertei.

Cu o zi in urma, oficialii Renaissance Capital se declarasera optimisti cu privire la interesul fondurilor straine de investitii pentru pachetul de 9,84% din actiunile SNP scos la vanzare de catre statul roman.

“Cred ca sunt sanse ca si transa pentru retail sa fie vanduta cu succes. In general investitorii noi pe bursa au subscris la ghiseele bancii, deci nu stiu foarte multe despre acestia. La noi au venit cei care au deja o anumita experienta in piata. Cea mai des intalnita intrebare este <La ce pret sa subscriu?>, la care nu puteam sa raspundem pentru ca fiecare trebuie sa isi faca propria socoteala”, spune Moroianu.

Mircea Botta, presedintele Romcapital, considera ca succesul subscrierilor pe transa de retail depinde in buna parte de numarul investitorilor noi care vor participa la aceasta.

“Fara indoiala ca avem nevoie si de persoane noi, care nu au mai investit pana acum pe Bursa, pentru a incheia cu succes oferta Petrom. Avand in vedere dimensiunea destul de mare a transei pentru retail, si daca ar fi sa ne bazam doar pe investitorii actuali din piata, ma indoiesc ca am ajunge la suprasubscrieri precum au fost cele de la Transelectrica sau Transgaz”, mentioneaza seful Romcapital.

Sursa imagine: mybanktracker.com

Brokerii din consortiu: Oferta a fost promovata suficient

Brokerii din consortiu: Oferta a fost promovata suficientBannerele online, clipurile TV, precum si cele radio prin care statul roman a promovat oferta Petrom in special in randul micilor investitori sunt considerate suficiente de intermediarii tranzactiei.

“S-a vorbit despre de ce nu s-a mers pe o promovare cu adevarat de masa. Ca intermediari ai ofertei noi nu putem sa venim la oameni si sa le spunem <cumpara acum, pentru ca nu ai cum sa pierzi la Petrom>. Garanteaza cineva ca actiunea nu va scadea peste o saptamana, sau ca Petrom va acorda dividende la fel de mari si anul viitor ? De-asta si disclaimerul de la reclama radio facuta este de cateva ori mai mare decat reclama propriu-zisa”, mentioneaza Nicolae Moroianu.

Directorul executiv al BT Securities a subliniat ca exista si elemente ce nu tin de oferta, dar care indeparteaza persoanele care nu au deja un portofoliu de actiuni pe BVB.

“Este foarte usuor pentru persoanele care nu au mai investit in actiuni sa vina si sa cumpere un pachet minim de actiuni, la ce pret considera ca este corect. Acestia trebuie totusi sa aiba in vedere si faptul ca peste cateva luni vor trebui sa faca un drum in plus la finante si sa isi depuna declaratiile de profit. Normal ca afland acest lucru, unii se razgandesc si renunta. Este greu sa atragi oameni noi in piata atunci cand ai o astfel de birocratie”, spune Moroianu.

Investitorii de pe Bursa trebuie sa depuna personal, la finalul fiecarui trimestru, la administratia financiara, o dovada a schimburilor realizate in perioada respectiva si sa isi calculeze profitul sau pierderea.

Si Mircea Botta spune ca majoritatea celor interesati de oferta Petrom sunt cei care au mai avut contacte cu piata.

“Cred ca promovarea ofertei a fost destul de buna pana acum. Adesea sunt intrebat despre mersul acesteia de persoanele pe care le intalnesc. In principiu cei mai interesati de oferta raman cei care au mai investit pe bursa”, mentioneaza Botta.


Cum pot subscrie investitorii de retail

Cum pot subscrie investitorii de retailStatul roman vinde in perioada 11-22 iulie un pachet de 9,84% din actiunile Petrom, la un pret maxim de 0,46 lei/actiune. Investitorii pot depune oferte la orice pret mai mic, sau egal cu acesta. Statul are posibilitatea ca pana miercuri sa anunte un pret minim al ofertei.

Daca acest lucru va avea loc, investitorii care au subscris la preturi sub pragul minim vor avea posibilitatea sa isi modifice ordinul, pana peste pretul anuntat.

Cei care au dat ordine la un pret peste referinta pe care statul ar putea sa o anunta in cursul acestei saptamani nu vor mai putea sa isi modifice ordinul, acestora urmand sa le fie alocate numarul de actiuni la pretul de subscriere pe care l-au depus.

Pentru a participa la oferta, un investitor trebuie sa subscrie minim 3.000 de actiuni SNP. Luand in calcul pretul actual din piata (0,385 lei/actiune), pachetul are o valoare de 1.155 lei (270 de euro).

Oferta de la Petrom este intermediata de Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital. Subscrierile se pot face la unul dintre brokerii mentionati anterior, precum si in agentiile Banca Transilvania, Bancpost si CEC. De asemenea, investitorii pot trimite ordine de subscriere si la ceilalti brokeri de pe BVB, care le centralizeaza si le trimit apoi la brokerii din consortiu.

Micii investitori au rezervata o transa de 15% din oferta, restul de 85% fiind adresata jucatorilor institutionali. Daca una dintre cele doua transa este subscrisa insuficient, actiunile ramase vor fi alocate catre cealalta transa.

Alocarea titlurilor se va face in functie de pretul de subscriere si timpul de subscriere.