Esecul explicat de Renaissance

Esecul explicat de RenaissanceMinistrul Economiei, Ion Ariton, a declarat vineri ca oferta va fi reluata cel mai tarziu in primul trimestru din 2012.

Reprezentantii consortiului care a intermediat oferta publica au dat vina pe contextul dificil din piata care ar fi scazut semnificativ apetitul investitorilor pentru ofertele publice.

“Conditiile dificile de pe pietele internationale si inrautatirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au facut extrem de dificila incheierea tranzactiei. In acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pentru piete de capital cu care nu sunt familiarizati, este destul de limitat. Vom continua sa colaboram cu guvernul si suntem increzatori ca oferta Petrom va putea fi incheiata cu success cand conditiile de piata se vor stabiliza”, a declarat John Porter, Managing Director, Head of Financing Group, Renaissance Capital.

Renaissance a fost managerul sindicatului de intermediere al ofertei, la care se mai adauga EFG Eurobank, BT Securities si Romcapital.

“Pietele de capital au fost extrem de volatile. Acest fapt s-a simtit si pe piata din Romania. In ciuda atractivitatii ofertei Petrom, intreg contextul amintit a indus in randul investitorilor o atitudine mult mai prudenta, fapt ce a condus la reducerea expunerilor pe piata de capital si a nivelului investitiilor. Cand pietele vor depasi aceste valuri de neincredere, oferta Petrom poate fi reluata cu success”, a declarat Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

Misterul subscrierilor: Nimeni nu stie nimic

Misterul subscrierilor: Nimeni nu stie nimicSurprinzator, unul dintre cele mai importante elemente ale ofertei, nivelul subscrierilor, nu a fost anuntat oficial de catre nimeni. Contactati de wall-street.ro, reprezentantii Renaissance au refuzat sa dezvaluie nivelul acestora, mentionand ca statul este singurul care le va putea face publice.

“Aceasta nu a fost oferta publica, nu poate sa fie numita asa. Vreau si eu sa stiu ce a fost public la ea? Modalitatea de desfasurare, lipsa de transparenta pe parcursul ofertei si alegerea intermediarului doar in functie de comision sunt cauzele esecului. S-a facut ceva prin sistemul bursei? Nici macar acum, dupa ce se stie ca nu s-a incheiat cu succes, nu anunta nimeni care a fost nivelul subscrierilor. Intermediarul trebuia sa convinga statul sa faca acest lucru, asa se face peste tot. Aceasta nu este transparenta demna de Bursa”, a declarat Octavian Molnar, seful societatii de brokeraj IFB Finwest.

Oficialii ministerului s-au limitat vineri sa mentioneze ca “subscr'+'iptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta”, fara a publica o situatie detaliata a acestora. Potrivit unor informatii neconfirmate oficial, acestea ar fi fost chiar mai mici de 50%.

“Cand s-a ales intermediarul, statul trebuia sa ceara garantarea vanzarii la un pret minim si in functie de raspunsurile primite sa se stabileasca brokerul. Eu nu am fost implicat in niciun fel in cursa pentru alegerea intermediarului, deci nu se poate spune ca am ceva cu cineva, insa greseala a plecat de la selectia intermediarului. Asta se intampla cand singurul criteriu de selectie este comisionul cel mai mic. In plus, statul nu a acceptat pe nimeni din executivul BVB care sa stea langa ei cand s-au stabilit aceste lucruri”, spune Molnar.

Seful IFB a mai adaugat ca oferta nu a fost promovata suficient si aceasta reprezentand o cauza a esecului.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Cauzele unei oferte esuate

Cauzele unei oferte esuateAndrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville, crede ca o mare parte din vina acestui esec o au intermediarii din piata care au ridicat pretul titlurilor Petrom in ultimele luni, pe motiv ca statul va lansa aceasta ofert publica de vanzare.

„In cateva luni, pretul a ajuns de la 0,3 aproape de 0,4 lei, ca un efect al acestei stiri. Asa ca observatorul se uita la mediu si invers si asa se dau semnale gresite. In plus, cand Renaissance a castigat licitatia pentru intermedierea ofertei, am presupus ca rusii au bani pentru Petrom. Dar si statul are propriile argumente ca nu a vandut la orice pret asa cum si potentialii cumparatori au propriile motive pentru care nu au subscris”, a explicat Ciubotaru.

Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, crede ca o parte din vina o are statul roman, pentru ca "s-a incapatanat sa tina pretul de pret si a acordat un timp prea scurt pentru subscrieri.

"Pretul maxim a dezamagit investitorii iar cel minim a fost anuntat cu putin timp inainte de inchiderea ofertei, altfel ca nu au mai avut timp pentru analize si nici timp fizic sa subscrie. Mai mult, nu stiu care a fost activitatea Renaissance pe zona de promovare, dar si la capitoul acesta au fost multe carente. Mai este si contextul international instabil, semnele de intrebare care persista vizavi de eficienta pachetului de masuri din Grecia. Dar nu e neaparat un lucru rau ca nu a fost vandut. Sa nu uitam ca prima incercare de privatizare a BCR a fost un esec dar ulterior a fost vanduta la un pret maxim. Poate se va intampla la fel si in cazul Petrom", a explicat Simionescu.

Andrei Ciubotaru nu crede ca acest esec da vreun semnal negativ pentru imaginea pietei romanesti in afara ci mai degraba despre mentalitatea investitorilor.

„Strainii spun ca sunt oportunitati in pietele emergente, ca acestea vor creste, dar nu vin si cu bani sa sustina aceste afirmatii”, a declarat brokerul Tradeville.

Nici Valerian Ionescu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR, nu crede ca esecul ofertei va afecta puternic imaginea Bursei locale in viziunea investitorilor straini.

„Nu cred ca strainii vor privi cu indoiala viitoarele oferte de pe BVB. Important este ca societatile si companiile listate sa fie atractive, asta conteaza. Din punctul meu de vedere a contat si faptul ca BVB nu a avut conturile globale mai de mult timp. Poate parea ceva nu foarte semnificativ, insa pentru straini conteaza extrem de mult acest lucru. Deficienta majora a fost diferenta dintre pretul dorit de stat si cel pe care erau dispusi sa il ofere investitorii”, este de parere Ionescu.

Surse apropiate consortiului care a intermediat oferta Petrom declarasera in urma cu o saptamana ca statul ar trebui sa fie pregatit pentru un discount de 10-20% fata de pretul din piata al actiunilor SNP. In cele din urma statul a anuntat marti un pret de 0,3708 lei/actiune, cu 2,67% mai mic decat cel de pe Bursa de la acea data.

Anul 2011 nu a fost unul foarte prielnic pentru ofertele publice din Europa, 9 din 10 IPO-uri esuand in primele sase luni. De altfel, pe BVB trebuia sa se mai desfasoare in aceasta vara o oferta publica secundara, la producatorul de aluminiu Alro. Si aceasta a fost insa amanata dupa ce tendinta generala a pietei a devenit una negativa.

Sursa imagine:
sxc.hu