Primul loc, dar pe o piata mai mare

Primul loc, dar pe o piata mai mareIng Investment Management Romania a fost recent inregistrata la Asociatia Administratorilor de Fonduri. Chiar daca pana acum nu a fost nicio restrictie in acest sens si nu este vorba nici de o schimare de strategie pentru business-ul local, miscarea vine in prezent ca o decizie naturala, spune Adrian Tanase (foto), directorul general al ING IM.

Intrarea companiei schimba clasamentul SAI-urilor, chiar la nivelul podiumului. Cu active de 500 de milioane de euro, ING ajunge direct pe locul al treilea , dupa Raiffeisen Asset Management si Erste Asset Management.

Si nu se opreste aici. Tinta este primul loc in top, dar pe o piata mult mai mare.

„Nu ne-am propus un anumit orizont sau o valoare a activelor pentru a ajunge lideri, consideram ca piata este la un stadiu foarte incipient, cu multi pasi de parcurs. Ne dorim sa dominam o piata mult mai mare decat in prezent”, spune Adrian Tanase, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Firma nu are in plan lansarea de noi fonduri, pe langa cele 25 inregistrate in Romania. In schimb, isi propune sa aiba o performanta cat mai buna a acestor produse, care sa fie prezentate in mod corect investitorilor si vandute dupa standardele europene. In opinia directorului, cele 25 de produse acopera toata plaja de instrumente, toate categoriile de risc si de expunere geografica.

„Performanta generata va fi cel mai important driver pentru a vinde aceste fonduri. In plus, volumul vanzarilor va depinde de dezvoltarea canalelor de distributie si de cum vor intelege clientii produsele. Cam acestea ar fi directiile pe care ne axam ca sa fim lideri”, explica Tanase.



Mai multi bani din alte canale de distributie

Mai multi bani din alte canale de distributieIn Romania, fondurile pentru care ING IM face managementul investitiilor local (ING International Romanian Bond si ING International Romanian Equity) sunt cele mai vandute, acestea fiind singurele fonduri care se vand prin programele Unit Linked ale ING Asigurari de Viata si beneficiind astfel de un canal foarte important de distributie.

Dintre celelalte 25 de fonduri inregistrate spre distributie in Romania, cele mai mari active le are fondul ING (L) Invest Euro High Dividend in valoare de aproximativ 1.400 milioane euro, conform datelor furnizate de companiei.

In 2010, aproximativ 50% din fluxurile nete totale in fondurile ING distribuite in Romania au fost generate de vanzarile programelor Unit Linked ale ING Asigurari de Viata.

“Estimam ca acest procent sa scada la 44% in favoarea canalelor de distributie pe care le-am format deja sau le vom forma in cursul anului curent cu diferite institutii bancare din Romania. Estimam ca aproximativ 25% din fluxuri sa fie generate de clienti private banking”, a explicat Tanase.

Dezvoltarea industriei fondurilor, la mana statului

Dezvoltarea industriei fondurilor, la mana statuluiIndiferent pe ce canal se face distributia, componenta educationala este foarte importanta, mai ales ca publicul din Romania nu intelege foarte bine aceste intrumente.

Adrian Tanase spune ca aceasta nevoie de training se leaga si de lipsa educatiei financiare, dar are o legatura stransa cu nivelul foarte scazut al pietei de capital.

„Principalul motiv pentru care piata fondurilor mutuale este atat de mica este nivelul scazut al pietei de capital. Si apoi vin celelalte motive. Fara o bursa dezvoltata nu vom avea fonduri romanesti importante (excluzandu-le pe cele monetare), pentru ca nu vor avea in ce investi si nici administratorii nu vor putea intari procestul de vanzare”, spune directorul ING IM.

Industria fondurilor mutuale binese supune unor reglementari foarte stricte, o principala restrictie impusa acestei industrii este diversificarea. Daca nu exista emitenti pentru o selectie a acestei diversificari, nici portofoliile nu vor putea fi construite activ, spune managerul.

Astfel, nevoia de emitenti este foarte importanta, dar nu doar de prezenta lor, ci si de un fre-float semnificativ.

„Avem emitenti cu lichiditate mica, tocmai din cauza free-float-ului scazut. Privatizarile anuntate de Guvern ar putea avea efecte majore, speram sa se si realizeze, mai ales ca rezultatul ofertei Petrom este descurajant. Sper ca au invatat ceva, nu vreau sa vorbesc despre greseli, dar motivatia ca asteapta conditii de piata mai bune este cam naiva. Nimeni nu stie cum va fi piata anul viitor, nu poti paria pe aceste lucruri. In general, cand te decizi sa vinzi un pachet, trebuie sa o faci la conditiile respective din acel moment”, a declarat Tanase.

In opinia sa, statul trebuie sa initieze proiectul de dezvoltare a pietei, pentru a gasi iesirea din acest cerv vicios, cu investitori care nu vin din cauza lipsei emitentilor, companii care nu se listeaza din cauza lipsei masei de investitori.

Mai mult, o presiune ar putea veni si din partea fondurilor de pensii, care au active certe ce pot fi investite, dar care merg in afara tarii, deoarece nu gasesc oportunitati pe plan local.

„Daca piata de capital din Romania va ramane la stadiul acesta, nici industria fondurilor mutuale romanesti nu se va schimba foarte mult. Dependenta intre cele doua zone este foarte mare, astfel ca oricata educatie am face noi, cata vreme nu avem unde sa investim banii, piata nu se va putea devolta”, a conchis Adrian Tanase.

Cine este noul director general al ING Investment Management Romania

Cine este noul director general al ING Investment Management RomaniaAdrian Tanase, in varsta de 36 de ani, a fost manager de portofoliu in cadrul ING Investment Management Romania inca de la infiintarea companiei in 2008.

Noul sef al ING IM Romania lucreaza in cadrul ING Group din anul 2006, initial ca responsabil cu administrarea portofoliului de actiuni pentru ING Asigurari de Viata.

Anterior, el a lucrat timp de opt ani pentru mai multe societati de administrare a investitiilor si societati de brokeraj, ca manager de portofoliu sau analist financiar.

ING Investment Management este prezenta pe piata locala din ianuarie 2008. Activele totale sub administrare depasesc 500 milioane euro la 31 mai 2011. Compania ofera partenerilor distribuitori si clientilor institutionali 25 de fonduri de investitii domiciliate in Luxemburg, doua dintre ele fiind administrate de echipa de specialisti din Romania.