1 / 4

Brokerii: Ne asteapta o lunga perioada gri

Toti indicii BVB au inchis vineri cu pierderi de la 4% in sus, evolutii mai slabe nemafiind inregistrate din iunie, anul trecut. La nivelul intregii saptamani, capitalizarea Bursei (excluzand Erste Bank) s-a redus cu un miliard de euro, pana la 12,5 miliarde euro.

Avem in fata o perioada gri destul de lunga datorita faptului ca fundamentele economice nu arata foarte bine, in vreme ce persoanele care decid politicile monetare si fiscale par sa aiba o vointa indeajuns de puternica pentru a evita ceea ce se poate transforma intr-o situatie extrem de proasta. Practic cei doi factori se vor contrabalansa si vom ajunge sa ne invartim intr-o situatie de incertitudine”, considera Florin Ilie, director Piete de Capital in cadrul ING Bank.

O noua runda de negocieri si discutii a fost demarata vineri de catre politicienii europeni care au incercat sa gaseasca solutii de urgenta pentru criza datoriilor suverane.

“Exista baze reale pentru aceste temeri care au tras in jos pietele? Da, evident! In continuare exista probleme macroeconomice semnificative, cresterea din SUA este extrem de fragila, noi programe de austeritate ar putea sa se anunte in curand, asa ca lucrurile nu arata bine. Reactiile pe burse sunt incipiente, este prea devreme sa ne gandim la scenarii”, spune Florin Ilie.

BRD si Petrom, cele mai mari companii listate, au cazut in ultima sedinta de tranzactionare cu 7,8%, respectiv 7%. Nici SIF-urile nu au stat cu mult mai bine, acestea inregistrand scaderi cuprinse intre 6 si 7%.

Investitorii au obosit sa tot astepte vremurile mai bune. Criza datoriilor suverane nu isi gaseste o rezolvare completa de ceva timp asa ca unii si-au pierdut rabdarea. Este clar ca marii investitori straini isi reduc expunerile pe actiuni in aceasta perioada. Sa ne uitam si ce se intampla cu pretul aurului, asta arata de unde ies banii si unde se duc”, a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Caderea burselor de la sfarsitul saptamanii trecute a impins investitorii spre aur, in cursul zilei de vineri pretul acestuia fiind in urcare cu 0,5%.

O parte din analisti spun insa ca exista riscuri in crestere si pentru aceasta piata.

Aurul devine la randul sau vulnerabil, intrucat investitorii vor fi tentati sa lichideze expuneri long profitabile pentru a acoperi apeluri in marja pe bursele de actiuni si marfuri”, spune, intr-o nota trimisa investitorilor, Mihai Nichisoiu, analist in cadrul Tradeville.

Scaderile de vineri de pe Bursa locala au venit pe fondul unor rulaje peste medie (X milioane euro), semnal ca investitorii straini si-au redus expunerile pe actiuni. Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, acestea inregistrand una dintre cele mai mari scaderi de la momentul listarii (-3,2%).

Sunt convins ca pe bursa noastra sunt si destui straini care au intrat la cumparare. In conditiile actuale, actiunile Fondului Proprietatea sunt printre cele mai vanate de pe BVB, tocmai pentru ca o astfel de depreciere se adauga unui discount oricum mare pe care FP il avea deja”, a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Sursa imagine: financialfacts.org

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri