Caruntu, BCR: TGN si TEL se vand fara probleme. Tarom si Romtelecom sa mai astepte

Caruntu, BCR: TGN si TEL se vand fara probleme. Tarom si Romtelecom sa mai astepteMinistrul Economiei, Ion Ariton, anunta in iulie ca statul va scoate la vanzare 15% din Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) in octombrie, si, respectiv, decembrie. Esecul ofertei Petrom dar si caderea pietelor internationale din august ar putea sa zdruncine insa planurile initiale ale Guvernului, in special daca luam in considerare amanarile cu care statul a obisnuit investitorii de-a lungul timpului.

Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital din cadrul BCR, considera insa ca cele doua oferte publice secundare au sanse foarte mari pentru a fi incheiate cu succes, in special daca avem in vedere faptul ca actiunile TEL si TGN se tranzactioneaza in prezent la cotatii foarte apropiate preturilor de IPO.

Daca statul decide sa vanda cele doua pachete la preturi precum cele din IPO, eu cred ca ofertele se vand lejer chiar in ciuda situatiei actuale de pe pietele de actiuni. Nu trebuie sa uitam la ce pret s-au facut IPO-urile: Transgaz se tranzactioneaza in prezent cu aproximativ 3,4% mai mult decat acea valoare, in vreme ce actiunile Transelectrica sunt cu 16% mai sus decat valoare din oferta publica intiiala. Sunt absolut convins ca pretul de IPO este un bun reper, iar statul roman ar putea sa obtina usor preturi sensibil mai mari fata de cele de atunci”, a declarat Caruntu.

In ceea ce priveste IPO-urile, precum cele anuntate in cazul Tarom sau Romtelecom, analistul isi tempereaza optimismul.

In aceste cazuri cred ca ar fi mai bine sa se astepe o stabilizare a pietei. Conditiile sunt mai dificile pentru un IPO. Este evident ca dupa o astfel de ajustare si volatilitate a burselor nu ne aflam intr-o perioada buna pentru IPO-uri”, spune Caruntu.

In aceasta vara era programata si oferta publica secundara de la Alro, prin care rusii de la Vimetco vroiau sa vanda maximum 20,96% din titlurile producatorului de aluminiu. Aceasta a fost insa amanata din cauza scaderilor din piata, actionarii companiei neanuntand un termen clar pentru reluarea procedurilor.

Bursa de Valori Bucuresti a anuntat marti si o serie de reduceri a taxelor si comisioanelor pentru firmele de brokeraje active, care contribuie la dezvoltarea pietei. Una dintre aceste masuri vizeaza intermediarii care aduc noi companii pe Bursa. Acestia urmeaza sa primeasca initial o suma de 2000 de euro precum si jumatate din comisionul generat de tranzactionarea companiei timp de 12 luni.

Masurile sunt binevenite insa personal cred ca lipsa ofertelor pe BVB este cauzata in primul rand de lipsa know-how-ului si a resurselor din partea brokerilor, iar apoi de faptul ca o buna parte din societatile romanesti nu sunt dispuse sa se listeze – chiar daca am observat o imbunatatire a acestui sentiment fata de ultimii ani”, a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Acesta considera ca ofertele publice se pot desfasura chiar si in ciuda unor conditii de piata mai putin prielnice.

Cine stie despre IPO-uri doar ce a vazut in filme se gandeste ca daca BVB a scazut acum, la minut, gata, oferta nu se mai face. In realitate depinde foarte mult de vointa ofertantilor de a vinde la un an anumit pret, de planul pe care il au si de rezultatele sondajelor privind interesul investitorilor pentru oferta. Eu cred ca si acum se pot aduce in piata produse financiare si emitenti noi”, spune Pasol.

Sursa imagini:
sxc.hu

Americanii au fugit de IPO-uri dupa retrogradarea ratingului suveran

Americanii au fugit de IPO-uri dupa retrogradarea ratingului suveranUn numar de 17 companii si-au anulat sau amanat IPO-urile programate in august pe bursele din SUA. Ultima data cand un numar chiar mai mare de companii (18) au facut acest lucru a avut loc in decembrie 2008, adica exact in perioada izbucnirii crizei financiare globale, noteaza publicatia americana Star Tribune. Doar patru IPO-uri de succes au fost inregistrate in aceasta luna.

“Situatia reflecta scaderea increderii in afaceri si lipsa de vointa atunci cand vine vorba despre extinderea companiilor. Acest lucru inseamna mai putini bani pentru investitii, mai putine angajari si venituri mai mici, nu doar pentru companii ci si pentru familiile obisnuite”, spune Jane Caron, economist in cadrul firmei de investitii Dwight Asset Management.

Un alt analist citat de Star Tribune mentioneaza ca “in cele din urma companiile vor reincepe sa se listeze, chiar daca in prezent nicio companie in toate mintile nu ar intra in piata IPO”.

Momentan nu exista niciun IPO in desfasurare in SUA, acest lucru urmand sa aiba loc cel mai devreme abia la jumatatea lunii viitoare.

Investitorii raman insa in continuare interesati de anumite companii de social media programate sa ajunga in piata pana la sfarsitul lui 2011. Zynga si Groupon sunt cele mai asteptateoferte, insa expertii subliniaza ca cele doua nu vor mai putea sa obtina preturile de la inceputul anului.

Nu acelasi lucru se poate spune insa despre Facebook. Analistii considera ca listarea popularului site de socializare va inregistra un succes major indiferent de conditiile din piata.

Cum arata piata globala a IPO-urilor in 2011

Cum arata piata globala a IPO-urilor in 2011266 de IPO-uri au fost realizate in acest an, comparativ cu 479 facute pe parcursul intregului an 2010, potrivit datelor Renaissance Capital. Nu au fost luate in calcul IPO-urile cu o valoare mai mica de 100 milioane de dolari.

In total au fost subscrise actiuni in valoare de 112,6 miliarde dolari, cu 5% mai putin decat suma inregistrata anul trecut, in aceeasi perioada. In anul de criza 2008 suma a fost de 85,2 miliarde dolari, iar in 2009 aceasta a urcat la 108,8 miliarde dolari.

Dezvoltarea puternica a burselor asiatice se reflecta si in datele prezentate de Renaissance. Peste 55% din IPO-urile realizate in acest an au fost facute in Asia, America de Nord fiind pe locul doi, cu o cota de 25,2%, in vreme ce Europa detine jumatate din aceasta cifra. Nume mari precum Glencore, Prada sau, mai nou, Manchester United, au ales in 2011 sa se listeze pe una dintre marile burse asiatice.



La nivel de tara, in China s-au realizat cele mai mutle IPO-uri
(105), dupa care urmeaza SUA (64). Statele Unite sunt insa pe primul loc in ceea ce priveste valoarea IPO-urilor, cu un total de 27,3 miliarde dolari. China coboara pe locul doi la acest capitol, cu 23,5 milioane dolari, in vreme ce ultima treapta a podiumului este ocupata de Marea Britanie, cu 16,1 miliarde dolari.



Actiunile companiilor care au desfasurat un IPO in acest an inregistreaza in prezent o scadere medie de 6,7%, comparativ cu o crestere de 25% inregistrata anul trecut si un plus de 16% in 2009.