1 / 4

Caruntu, BCR: TGN si TEL se vand fara probleme. Tarom si Romtelecom sa mai astepte

Ministrul Economiei, Ion Ariton, anunta in iulie ca statul va scoate la vanzare 15% din Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) in octombrie, si, respectiv, decembrie. Esecul ofertei Petrom dar si caderea pietelor internationale din august ar putea sa zdruncine insa planurile initiale ale Guvernului, in special daca luam in considerare amanarile cu care statul a obisnuit investitorii de-a lungul timpului.

Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital din cadrul BCR, considera insa ca cele doua oferte publice secundare au sanse foarte mari pentru a fi incheiate cu succes, in special daca avem in vedere faptul ca actiunile TEL si TGN se tranzactioneaza in prezent la cotatii foarte apropiate preturilor de IPO.

Daca statul decide sa vanda cele doua pachete la preturi precum cele din IPO, eu cred ca ofertele se vand lejer chiar in ciuda situatiei actuale de pe pietele de actiuni. Nu trebuie sa uitam la ce pret s-au facut IPO-urile: Transgaz se tranzactioneaza in prezent cu aproximativ 3,4% mai mult decat acea valoare, in vreme ce actiunile Transelectrica sunt cu 16% mai sus decat valoare din oferta publica intiiala. Sunt absolut convins ca pretul de IPO este un bun reper, iar statul roman ar putea sa obtina usor preturi sensibil mai mari fata de cele de atunci”, a declarat Caruntu.

In ceea ce priveste IPO-urile, precum cele anuntate in cazul Tarom sau Romtelecom, analistul isi tempereaza optimismul.

In aceste cazuri cred ca ar fi mai bine sa se astepe o stabilizare a pietei. Conditiile sunt mai dificile pentru un IPO. Este evident ca dupa o astfel de ajustare si volatilitate a burselor nu ne aflam intr-o perioada buna pentru IPO-uri”, spune Caruntu.

In aceasta vara era programata si oferta publica secundara de la Alro, prin care rusii de la Vimetco vroiau sa vanda maximum 20,96% din titlurile producatorului de aluminiu. Aceasta a fost insa amanata din cauza scaderilor din piata, actionarii companiei neanuntand un termen clar pentru reluarea procedurilor.

Bursa de Valori Bucuresti a anuntat marti si o serie de reduceri a taxelor si comisioanelor pentru firmele de brokeraje active, care contribuie la dezvoltarea pietei. Una dintre aceste masuri vizeaza intermediarii care aduc noi companii pe Bursa. Acestia urmeaza sa primeasca initial o suma de 2000 de euro precum si jumatate din comisionul generat de tranzactionarea companiei timp de 12 luni.

Masurile sunt binevenite insa personal cred ca lipsa ofertelor pe BVB este cauzata in primul rand de lipsa know-how-ului si a resurselor din partea brokerilor, iar apoi de faptul ca o buna parte din societatile romanesti nu sunt dispuse sa se listeze – chiar daca am observat o imbunatatire a acestui sentiment fata de ultimii ani”, a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Acesta considera ca ofertele publice se pot desfasura chiar si in ciuda unor conditii de piata mai putin prielnice.

Cine stie despre IPO-uri doar ce a vazut in filme se gandeste ca daca BVB a scazut acum, la minut, gata, oferta nu se mai face. In realitate depinde foarte mult de vointa ofertantilor de a vinde la un an anumit pret, de planul pe care il au si de rezultatele sondajelor privind interesul investitorilor pentru oferta. Eu cred ca si acum se pot aduce in piata produse financiare si emitenti noi”, spune Pasol.

Sursa imagini:
sxc.hu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri