Cele mai mari castiguri

Cele mai mari castiguriBursa de la Caracas este liderul clasamentului, principalul indice al acestei piete consemnand un avans de 52,7%, potrivit datelor centralizate de Wall-Street.ro. In cadrul analizei au fost inclusi principalii indici ai celor mai mari 90 de burse din lume.

De remarcat ca piata din Venezuela a reusit sa inregistreze cresteri in august, luna cand majoritatea celorlalte burse internationale au fost in cadere, dupa retrogradarea SUA. Bursa de la Caracas este privata, insa activitatea la tranzactionare a fost lovita serios dupa ce presedintele Hugo Chavez a nationalizat o parte din cele mai mari companii listate. De asemenea 47 de firme de brokeraj au intrat sub controlul statului, acestea fiind acuzate ca devalorizeaza intentionat moneda nationala prin schimburile pe care le fac.

Urmatoarele doua pozitii ale clasamentului sunt ocupate de principalii indici ai burselor din Mongolia si Panama, care au avut in 2011 cresteri de 34,8%, respectiv 15,6%.

O alta bursa exotica, cea din Botswana, figureaza in topul cresterilor cu o apreciere de 13,6%. In ciuda evolutiilor bune din acest an, piata de la Gaborone a trecut si prin momente mai putin placute in decembrie anul trecut. Astfel, dupa o zi de scaderi cu 6,7%, sediul acestei burse si al autoritatii de reglementare a pietei a fost atacat cu pietre si caramizi de investitorii nemultumiti, care provocasera adevarate revolte de strada.

Nicio tara din grupul G7, al statelor puternic industrializate, nu a reusit sa intre in prima parte a clasamentului, bursele acestora fiind in scadere la unison.

Sursa imagine: sxc.hu

Cele mai mari pierderi

Cele mai mari pierderiBursa din Grecia, cea mai afectata tara de criza datoriilor suverane, a fost in cadere anul acesta cu 41%. Doar Cipru a reusit sa o depaseasca, inregistrand o pierdere de 56%.

Oarecum surprinzator, Ucraina ocupa locul trei in topul scaderilor cu un minus de -34%.

Toate tarile din G7 se afla in acest clasament, cea mai mare corectie fiind notata in dreptul unei alte tari afectate de criza datoriilor – Italia. MIB, principalul indice al Bursei de la Milano este in coborare cu 27,4% fata de sfarsitul anului trecut.

Din grupul G7, cel mai bine a rezistat SUA, prin bursa electronica NASDAQ si bursa de la New York. Nasdaq Composite si S&P 500, principalii indici ai celor doua piete, au pierdut 3,9%, respectiv 4,6%.

Cu o scadere de 10,21% pe indicele BET, si Romania se afla in clasamentul codaselor, evolutii similare mai fiind inregistrate pe bursele din Bahrain (-10,27%) si din Marea Britanie (-9,85%).

Scaderi mai mici decat in Romania s-au inregistrat in tari precum Columbia, Slovacia sau Canada.

Clasamentul pe regiuni: America de Centrala si de Sud, singura pe plus

Clasamentul pe regiuni: America de Centrala si de Sud, singura pe plusBursele din Zona Americii Centrale si de Sud sunt singurele care au reusit, in medie, sa se mentina pe plus de la inceputul anului. Cresterea acestora este de 1,7%, evolutie in buna parte datorata plusului de peste 52% al pietei venezuelene. Bursele din Argentina si Brazilia, cele mai mari tari din aceasta regiune au avut evolutii aproape identice, ambele pierzand 18,3%.

In schimb, tari precum Costa Rica, Panama sau Jamaica sunt in urcare cu pana la 15,6%.

Pietele de capital din Asia sunt cele care au scazut cel mai putin anul acesta, cu o depreciere in medie de -5,3%. Bursle din Indonezia si Thailanda, alaturi de cea din Mongolia, sunt printre putinele aflate pe plus.

Si America de Nord urmeaza indeaproape continentul asiatic, cu o scadere in medie de 5,8%.

In schimb, Europa se afla pe ultimul loc in cursa regiunilor cu scaderi de 15%. Bulgaria este singura tara de pe continent a carei bursa nu a intrat inca pe minus. Indicele SOFIX a castigat 2,7% in primele opt luni ale anului.