1 / 4

Cele mai mari castiguri

Bursa de la Caracas este liderul clasamentului, principalul indice al acestei piete consemnand un avans de 52,7%, potrivit datelor centralizate de Wall-Street.ro. In cadrul analizei au fost inclusi principalii indici ai celor mai mari 90 de burse din lume.

De remarcat ca piata din Venezuela a reusit sa inregistreze cresteri in august, luna cand majoritatea celorlalte burse internationale au fost in cadere, dupa retrogradarea SUA. Bursa de la Caracas este privata, insa activitatea la tranzactionare a fost lovita serios dupa ce presedintele Hugo Chavez a nationalizat o parte din cele mai mari companii listate. De asemenea 47 de firme de brokeraj au intrat sub controlul statului, acestea fiind acuzate ca devalorizeaza intentionat moneda nationala prin schimburile pe care le fac.

Urmatoarele doua pozitii ale clasamentului sunt ocupate de principalii indici ai burselor din Mongolia si Panama, care au avut in 2011 cresteri de 34,8%, respectiv 15,6%.

O alta bursa exotica, cea din Botswana, figureaza in topul cresterilor cu o apreciere de 13,6%. In ciuda evolutiilor bune din acest an, piata de la Gaborone a trecut si prin momente mai putin placute in decembrie anul trecut. Astfel, dupa o zi de scaderi cu 6,7%, sediul acestei burse si al autoritatii de reglementare a pietei a fost atacat cu pietre si caramizi de investitorii nemultumiti, care provocasera adevarate revolte de strada.

Nicio tara din grupul G7, al statelor puternic industrializate, nu a reusit sa intre in prima parte a clasamentului, bursele acestora fiind in scadere la unison.

Sursa imagine: sxc.hu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri