1 / 4

Brokerii: Toata lumea vrea sa faca bani ACUM. Investitorii cedeaza mai repede

Caderea Lehman, dar si celelalte evenimente negative din ultimii ani, i-au facut pe investitori sa isi reduca semnificativ orizontul de timp pe care il acorda investitiilor, putini fiind cei care inca accepta sa isi tina blocati banii pentru perioade indelungate de timp.

“Perioada medie pentru detinerea pozitiilor este mult mai scurta acum decat cu trei ani in urma. Toata lumea vrea sa faca bani maine, daca nu chiar astazi; putini sunt cei care mai investesc pe termen foarte lung deoarece se tem ca oricand poate sa apara un eveniment neprevazut, precum cel de acum trei ani, sau cele din acest an”, declarat Valerian Ionescu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR.

Acesta subliniaza ca precautia a devenit o caracteristica generala dupa toamna anului 2008.

“Astfel de experiente negative au un impact fantastic in randul jucatorilor din piata, increderea acestora fiind afectata pentru o buna perioada de timp. De asemenea, respectarea regulamentelor functiile de control intern au devenit mult mai importante pentru brokeri si administratori”, a mai adaugat Ionescu.

Alti brokeri considera ca experienta falimentului Lehman ar putea sa aiba si aspecte pozitive pentru persoanele care au rezistat pe burse.

Cei mai avantajati sunt cei care reusesc sa ramana in piata. Cine reuseste sa treaca peste aceasta perioada chiar devine un investitor sofisticat, iar aici ma refer in special la sectorul de retail. Avand in vedere ca pe burse conditiile sunt acum mult mai dificile decat atunci, maturizarea investitorilor este mult mai rapida. Din perspectiva brokerilor, ei trebuie sa fie mult mai bine pregatiti, acesta fiind elementul care a facut departajarea in ultimii ani. Este mai dificil de exemplu sa faci o recomandare acum investitorilor, decat in 2004, cand situatia era complet alta”, spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

In ceea ce priveste rezistenta investitorilor la vestile negative care au aparut la intervale regulate in ultimul an, brokerii nu se arata deloc optimisti.

Panica este mult mai mare in prezent. Oamenii cedeaza mult mai usor, reactioneaza mai brusc si mai violent dupa o astfel de experienta neplacuta. In privinta administratorilor de fonduri si a brokerilor cred ca per ansamblu acestia sunt mai precauti”, considera Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest.

Sursa imagine: Flickr/ Truthout.org

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri