1 / 4

SIF 3: Uitati-va in piata, listarea BCR nu ne-ar fi adus mai multi bani

Patru dintre SIF-uri au ajuns la o intelegere cu Erste, care prevede vanzarea actiunilor BCR detinute de societati pentru 105 milioane de milioane de euro cash si actiuni ale bancii austriece in valoare de 330 milioane de euro. Prin acest acord, cele patru SIF-uri renunta la dreptul de a solicita listarea BCR si de a incasa dividende speciale.

„Ca sa discutam cat de bun este pretul trebuie mai intai sa vedem din ce perspectiva sunt privite lucrurile. Daca ne uitam in piata, si comparam cu BRD-ul se poate ca sunt slabe sanse ca listarea sa ne fi adus mai multi bani. In conditiile actuale, nu doar din Romania, ci si din lume in general, aceasta pare solutia cea mai buna”, a declarat Ion Mihaila, directorul general adjunct al SIF Transilvania (SIF3).

SIF Transilvania (SIF3) a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru data de 31 octombrie, acestia urmand sa decida daca aproba vanzarea catre Erste a pachetului de 6% din BCR.

In cazul in care actionarii refuza intelegerea cu banca austriaca, SIF3 va initia procedurile de admitere la tranzactionare pe BVB a actiunilor emise de BCR.

Ion Mihaila spune ca administratorii SIF Transilvania nu au discutat despre destinatia banilor rezultati din acest schimb.

„Actionarii vor decide destinatia banilor. In orice caz este rezonabil ca o parte din suma incasata sa se duca spre dividende. Probabil ne vom uita si la ofertele publice desfasurate de stat, dar daca va fi din nou un pret precum in cazul Petrom, cred nu se va mai duce nimeni”, mentioneaza Mihaila.

Reprezentantii SIF Banat Crisana spun, intr-un comunicat trimis BVB, ca tranzactia cu Erste este considerata ca fiind favorabila de catre Consiliul de administratie al societatii.

In schimb, Costel Ceocea, seful SIF Moldova, singura societate care nu face parte din acordul anuntat de Erste, s-a declarat nemultumit de pretul oferit.

„Lipsa de solidaritate a SIF-urilor a dus la scaderea capacitatii de negociere. Conditiile sunt sub nivelul celor dorite de noi, dar pentru a obtine ceva mai bun este nevoie de solidaritate, ori asta nu a fost (...). Ma surprinde pozitia celorlalte SIF-uri, care, desi au convocat AGA chiar pe tema listarii BCR, la solicitarea actionarilor, ele au continuat negocierile. Pana la urma actionarii decid, iar noi, SIF-urile, avem cam aceiasi actionar”, a declarat pentru Mediafax, Costel Ceocea.

Potrivit Erste, SIF Moldova poate in continuare sa subscrie la acord.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri