Brokerii: In cel mai bun caz ramanem doar cu pierderile de acum

Brokerii: In cel mai bun caz ramanem doar cu pierderile de acum
Brokerii locali se declara mai degraba pesimisti pentru ultimele trei luni din acest an, mai ales in conditiile in care “la nivel macroeconomic nu a avut loc nicio schimbare importanta care sa indice o imbunatatire a situatiei din piete in perioada urmatoare”.

“Realist vorbind, nu am vazut masuri clare ale guvernelor care sa ma faca sa astept o revenire. Inclin sa cred ca vom avea un trimestru negativ. In cel mai optimist caz vom ramane in aceasta zona, desigur cu volatilitate, dar fara alte scaderi importante”, considera Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Statistica arata ca de cele mai multe ori T4 incepe foarte prost pe BVB, dar se termina bine: in ultimii 10 ani, BET, principalul indice al Bursei de la Bucuresti, a inregistrat cele mai proaste evolutii din an in luna octombrie (vezi tabelul atasat). Astfel, BET a crescut in medie cu doar 0,19% in lunile octombrie din perioada analizata. Noiembrie si decembrie aduca insa in general reveniri de 0,59%, respectiv 2,94%.

De cealalta parte, luna ianuarie este cea mai buna pentru indicele celor mai lichide zece actiuni din piata, acesta inregistrand in ultimul deceniu aprecieri in medie de 7,29% in prima luna din an.

“Investitorii asteapta in special clarificarea problemelor din Europa, din aceasta cauza vedem si scaderea lichiditatii din ultimele sedinte. Toata lumea asteapta o directie pentru ca apoi sa adopte pozitii corespunzatoare. Nu cred insa ca aceasta situatie va dura foarte mult”, spune Muresian.

BET si BET-FI, principalii indici ai BVB au terminat primele noua luni din 2011 cu scaderi de 17,8%, si respectiv 21,9%.

Aceste pierderi pot sa fie recuperate in ultimul trimestru, nu exclud o astfel de situatie. Daca vor fi luate masuri clare de stimulare a economiei si reducere a deficitelor atunci vom vedea o revenire a pietelor. Totusi, in momentul de fata dau sanse foarte mici unui asemenea scenariu pozitiv”, a declarat brokerul de la Intercapital Invest.

Sursa imagine: Flick / Leonieke Aalders

Erste Group: Scaderile au fost prea mari. Am putea sa vedem "corectii pozitive"

Erste Group: Scaderile au fost prea mari. Am putea sa vedem "corectii pozitive"Analistii Erste Group au o viziune usor mai optimista cu privire la evolutia pietelor in ultimul trimestru. Acestia mizeaza pe o posibila serie de cresteri moderate, care sa corecteze practic prabusirea din ultimele luni.

Chiar si asa insa, acestia subliniaza faptul ca investitorii sunt pesimisti in privinta burselor din Europa Centrala si de Est (ECE), acelasi sentiment fiind de altfel valabil pentru intregul continent.

Actiunile ar putea sa beneficieze de pe urma unei situatii care a fost exagerata, sentimentul de pe burse imbunatatindu-se in conditiile absentei unui val de stiri negative. Indica acest lucru faptul ca scade aversiunea fata de risc din piete? Nu, nu credem asta. Este interesant insa de notat faptul ca asteptarile privind evolutiile majoritatii pietelor sunt in crestere”, se mentioneaza intr-un raport pe trimestru patru al bancii austriece.

Pentru tarile din Europa de Sud – Est (categorie in care este inclusa si Romania), Erste are asteptari pozitive rezultate in special in urma analizei tehnice si a evaluarii companiilor.

Romania si Serbia conduc clar cand vorbim despre atractivitatea evaluarilor, in vreme ce Croatia ramane cea mai scumpa piata din regiune. De asemenea, Romania este lider regional in privinta estimarilor ratelor de crestere. Tot Romania se afla pe primul loc in privinta randamentelor dividendelor, cu o medie de 7%”, scriu analistii bancii.

Analistii Erste recunosc faptul ca incetinirea cresterii economice devine tot mai vizibila, insa, chiar si in acest caz, „trebuie facuta o diferenta intre o incetinire venita dupa o miscare de crestere si o recesiune”.

„Din fericire, multe tari din ECE sunt mai putin vulnerabile acum decat in 2008. In acel an, economiile din zona au fost lovite exact in momentul cand se aflau la sfarsitul unui ciclu economic. O diferenta mai notabila fata de perioada pre-Lehman este vizibila in cazul unor tari precum Romania, Croatia si Ucraina, care si-au redus puternic deficitul de cont curent (de la 7-12% din PIB, la estimari pentru 2011 de 1,8 – 4,5% din PIB)”, spun analistii Erste.
Acesti spun ca volatilitatea va ramane la cote foarte mari, pietele urmand sa „cada in nas” la prima stire negativa care va aparea.

Evaluarile companiilor raman la niveluri reduse, insa la prima vedere acestea par sa fie in concordanta cu revizuirile de buget ale acestora. In 2011, 70% din revizuirile de buget sunt negative, procentul urcand constant in ultimele luni, de la 42%. Estimarile pe 2012 si 2013 urmeaza acelasi trend.

Este posibil ca pietele sa fi atins punctul cel mai jos, un <bottom>? Nu este inca foarte clar, insa ramanem in favoarea actiunilor defensive. Bancile reprezinta in mod clar cea mai speculativa optiune in mediul actual”, se mentioneaza in raportul bancii austriece.

Sursa imagine:
Flickr / babblingdweeb

Sursa tabel: Erste Group

Cum arata T4 in SUA?

Cum arata T4 in SUA?Daca in Romania octombrie este cea mai proasta luna pentru piata de capital, in SUA, apogeul scaderilor se atinge in septembrie. Aceasta este concluzia unui statistici (tabel 1) pe ultimii 50 de ani, realizata de compania britanica de investitii Bespoke Investment Group.

Indicele american Dow Jones a pierdut pe parcursul ultimelor cinci decenii in medie 0,79% in luna septembrie. Anul acesta, DJIA a suferit o corectie de 6% in aceeasi luna.

De remarcat faptul ca, din punct de vedere istoric, Bursa de la New York a urcat constant in ultimele luni ale anului. Acelasi lucru se remarca si in cazul statisticii aferente pietei romanesti.

Tabel 2In general, al patrulea trimestru din an este cel mai bun pentru piata americana, indicele S&P500 inregistrand cresteri in medie de 4,57% in T4 pe parcursul ultimilor 20 de ani (tabel 2). In schimb, trimestrul al treilea a generat scaderi de 0,37% pe S&P 500.

Sursa tabele:
Bespoke Invest