Merck & Co

Merck & CoMerck & Co Inc este lider mondial in domeniul sanitar-veterinar si al produselor de ingrijire personala si ocupa locul secund in domeniul farmaceutic.

Compania pe scurt:

- Profit net in crestere cu 67% In T1 2012 vs T1 2011
- Profitul bugetat pe 2012 este similar celui de anul trecut (3.75-3.85 USD/actiune), prognoza asemanatoare celei a analistilor Reuters (3.81 USD/actiune)
- Dividend anual estimat pentru 2012: 1.68 USD/actiune
- Evolutie actiuni 2012: +1,4%
- Evolutie actiuni ultimii cinci ani: -25%

Analistii Tradeville considera ca producatorul farmaceutic Merck & Co Inc (MRK) prezinta un potential mai mare de crestere a afacerii si de plata a dividendelor fata de alte companii din domeniu, potrivit indicatorului financiar P/FCF care masoara numerarul care poate fi distribuit.

JPMorgan Chase

JPMorgan ChaseOrganizat ca un holding financiar, JPMorgan Chase opereaza sub doua branduri: Chase pentru activitatea bancara din SUA pentru persoane fizice si companii si J.P.Morgan pentru corporatii, guverne si investitori institutionali.

Compania pe scurt:

- Profit net in scadere cu 3,1% in T1 2012 comparativ cu perioada similara de anul trecut, dar peste estimarile analistilor Reuters(1.31 vs 1.28 USD/actiune).
- Compania a raportat o consolidare a activitatii pe segmentul investment banking si o imbunatatire a acesteia pe segmentul servicii financiare retail (in special credite ipotecare)
- Consiliul de Administratie a majorat dividendul anual pe actiune la 1.20 USD.
- JPMorgan Chase va demara un program de rascumparare a actiunilor in valoare de 15 mld. dolari, din care 12 mld. dolari in 2012.
- Evolutie actiuni 2012: +19,3%
- Evolutie actiuni ultimii cinci ani: -20,5%

„Compania prezinta un potential mai ridicat de crestere a afacerilor in comparatie cu alte banci similare, conform valorii indicatoului credite acordate/depozite atrase. In comparatie cu Bank of America, Citigroup si Wells Fargo & Co, remarcam ca JPMorgan Chase are cele mai ridicate valori pentru profitul net pe actiune, rentabilitatea activelor si a capitalurilor proprii, randamentul dividendului, dar si cea mai redusa valoare pentru raportul credite acordate/depozite atrase, toate acestea fiind motive pentru care merita atentia investitorilor”, scriu analistii Tradeville.

McDonalds

McDonald’s Corp. (MCD) este cel mai mare lant de restaurante din punct de vedere al vanzarilor totale la nivel global. McDonald’s administreaza, potrivit datelor de la finalul anului trecut, un sistem format din 33,510 restaurante proprii sau sub franciza, in 119 tari.

Compania pe scurt:

- McDonald’s obisnuieste sa realizeze programe de rascumparare a actiunilor. Anul trecut a rascumparat actiuni de 6 mld. dolari.
- Bine pozitionata pentru a-si mentine marjele de profitabilitate, avand putere de negociere cu furnizorii si un buget de marketing important.
- In general, 49% din profitul net este distribuit actionarilor. Randament dividende 2011: 2,9%
- Profit in crestere cu 5% in T1 2012, pana la 1,27 miliarde dolari.
- Evolutie actiuni 2012: -3%
- Evolutie actiuni ultimii cinci ani: 89,2%

„Luand in calcul multiplii de pret, compania pare subevaluata. Compania se distinge prin prisma marjei comerciale nete si a ratelor de rentabilitate, fiind superioara concurentilor prezentati (Yum! Brands, Starbucks si Chipotle Mexican Grill. Politica de dividend face MCD sa fie mai atractiva in comparatie cu celelalte companii”, spun analistii Tradeville.

Microsoft

MicrosoftMicrosoft este cel mai mare producator de software din lume, compania fiind prezenta in Romania de 16 ani.

Compania pe scurt:

- Pentru anul fiscal 2012 analistii citati de Reuters asteapta, in medie, o crestere a vanzarilor de 6.2% si o stagnare a EPS fata de anul anterior
- Una dintre actiunile incadrate in categoria “value stock”
- Randament dividende 2011: 2,6%
- Profit in scadere cu aproape 2% in T1 2012
- Evolutie actiuni 2012: -3%
- Evolutie actiuni ultimii cinci ani: 89,2%

„In comparatie cu IBM, Google si Oracle, 13 dintre cei 15 indicatorii ai Microsoft sunt superiori mediei frupului. Atat lichiditatea si dinamica buna a afacerii, cat si politica de dividend, rentabilitatea asteptata pe unitatea de risc (rata Sharpe) si ratele de rentabilitate fac ca Microsoft sa merita o atentie deosebita din partea investitorilor”, spune analistul Tradeville Ovidiu Dumitrescu.

Acesta considera ca urmatoarele 8 luni vor fi importante pentru Microsoft, cu 4 lansari ce s-ar putea dovedi cruciale: Office 15, Internet Explorer 10, Windows 8 si noua consola Xbox. „De succesul acestora, impreuna cu cel al gamei de aplicatii “cloud”, va depinde evolutia companiei pentru o buna perioada de timp”.

Google

GoogleGoogle este producatorul celui mai raspandit sistem de operare pentru telefoane inteligente din lume – Android. Compania este lider pe segmentul motoarelor de cautare pe internet, avand o cota globala de piata de peste 60%, in timp ce nici un alt concurent nu depaseste 10%.

Compania pe scurt:

- Profit net cu 60% mai mare in T1 2012 vs T1 2011 (2,9 mld. dolari)
- Recent, Consiliul de Administratie a propus crearea unei noi clase de actiuni fara drept de vot. Propunerea va fi votata in AGA din 21 iunie, iar daca va fi aprobata, actionarii vor primi gratuit cate o actiune fara drept de vot pentru fiecare actiune detinuta, practic o divizare a capitalului social cu raportul 2-1.
- 69% din veniturile Google provin din publicitatea prin intermediul motorului de cautare.
- Crestere a veniturilor cu 75% in perioada 2008 – martie 2012 datorata evolutiei pozitive a publicitatii online in detrimentrul celei clasice.
- Evolutie actiuni 2012: -3%
- Evolutie actiuni ultimii cinci ani: 89,2%

„Desi pare supraevaluata fata de competitorii sai, consideram ca acest lucru este justificat de potentialul de crestere al companiei . Google isi mentine atat un grad de profitabilitate ridicat (Mcn de peste 27%) cat si un bilant solid, cu o lichiditate, masurata prin raportul test acid, deosebit de mare si cu un grad de indatorare conservator, de numai 20%”, considera analistii Tradeville

Sursa imagini:
fotopedia.com, sxc.hu, Agerpres