1. Ai castigat bani din investitii in 2012? Vinde si treci pe cash!

1. Ai castigat bani din investitii in 2012? Vinde si treci pe cash!“Pana acum, la nivelul intregului an 2012, investitorii au facut niste profituri decente din actiuni. In aceste conditii nu trebuie sa fii lacom; a venit timpul ca profiturile sa fie marcate”, spune Sarkar intr-un interviu acordat MarketWatch.com.

In Romania, cele mai importante actiuni tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti au inregistrat randamente de 10-13% in acest an. SIF-urile si Fondul Proprietatea au adus castiguri chiar mai mari, cresterea indicelui BET-FI ajungand la 19%.

In SUA, indicele S&P 500 a urcat cu 12%, in vreme ce principalele actiuni de pe bursa londoneza au adus un randament mediu de 3,4%.

2.Evitati obligatiunile si titlurile de stat

2.Evitati obligatiunile si titlurile de stat“Evitati titlurile de stat ale oricarei tari”, spune Sarkar.

Acesta se asteapta la cresterea inflatiei in urmatorii ani, iar in aceste conditii randamentele din prezent ale titlurilor de stat nu sunt deloc atractive.

“Prefer sa avem flexibilitatea de a detine cash in dolari americani”.

3. Pregatiti lista de cumparaturi a unor actiuni de pe bursa

3. Pregatiti lista de cumparaturi a unor actiuni de pe bursaDaca si atunci cand Rezerva Federala americana, Banca Centrala Europeana si celelalte banci centrale hotarasc sa reporneasca economia mondiala, investitorii priceputi vor avea pregatita o “lista de cumparaturi” cu actiuni sensibile la evolutia economiei, care vor reactiona imediat si pozitiv la aceste stiri.

In acest caz, investitorii vor trebui sa cumpere actiunile bancilor, companiilor de asigurari si ale altor companii din sectorul financiar, mai ales ale celor din zona euro.

Actiunile imobiliare din Hong Kong si Singapore ar trebui de asemenea sa se regaseasca pe lista cumparaturilor.

4. Ramaneti expusi pe energie si agricultura

4. Ramaneti expusi pe energie si agriculturaPretul petrolului s-a mentinut, spune Sarkar, “desi ar trebui sa fie mult mai mici” avand in vedere revenirea anemica a economiei globale.

Acesta recomanda investitorilor sa aiba in vedere producatori petrolieri majori, cu activitate integrata si care ofera “randamente bune, defensive”.

Kiron Sarkar se declara si in favoarea sectorului agricol, in special in favoarea producatorilor de ingrasaminte chimice.

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte chimice din Romania, urmeaza sa fie delistat de pe Bursa in lunile urmatoare.

5. Pastrati rezerve de cash

5. Pastrati rezerve de cash“Nu sunt un fan al strategiei buy-and-hold, mai ales in conditiile actuale din piete. Ne-am redus puternic expunerea pe actiuni inainte de intalnirea de la Jackson Hole (n.red. oras american unde incepe vineri simpozionul bancilor centrale). Ramaneti defensivi”

Sursa imagini:
sxc.hu, freedigitalhotos.net