Turcia - Brokerii si Bursele au un cuvant de spus in alegerea supraveghetorilor

Turcia - Brokerii si Bursele au un cuvant de spus in alegerea supraveghetorilorInstitutia de supraveghere: Capital Markets Board of Turkey (CMB)

Ce supravegheaza: piata de capital din Turcia si firmele care opereaza in cadrul acesteia

Cine alege sefii institutiei: Ministrul de stat responsabil de Economie, Asociatia Brokerilor, Asociatia Burselor si a Camerelor de Comert, Autoritatea de Reglementare si Supraveghere Bancara, Ministerul Finantelor, Ministerul Industriei si Comertului

Din punct de vedere al responsabilitatilor, turcii au institutia de supraveghere financiara cea mai apropiata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) din Romania, dintre tarile analizate. Capital Markets Board of Turkey reglementeaza doar brokerii si firmele care opereaza pe bursele din tara.

Interesant de notat faptul ca nominalizarile pentru un loc in board-ul CMB sunt facute atat de oficiali guvernamentali cat si de Asociatii precum cea a Brokerilor sau a Burselor si Camerelor de Comert. Guvernul are insa ultimul cuvant, ministrii alegand din lista de candidati propusi.
Bursa din Turcia a devenit in ultimii ani una dintre cele mai importante piete de capital din Europa, depasind chiar si Polonia.

Wall-Street.ro a lansat
o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor la sefia autoritatilor care reglementeaza piata financiara romaneasca.



Austria - Supraveghetorii "supravegheati" de Camera de Comert si Banca Centrala

Austria - Supraveghetorii "supravegheati" de Camera de Comert si Banca CentralaInstitutia de supraveghere: Financial Market Authority (FMA)

Ce supravegheaza: Piata bancara (in cooperare cu Banca Nationala a Austriei), piata asigurarilor, fondurile de pensii, tranzactiile cu actiuni si titluri de valoare

Cine alege sefii institutiei: Guvernul, Presedinte, Banca Nationala a Austriei, Camera de Comert Federala

Financial Market Authority este principala autoritate de supraveghere din Austria, alaturi de banca centrala. FMA este condusa de un board executiv si de o comisie care supravegheaza activitatea membrilor.

Membri executivului au mandate de cinci ani, sunt alesi de guvernul federal si numiti in functie de presedintele Austriei. In schimb, membrii comisiei de supraveghere sunt alesi de banca centrala, Camera de Comert si de Ministerul Finantelor.

Sursa imagine: Bursa din Viena

Polonia

PoloniaInstitutia de supraveghere: Financial Supervision Authority (PFSA)

Ce supravegheaza: Piata bancara, piata asigurarilor, fondurile de pensii, tranzactiile cu actiuni si titluri de valoare

Cine alege sefii institutiei: Premierul, Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, Presedintele, Banca Nationala a Poloniei

PFSA se distinge mai ales prin faptul ca are puteri sporite de supraveghere a sistemului bancar, spre deosebire de institutiile similare din celelalte tari care in general colaboreaza cu bancile centrale pentru a supraveghea acestui sector.

Majoritatea membrilor din conducerea autoritatii poloneze de supraveghere financiara sunt alesi de catre Guvern, presedintele fiind desemnat de catre primul-ministru.

Sursa imagine: sxc.hu

Marea Britanie - Supravegherea va fi impartita de trei noi institutii financiare

Marea Britanie - Supravegherea va fi impartita de trei noi institutii financiareInstitutia de supraveghere: Financial Services Authority (FSA)

Ce supravegheaza: bancile individuale, firmele de asigurari, firmele de brokeraj, tranzactiile cu actiuni si titluri de valoare, celelalte firme care ofera servicii financiare in Marea Britanie

Cine alege sefii institutiei: Trezoreria britanica

Financial Services Authority este una dintre cele mai cunoscute autoritati de supraveghere financiara din lume. FSA este responsabila de autorizarea si supravegherea bancilor, infiintarea unor societati financiare noi, si de supravegherea celorlalte firme din sectorul serviciilor financiare.

George Osborne, ministrul britanic al Finantelor, a anuntat in 2010 ca FSA va trece printr-o reorganizare masiva, responsabilitatile institutiei urmand sa fie preluate de trei autoritati distincte.

Bulgaria - Comisari numiti politic. Bonusuri in functie de performante

Bulgaria - Comisari numiti politic. Bonusuri in functie de performanteInstitutia de supraveghere: Financial Services Authority (FSA)

Ce supravegheaza: toate institutiile financiare cu exceptia bancilor

Cine alege sefii institutiei: Parlamentul Bulgariei

Presedintele si ceilalti membri ai Autoritatii Bulgare de Supraveghere Financiara sunt alesi de parlamentari. Executivii FSA depun chiar un juramant in plen, simlar celui pe care il depun parlamentarii.

De notat ca membri FSA pot prima si bonusuri de performanta in functie de obiectivele atinse intr-un anumit interval de timp.

SUA - Cea mai puternica autoritate de supraveghere a pietelor

SUA - Cea mai puternica autoritate de supraveghere a pietelorInstitutii de supraveghere: Securities and Exchange Commission (SEC), Commodity Futures Trading Commission (CFTC), Office of the Comptroller of the Currency (OCC)

Ce supravegheaza: Fiecare institutie supravegheaza segmente separate ale pietei financiare

Cine alege sefii institutiei: Presedintele in acord cu expertii din Senat

Cea mai mare piata financiara din lume are si unul dintre sistemele de supraveghere cele mai complexe. Pe langa principalele trei autoritati mentionate mai sus, in SUA mai exista si alte agentii federale independente precum Financial Industry Regulatory Authority sau National Credit Union Administration, care supravegheaza si reglementeaza anumite segmente din piata financiara.

Securities and Exchange Commission ramane insa cea mai importanta autoritate financiara din SUA, si una dintre cele mai cunoscute din lume. SEC are puteri similare unei instante de judecata, avand posibilitatea sa dispuna penalizari si pedepse legale celor gasiti responsabili de fraude si alte nereguli financiare, incluzand chiar si evaziunea fiscala.

Desi poate sa dea verdicte in anumite situatii, deciziile SEC pot totusi sa fie atacate intr-o instanta normala de judecata.

Presedintele SUA alege sefii SEC si CFTC, nominalizarile fiind insa facute pe baza consultarilor cu partidele si expertii din Senat.

Sursa imagine: middlemarketmoney.com

Ungaria

UngariaInstitutia de supraveghere: Hungarian Financial Supervisory Authority (HFSA)

Ce supravegheaza: piata bancara, piata de capital, piata de asigurari, fondurile de pensii

Cine alege sefii institutiei: Presedintele, Guvernul

HFSA supravegheaza principalele piete financiare din Ungaria, inclusiv bancile. Ca urmare a modificarii Constitutiei in 2011, presedintele Hungarian Financial Supervisory Authority este ales de catre presedintele tarii.

Institutia este insa direct subordonata Guvernului si supravegheata de catre Ministerul Finantelor.

Presedintele Autoritatii poate fi membru de partid, dar fara a detine o functie in respectiva formatiune politica.

Sursa imagine: sxc.hu