1 / 8

Victor Cionga, director general BVB: Nu depolitizarea trebuie sa fie un deziderat, ci profesionalizarea

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Victor Cionga, apreciaza initiativa Guvernului ca o consecinta directa a faptului ca Romania se aliniaza la contextul european, aceasta masura fiind fundamentala pentru viitorul pietelor locale.

Tendintele de integrare a organismelor de supraveghere financiara la nivel european sunt tot mai evidente, ca reactie a autoritatilor la criza economica si financiara Consiliul European de Risc Sistemic fiind un exemplu in acest sens. In plus, 15 din cele 27 de tari membre UE au un organism unic de supraveghere.

„In primul rand se poate ajunge la o eficientizare a activitatii de reglementare si supraveghere, prin mai buna integrare a factorilor de decizie, cu impact asupra tuturor categoriilor de participanti la piata. Toate acestea pot conduce la o crestere a atractivitatii mediului investitional, cu consecinte pozitive asupra vizibilitatii Romaniei pe harta finantelor globale. Sunt premise obiective ca o structura unica sa functioneze mai bine decat 3 structuri separate si, astfel, entitatea sa se devina mai eficienta din punct de vedere al costurilor, iar actorii din piata sa-si poata reduce indirect costurile”, a declarat Cionga pentru Wall-Street.ro.

In opinia sa, crearea acestei entitati este un proiect a carui modalitate de implementare este extrem de importanta, “seful de proiect” avand o mare responsabilitate in ceea ce priveste rezultatul final.

„Este esential sa se tina cont de modul de implementare pentru o buna functionare a Autoritatii de Supraveghere Financiara. Cu toate ca termenul propus este extrem de aproape (15 martie), banuim ca pentru aceasta initiativa s-a luat deja in calcul cea mai buna modalitate de implementare, minimizandu-se riscurile ce tin de intervalul extrem de scurt de timp. De asemenea, in afara de decizia de a uni cele 3 entitati si de modelul de implementare care este avut in vedere, credem ca partea de consultari (aspect esential pentru optimizarea implementarii demersului) ar trebui sa contina si intalniri cu principalii actori din cele 3 piete aferente pe tematicile comune”, a mai explicat CEO-ul BVB.

Victor Cionga este de acord ca infiintarea noii autoritati poate fi un moment bun pentru a echilibra numirile politice cu cele pe criterii de profesionalism.

„Nu depolitizarea per se trebuie sa fie un deziderat, ci profesionalizarea; pot exista persoane extrem de competente care ar putea fi cooptate la demersurile pentru imbunatatirea sistemului financiar chiar daca fac parte din structuri de partid. Un profesionist excelent, o persoana a carei experienta nu poate fi pusa la indoiala, este ceea ce trebuie pentru o astfel de structura, indiferent de relatia pe care acea persoana o are sau nu cu un partid politic. Avem deja un numar important de persoane care, desi nominalizate politic, au dat dovada de un grad inalt de profesionalism si, automat, si-au castigat o buna reputatie de specialisti in piata. Un foarte bun exemplu din acest punct de vedere este d-l. Mihai Tanasescu, fost ministru de finante”, subliniaza Cionga.

Wall-Street.ro a lansat o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor care supravegheaza piata de capital, piata asigurarilor si piata pensiilor private printr-un proces competitiv.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri