Tinta de pret a brokerilor: 238 lei/actiune

Tinta de pret a brokerilor: 238 lei/actiuneCinci case de brokeraj au analizat Transgaz in ultimul an de zile, in medie pretul tinta pe care acestea il au pentru TGN fiind de 238 lei/actiune.

Cea mai recenta analiza apartie Alpha Finance, care a recomandat “mentinerea” (“hold”) titlurilor companiei care opereaza reteaua nationala de transport a gazelor naturale. Alpha are un pret tinta de 206,4 lei/actiune, cu 0,9% peste cel inregistratat in piata (204,5 lei/actiune) la mijlocul sedintei de joi. De altfel, tinta de pret data de Alpha Finance este si cea mai mica.

La polul opus se afla target price-ul Raiffeisen, care in februarie 2012 a dat un pret tinta de 265 lei/actiune pentru Transgaz.

Erste Bank are singura recomandare de cumparare pe actiunile TGN, asta chiar daca pretul tinta este de doar 225 lei, cu 10% peste cel din piata.



Neacsu, Erste: Vom subscrie in oferta. Intervalul de pret este unul corect

Neacsu, Erste: Vom subscrie in oferta. Intervalul de pret este unul corectDragos Neacsu (foto), presedintele Erste Asset Management, spune ca intervalul de pret anuntat de Guvern si consortiul de intermediere este unul acceptabil, o parte din fondurile pe care le conduce urmand sa cumpere actiuni Transgaz in oferta.

Este un interval de pret corect. Suntem interesati de oferta, am fost si consultati cu privire la pret, si vom subscrie acum asa cum de altfel am facut-o si la IPO-ul din 2007 ”, a declarat Dragos Neacsu.

Seful Erste AM considera ca pretul stabilit la finalul ofertei va fi peste minimul de 171 lei/unitate anuntat in prospect.

“Nu stiu daca se va merge chiar pe pretul minim. Un pret undeva intre minim si pretul de IPO (191,92 lei/actiune) ar fi interesant pentru institutionalii romani cat si pentru cei din afara care au apetit pentru pietele de frontiera. Dincolo de oferta Transgaz, este important ca pe aceste iesiri in piata cu pachete de actiuni sa existe suprasubscriere astfel incat sa ajungem la niste premise foarte pozitive pentru urmatoarele oferte de pe Bursa”, a mai adaugat Neacsu.

Chiar daca nu a luat inca o decizie finala, si Razvan Rusu, directorul de investitii al fondurilor Certinvest, afirma ca ia in considerare o subscriere in oferta Transgaz.

“Mi se pare ca in acesti bani se merita sa cumperi actiunea Transgaz. Actiunea arata bine si ne gandim serios sa cumparam insa trebuie mai intai sa analizam atent prospectul inainte de a declara cu certitudine ca vom investi”, a declarat Rusu.

Beze, Asociatia Investitorilor: Este un pas in directia buna, insa discountul trebuia sa fie de 10% pentru micii investitori

Beze, Asociatia Investitorilor: Este un pas in directia buna, insa discountul trebuia sa fie de 10% pentru micii investitoriOferta Transgaz a inceput joi, intervalul de pret pentru subsciriere anuntat de catre Guvern fiind cuprins intre 171 lei/actiune si 230 lei/ actiune. Pretul minim era cu 20% mai mic decat cel pe care actiunile TGN il aveau inaintea anuntului oficial, in vreme ce pretul maxim era cu 7,7% mai mare.

Investitorii institutionali vor putea subscrie la orice pret in acest interval, in vreme ce micii investitori vor putea subscrie doar la pretul maxim, urmand ca dupa finalizarea ofertei acestia sa isi primeasca actiunile la pretul de oferta (cel pe care il vor plati institutionalii), la care se va adauga un discount de 3-5%.

“Oferta reprezinta un pas spre o directie buna a pietei, insa ne-am fi dorit un discount de 10%, mai ales ca am solicitat Ministerului Economiei inca din februarie o astfel de facilitate pentru incurajarea micilor investitori si pentru a se crea premisele formarii unei clase medii care sa investeasca pe bursa si sa contribuie la dezvoltarea economica”, a declarat Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Beze adauga si faptul ca necesitatea ca micii investitori sa subscrie initial la pretul maxim de 230 lei poate sa fie considerata un impediment pentru acestia.

Brendea, Prime: Pana in 200 lei este un pret bun, mai ales ca se adauga si dividendele

Brendea, Prime: Pana in 200 lei este un pret bun, mai ales ca se adauga si dividendeleAlin Brendea, directorul general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction, afirma ca dupa o analiza initiala oferta este una atractiva pana in pretul de 200 lei/actiune, mai ales avand in vedere ca actiunile Transgaz cumparate in oferta vor fi purtatoare de dividend.

“Oferta este interesanta, mai ales privita prin prisma dividendului. Pentru retail probabil ca era loc de mai bine, insa felul in care a fost conceputa mi se pare unul absolut oportun, iar prospectul este de departe cel mai bun pe care l-am vazut pana acum. Cred ca sunt sanse mari ca oferta sa se vanda avand in vedere pretul si contextul din piete”, mentioneaza Brendea.

Investitorii care vor cumpara actiuni in oferta Transgaz vor primi si dividendele aferente anului 2012.

Conducerea companiei le va propune actionarilor un dividend brut de 21,29 lei/actiune. Avand in vedere cotatiile actuale din piata, randamentul brut ar ajunge astfel la 10,4%, aproape dublu fata de dobanda pe care multe banci o acorda la depozitele in lei pe un an.

Actionarii Transgaz se vor intruni la sfarsitul acestei luni pentru a lua o decizie cu privire la valoarea dividendului.