Cum a inceput totul

Cum a inceput totulThatcher a explicat in memoriile sale ca privatizarea este „fundamentala pentru imbunatatirea performantei economice britanice”, scrie publicatia The Telegraph.

„A fost una dintre principalele masuri impotriva efectelor corozive ale socialismului. Asa cum nationalizarile au fost motorul programului de colectivizare dupa care societatea britanica urma sa fie remodelata de catre guvernele laburiste, la fel si privatizarile sunt principalul element al oricarui program care se bazeaza pe libertate”, a spus fostul premier al Marii Britanii.

Thatcher a fost instalata in Guvern dupa o lunga perioada in care cabinetul britanic a fost condus de catre Partidul Laburist, care pana atunci a extins detinerile statului britanic. Programul laburistilor a inclus nationalizarea industriei otelului in 1967, a industriei aeronautice in 1977, dar si a British Leyland (producator auto care detinea marci precum Jaguar sau Land Rover) in 1974.

Pana la sfarsitul anilor ’70 industriile nationalizate reprezentau 10% din PIB-ul Marii Britanii.

In anii ’70 oamenii incepusera sa creada ca suntem niste ratati, din cauza grevelor si a managerilor care nu erau capabili sa administreze afacerile. Thatcher si-a dat seama ca managerii trebuie sa poata lua decizii intr-un mod liber pentru a conduce bine companiile. Ea a dat startul transformarii”, povesteste lordul Jeffrey Sterling, unul dintre cei mai importanti consilieri din departamentul de Industrie si Comert britanic intre anii 1982 si 1990.

Cititi in slideurile urmatoare cum au fost transformate principalele industrii britanice in timpul programului de privatizare demarat de catre Margaret Thatcher.

Telecomunicatii

TelecomunicatiiInainte de 1981, toate serviciile de telecomunicatii din Marea Britanie erau furnizate de Posta, „perioadele de 6 luni pentru instalarea unui telefon fiind ceva absolut normal in acele vremuri”, isi aminteste scriitorul David Parker.

In 1981 a fost infiintat British Telecom (BT), companie care a preluat serviciile telefonice de la Posta. BT a fost privatizata pe bursa in 1984, fiind cea mai mare oferta publica initiala (IPO) de actiuni din Marea Britanie de la acea data.

Evaluata la 4 miliarde de lire sterline, compania era atat de mare incat a trebuit sa fie vandute in trei oferte succesuve.

„Inainte de privatizare, British Telecom avea sute de mii de angajati si pierdea o avere”, spune Sterling.

Anul trecut, BT, companie care acum opereaza in 170 de tari, a raportat un profit de 2,45 mld. lire sterline.

Gaze naturale

Gaze naturaleBritish Gas a fost privatizat in 1986, insa la doar un an dupa acest eveniment compania a intrat in atentia comisiei de supraveghere a monopolurilor din cauza „comportamentului discriminator in piata contractelor”.

Problemele au existat chiar si inaintea priatizarii, in principal datorita opozitiei presedintelui Denis Rooke.

In cele din urma compania momopolul a fost spart in patru companii: furnizorul de electricitate Centrica (cel care detine British Gas), compania de explorare si productie BG Group si transportatorul de energie Lattice.

Electricitate

ElectricitatePana in 1990, industria de electricitate din Anglia si Tara Galilor era compusa dintr-o companie integrata de generare si transmitere a energiei, din Central Electricity Generating Board (CEGB), si din 12 sucursale regionale responsabile de distributie la nivel local.

Sucursale au fost redenumite in Companii de Electricitate Regionale si au fost privatizare in decembrie 1990. In urmatorul an, toata unitatile non-nucleare de productie ale CEGB au fost restructurate si apoi privatizate.

The boards were renamed Regional Electricity Companies and privatised in December 1990. In March the following year, all of the CEGB’s non-nuclear generation was carved up between National Power and PowerGen and privatised. In prezent majoritatea productiei de electricitate din Marea Britanie este controlata de companii straine.

Apa si alte industrii

Apa si alte industriiThatcher a privatizat in decembrie 1989 cele zece companii de stat care furnizau trei sferturi din necesarul de apa al Angliei si Tarii Galilor.

Multe alte companii importante au fost de asemenea privatizate in timpul cabinetului condus de Margaret Thatcher. Printre acestea se afla British Airways, British Steal, Jaguar si producatorul de motoare Rolls-Royce.

„Prin intermediul privatizarilor, Thatcher a impins intr-o piata competitiva oamenii care aveau onoarea de a recunoaste ca pot chiar sa dea faliment. Aceste masuri au transformat economia”, a concluzionat Sterling.

Sursa foto: Wikimedia Commons