Numarul tranzactiilor de M&A cu implicare private equity creste

Numarul tranzactiilor de M&A cu implicare private equity cresteIn prezent, 52% dintre cei intervievati cred ca numarul tranzactiilor de M&A cu implicare din partea firmelor de private equity va creste comparativ cu anul
trecut – in special in Scandinavia (+2,7%), Germania (+2,4%), Polonia (+1,9%) si chiar restul regiunii Europei Centrale si de Est (+1,5%). Perpectivele economice usor optimiste din aceste tari au o contributie pozitiva.

Investitorii se asteapta ca cea mai mare activitate sa aiba loc in domeniul farmaceutic si al serviciilor de sanatate, bunuri de consumsi retail, sectorul energetic si de utilitati, IT si telecomunicatii. "In anii urmatori, aceste sectoare promit cresteri stabile sau un plus de tranzactii din diverse considerente.

Astfel companiile de private equity vor avea oportunitatea de a achizitiona tinte companiile de private equity vor avea oportunitatea de a achizitiona tinte profitabile", explica expertii Roland Berger.

Pe de alta parte, in tarile sever afectate de criza euro – in special Grecia (-1%) Franta (-0,7%), Spania/Portugalia si Italia (-0,6%) – activitatea fondurilor de private equity este, in mod nesuprinzator, asteptata sa scada, insa nu foarte abrupt.

Finantarea datoriilor va fi mai dificilia

Finantarea datoriilor va fi mai dificiliaTranzactiile foarte mari, care depasesc 500 de milioane de euro, vor ramane mai degraba exceptia si in 2013, intrucat expertii se asteapta ca facilitatile de finantare a datoriilor sa ramana putine. "Acest fapt este oarecum surprinzator avand in vedere lichiditatea mare din piata si pregatirile de vanzare pe care le-am vazut in cazul unor companii tinta mari", observa consultantii Roland Berger.

"Astfel, atractivitatea companiilor tinta si asteptarile cu privire la pretul de achizitie vor fi decisive pentru numarul si dimensiunea tranzactiilor M&A". Participantii la studiu anticipeaza ca macar atractivitatea firmelor tinta va creste. In ceea ce priveste asteptarile privind pretul deachizitie, nu se intrevad reduceri semnificative comparativ cu anul precedent.

Obiectul achizitiilor vor fi detinerile majoritare in afaceri de familie / antreprenoriale, urmate de "carve-outs" si "secondary buy-outs". In ceea ce priveste posibilitatile de "exit", investitorii strategici vor constitui principalii cumparatori potentiali pentru 23% dintre respondenti, urmati de alte companii de private equity sau chiar canale duble sau triple (ambele in opinia a 20% dintre cei intervievati).

Focusul se pune pe ajustarea modelului de business

Focusul se pune pe ajustarea modelului de businessIn 2013, investitorii de private equity se vor concentra mai mult pe dezvoltarea companiilor din portofoliul lor. In acest scop vor lua atat masuri strategice (39% dintre respondenti) cat si operationale (36% din raspunsuri). Masurile financiare precum refinantarea sau recapitalizarea sunt relevante doar pentru 26% dintre cei intervievati, intrucat efectele produse de acestea sunt limitate, in contextul actual.

Astfel, doua treimi dintre investitori cred ca modelul de business al fondurilor de private equity va trebui reexaminat pentru a se asigura sustenabilitatea pe termen lung.

"Criza financiara ne-a aratat ca anumite ajustari sunt necesare. De exemplu, managementul pasiv de portfoliu nu mai este sustenabil pe termen lung. Firmele de private equity trebuie sa se bucure de oportunitate si sa implementeze o abordare mai activa de gestionare a companiilor din portofoliul lor. Acest fapt le va ajuta sa se adapteze mai bine la noile conditii de piata si sa fie in consecinta mai bine echipate pentru alte crize viitoare", incheie consultantii.