Plusuri: Liberalizarea pietei gazelor naturale.Preturile se dubleaza in 5 ani

Plusuri: Liberalizarea pietei gazelor naturale.Preturile se dubleaza in 5 ani

Romania s-a angajat sa realizeze o liberalizare totala a pretului gazelor naturale din productia interna precum si a preturilor clientilor finali, masura care va avea un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare ale Romgaz.

In luna februarie 2013, Guvernul Romaniei a demarat punerea in aplicare a unui plan de liberalizare a preturilor la gaze naturale prin cresterea preturilor gazelor cu 5% pentru clientii noncasnici. Conform planului, se intentioneaza ca liberalizarea totala a pretului sa se realizeze pana la data de 1 octombrie 2014 pentru clientii noncasnici si pana la 1 octombrie 2018, pentru clientii casnici.

Pentru clientii noncasnici, pretul gazelor naturale din productia interna va creste de la 49 RON/MWh incepand cu 1 februarie 2013 pana la 119 RON/MWh pana la 1 octombrie 2014 si, pentru clientii casnici, pretul va inregistra o crestere de la 45,7 RON/MWh la data de 31 decembrie 2012 pana la 119 RON/MW h pana la data de 1 octombrie 2018

Plusuri: Grad de indatorare zero

Plusuri: Grad de indatorare zero

La sfarsitul primului semestru din acest an, Romgaz avea datorii pe termen scurt in valoare de 431.000 lei si datorii pe termen lung in valoare de 464.000 lei.

La data de 30 septembrie 2013, Romgaz nu avea datorii, fiind una dintre putinele companii romanesti care se poate lauda cu o asemenea situatie financiara.

Nivelul de indatorare este atent urmarit de investitorii de pe Bursa, acesta fiind considerat unul dintre principalele esecuri ale ofertei AdePlast, inchisa fara succes chiar saptamana trecuta.

Plusuri: Daca va fi nevoie, brokerii vor incerca sa impiedice caderea actiunilor pe Bursa

Plusuri: Daca va fi nevoie, brokerii vor incerca sa impiedice caderea actiunilor pe Bursa

Oferta Romgaz va beneficia in premiera de un mecanism de stabilizare a pretului actiunilor. Mai exact, in cazul in care dupa intrarea in piata pretul actiunilor va scadea sub un anumit prag, brokerii care intermediaza oferta vor interveni la cumparare pentru a impiedica o cadere accentuata a cotatiilor.

In prezent nu este cunoscut pragul de pret la atingerea caruia vor interveni intermediarii.

Statul a fost de acord ca brokerii sa retina 13% din veniturile brute obtinute ca urmare a ofertei (180 – 240 mil. lei) si sa foloseasca aceste fonduri pentru a desfasura activitati de stabilizare, daca va fi cazul, in perioada care incepe la data tranzactionarii actiunilor Romgaz si se termina la 30 de zile calendaristice de la acea data

Plusuri: Pretul relativ scazut al actiunilor si discount-ul pentru micii investitori

Plusuri: Pretul relativ scazut al actiunilor si discount-ul pentru micii investitori

Actiunile Romgaz vor avea un pret cuprins intre 24 si 32 de lei in oferta, insa doar investitorii institutionali vor putea subscriere la orice cotatie din acest interval.

Micii investitori vor plati initial pretul maxim (32 lei), urmand ca la finalul ofertei sa isi primeasca diferenta de bani in cazul in care pretul de oferta este mai mic. Pretul de oferta este stabilit in functie de nivelul de interes al investitorilor institutionali.

De asemenea, micii investitori vor primi o reducere de 5% fata de pretul de oferta daca subscriu in primele cinci zile lucratoare ale IPO-ului, urmand ca dupa aceasta perioada discount-ul sa se reduca la 3%.

Majoritea specialisitilor de pe Bursa considera ca pretul cerut de statul roman pentru titlurile producatorului de gaze este in concordanta cu asteptarile si conditiile din piata.

Minusuri: Redeventele platite de Romgaz ar putea creste semnificativ

Minusuri: Redeventele platite de Romgaz ar putea creste semnificativ

Societatea plateste catre bugetul de stat o redeventa intre 3,5% si 13% din valoarea productiei brute extrase. In 2012, nivelul mediu al redeventelor platite a fost de aproximativ 7%.

Redeventele de petrol si gaze reprezinta un procent din productia companiilor care exploateaza resursele naturale ale unei tari. In Romania, acestea au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014.

Nivelul redeventelor percepute in tara noastra este unul dintre cele mai mici din lume, Guvernul intentionand sa mareasca aceste taxe in urmatorii ani.

„Au existat speculatii in presa privind faptul ca Guvernul ar putea creste valoarea redeventei privind gazele naturale produse in baza oricarui contract nou de concesiune incheiat incepand cu 1 ianuarie 2014 pana la 25% - 40%”, se mentioneaza in prospectul ofertei Romgaz.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza la circa 1 miliard de lei. Cea mai parte din aceasta suma provine de la Petrom.

Plusuri: Cel putin pe termen scurt, Fondul Proprietatea nu isi va vinde actiunile Romgaz

Plusuri: Cel putin pe termen scurt, Fondul Proprietatea nu isi va vinde actiunile Romgaz

Fondul Proprietatea (FP), statul roman si compania se vor angaja ca pe o perioada de 180 de zile sa nu vanda alte actiuni Romgaz.

FP controleaza 14,99% din titlurile producatorului de gaze, iar in cazul in care ar fi incercat sa descarce in piata o parte din titluri la scurt timp de la inchiderea ofertei, presiunea la vanzare ar fi crescut, iar pretul actiunilor Romgaz ar fi putut sa fie influentat negativ.

Daca statul roman este oricum neinteresat sa vanda actiuni Romgaz (altele decat cele din oferta), nu acelasi lucru se poate spune si despre Fondul Proprietatea.

Actionarii FP, in frunte cu fondul american speculativ Elliott Associates, pun presiuni tot mai mari pe administratorul Fondului Proprietatea in vederea vanzarii detinerilor din portofoliu si distribuirii banilor catre actionariat.

Minusuri: Guvernul ar putea lua decizii nepotrivite pentru companie

Minusuri: Guvernul ar putea lua decizii nepotrivite pentru companie

Deciziile luate de statul roman in cazul companiilor din portofoliu nu au fost mereu in favoarea acestor societati, acest risc fiind de altfel mentionat si in prospectul ofertei Romgaz.

Conducerea companiei Romgaz Media se ateapt ca Guvernul s continue s aib o influen semnificativ asupra companiei i dup listarea ei la burs i s ia unele decizii care s nu fie "un succes" economic pentru productorul de gaze.

"Guvernul României va continua sa aib o influen semnificativ asupra societii ulterior ofertei, fiind posibil ca interesele acestuia s nu corespund intereselor celorlali acionari ai societii. (...) Experiena anterioar a artat posibilitatea interveniei majore a Guvernului în societi cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv în societate”, spune oficialii Romgaz in cadrul prospectului.

Minusuri: Compania nu face hedging si poate sa fie lovita de cursul valutar

Minusuri: Compania nu face hedging si poate sa fie lovita de cursul valutar

Romgaz nu are niciun contrac de hedging prin care sa se protejeze impotriva fluctuatiilor din piata valutara. Ca urmare, fluctuatiile majore ale cursului de schimb leu-dolar sau leu-euro pot avea impact asupra cifrei de afaceri precum si asupra elementelor de activ si pasiv denominate in moneda straina si asupra datoriilor exprimate in moneda straina.

De notorietate in acest sens ramane exemplul Transelectrica, societate de stat care aproape in fiecare an este lovita de volatilitatea cursului. In 2011 Transelectrica a avut pierderi financiare de peste 41 mil. lei cauzate de scaderea leului pe final de an si de reevaluarea datoriilor (majoritatea contractate in valute straine).

Totusi, riscul valutar in cazul Romgaz este mai mic in comparatie cu Transelectrica avand in vedere ca producatorul de gaze are un grad de indatorare extrem de scazut.

Minusuri: Lichiditatea actiunilor pe BVB ar putea sa fie dezamagitoare in prima faza

Minusuri: Lichiditatea actiunilor pe BVB ar putea sa fie dezamagitoare in prima faza

Statul Roman vinde 15% din actiunile Romgaz insa o mare parte din acestea vor fi cel mai probabil achizitionate de catre fondurile de investitii straine, recunoscute in special pentru faptul ca isi mentin investitiile pe parcursul unor perioade de cel putin cativa ani. De asemenea, strainii vor prefera sa isi tranzactioneze actiunile direct pe Bursa din Londra, prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR).

Investitorii institutionali au rezervata o transa reprezentand 85% din cele 57,8 milioane de actiuni scoase la vanzare.

Restul actiunilor vor reveni micilor investitori, majoritatea romani, care in prima faza vor contribui cel mai mult la nivelul lichiditatii Romgaz pe Bursa de la Bucuresti. Cu doar 2,25% din actiunile liber tranzactionabile (free float) in mana, este greu de crezut ca investitorii locali de retail vor putea sa sustina rulaje cu adevarat semnificative pe Bursa.

Minusuri: Competitia tot mai mare. Petrom, principalul adversar la licitatii

Atunci cand incearca sa-si sporeasca sau sa-si mentina rezervele, Romgaz se confrunta cu o concurenta semnificativa in procesul de licitare pentru concesiunea de perimetre.

„Concurentii Societatii includ societati multinationale cu traditie din sectorul titeiului si gazelor naturale, cu resurse financiare si experienta operationala internationala semnificativ mai mari fata de cele ale Societatii. Aceste societati pot fi capabile sa plateasca mai mult pentru prospectiuni de explorare, licente si proprietati de gaze naturale producatoare si in general sa faca investitii mai mari decat Societatea”, se mentioneaza in prospect.

Pe piata romaneasca a productiei si furnizarii de gaze naturale, Romgaz concureaza in primul rand cu OMV Petrom.

Graficul de mai jos ilustreaza structura productiei de gaze naturale in 2012