Aur

Aur

Dupa ce in ultimul deceniu a intrecut toate clasele de active financiare, oferind un randament mediu anual de 16,5% incepand cu 2001, aurul a dezamagit in 2013 devenind una dintre cele mai proaste investitii din acest an.

Aurul a scazut in 2013 cu 27%, iar perspectivele nu sunt optimiste nici pentru anul viitor. Analistii bancii americane Goldman Sachs se asteapta ca aurul sa piarda alte 15 procente si in 2014, pana la un nivel de 1.057 dolari/uncie.

Cotatia aurului a fost impulsionata in ultimii ani de de cele peste doua trilioane de dolari pompate de Rezerva Federala a SUA (FED) in economie. Aurul a crescut cu 70% in intervalul decembrie 2008 – iunie 2011. FED este insa asteptat sa opreasca programul de stimulare al economiei in 2014, odata cu acesta urmand sa dispara si suportul de crestere pe care aurul l-a avut anterior.

Petrol

Petrol

La sfarsitul saptamanii trecute barilul de petrol (Brent) se tranzactiona la un pret de 111,4 dolari, cu doar 0,6% peste cel de la inceputul anului.

Evolutia titeiului nu a fost insa la fel de linistita pe parcursul intregului an. Cu doar cateva luni in urma majoritatea analistilor anticipau o crestere puternica a petrolului pe fondul a ceea ce la acel moment se credea ca va fi o interventie militara iminenta a SUA in Siria. Pretul barilului a urcat puternic investitorii temandu-se ca un eventual conflict va destabiliza productia de petrol din Orientul Mijlociu.

Astazi insa perspectivele sunt cu totul diferite: nu doar ca sansele unei interventii militare in Siria s-au evaporat, insa relatiile diplomatice dintre Iran si tarile din vest s-au imbunatatit considerabil dupa ce guvernul de la Teheran a fost de acord sa limiteze programul nuclear.

Un sondaj recent realizat de Reuters in randul analistilor din domeniul energetic arata ca barilul de petrol Brent se va tranzactiona in 2014 la un pret mediu de 105,4 dolari, cu 5% mai putin decat cel inregistrat in timpul sedintei de vineri. De asemenea, un sondaj similar realizat de Bloomberg anticipeaza un pret mediu de 105 dolari/baril.

Brent Crude Oil Spot Price Chart

Brent Crude Oil Spot Price data by YCharts

Curs Euro / Dolar

Curs Euro / Dolar

Euro a avut in 2013 una dintre cele mai bune evolutii din lume, luand in calcul doar valutele majore. La sfarsitul saptamanii trecute moneda europeana genera un randament anual de 3,5% fata de dolarul american, de 22,4% fata de yenul japonez si de 18,8% fata de dolarul australian.

In privinta evolutiilor de anul viitor parerile sunt insa impartite. O parte din analisti anticipeaza o continuare a intaririi euro, mai ales in conditiile in care

Banca Centrala Europeana si-a revizuit recent estimarea de crestere economica pentru 2014, de la 1% la 1,1%.
Exista insa si analisti care trag un semnal de alarma si spun ca euro devine supraevaluat.

“Intarirea euro nu face niciun favor economiei UE si nu face decat sa amplifice riscurile deflationiste. (…) Ma astept la o cadere a euro in 2014”, a declarat, pentru CNBC, Sebastian Galy, senior currency strategist in cadrul Societe Generale.

Actiuni (romanesti)

Actiuni (romanesti)

Cu o crestere de peste 23% pe indicele BET, Bursa de Valori Bucuresti se incadreaza in trendul general pozitiv inregistrat de pietele de capital in acest an. Daca evolutia buna a titlurilor romanesti s-ar mentine si in decembrie, BVB ar inchide 2013 cu cele mai mari cresteri din ultimii patru ani.
Si fondurile mutuale au beneficiat de revenirea actiunilor, majoritatea raportand randamente pozitive in primele zece luni 2013, in timp ce numarul investitorilor a urcat pana la 262.000.

Listarile Nuclearelectrica si Romgaz, precum si oferta publica secundara desfasurata de Transgaz, au contribuit fara indoiala la evolutia buna a pietei locale. Anul viitor sunt asteptate listarile Electrica si Hidroelectrica, insa atentia se muta din ce in ce mai mult spre domeniul privat, de unde investitorii asteapta primul IPO de succes din ultimii cinci ani.

Dividendele pe care companiile listate ar putea sa le ofere anul viitor, precum si procesul de liberalizare al pretului la energie sunt elementele care ar putea sustine in continuare pretul actiunilor, considera analistii.

“Romania este in continuare bine vazuta pe plan extern datorita consolidarii deficitului fiscal, iar actiunile romanesti, mai ales cele energetice, vor aduce anul viitor dividende cu randamente nete de cel putin 4-5%, in conditiile in care dobanzile bancare sunt asteptate sa se duca sub 4%. Avem o bursa de energie in mare parte, in frunte cu Fondul Proprietatea, iar liberalizarea preturilor la energie nu va face decat ca profitul acestor companii sa creasca in viitor. Pe termen lung fondurile de pensii si chiar si investitorii straini vor continua sa considere atractiva piata locala”, a declarat recent Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Totusi, anul viitor in Romania se vor desfasura alegeri europarlamentare si prezidentiale, impactul eventualelor dispute politice asupra bursei locale fiind dificil de anticipat.

Actiuni (straine)

Actiuni (straine)

2013 a fost anul in care o parte din pietele internationale de actuni au reusit nu doar sa recupereze toate pierderile din criza, ci si atinga noi recorduri istorice. La inceputul lui martie, Indicele Dow Jones, care urmareste cele mai importante 30 de companii listate in SUA, a ajuns la un nou maxim istoric, in vreme principalii indici ai burselor din Marea Britanie si Germania sunt la doar cateva procente de maximele istorice.

Majoritatea burselor din vestul Europei au urcat in acest an cu 10-20%, in vreme ce Bursa de la New York este in crestere cu 29%, luand in calcul cotatia indicelui S&P 500 de joi.

Brokerii sunt insa moderati cand vorbesc despre perspectivele anului viitor. Acestia mentioneaza ca sunt in continuare optimisti pentru 2014 insa repetarea cresterilor spectaculoase din acest an este putin probabila.

“O parte din actiuni sunt in continuare atractive si cred ca piata este ok in continuare, insa as fi surpins ca bursele… sa genereze din nou randamentele din acest an. Ma astept la cresteri de cel mult 10%”, a declarat, pentru CNBC, Larry Puglia, manager de portofoliu in cadrul fondului de investitii american T. Rowe Equity.