Ludwik Sobolewski: Romania este o tara stabila politic. Putem castiga investitori de pe urma crizei geopolitice

Ludwik Sobolewski: Romania este o tara stabila politic. Putem castiga investitori de pe urma crizei geopolitice

Riscurile care tin de situatia geopolitica din Ucraina ar putea sa aduca mai multe beneficii bursei locale, ca urmare a retragerii investitorilor institutionali din Rusia, este de parere Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. "Romania este o tara absolut stabila politic, in niciun caz nu puteam sa fim asociati sau comparati in vreun fel la acest capitol cu Ucraina. Un adevarat exemplu pentru instabilitate politica este Ucraina care nu a reusit sa isi stabilizeze sitemul in ultimii ani", a declarat Ludwik Sobolewski.

De cealalta parte, Adrian Cighi, vicepresedinte Franklin Templeton, sucursala Bucuresti, a mentionat ca instabilitatea politica reprezinta un factor important pentru investitorii Fondului Proprietatea, dar actionarii mai vechi s-au obisnuit deja cu acest risc. Doar cei noi sunt interesati de mediul politic. "Este un factor care conteaza, dar in momentul in care ne comparam cu principalii concurenti, Romania nu sta mult mai prost", a spus el.

"O mare parte din fondurile care s-au retras din Rusia sau Ucraina cauta o alta piata. Din pacate Romania nu este in pozitia de a beneficia prea mult de pe urma acestor retrageri, dar unele dintre ele se pot opri si la noi. Cel mai mult beneficiaza insa pietele emergente din Turcia si Polonia", a mai adaugat Adrian Cighi. Un sondal al Ernst&Young, prezentat in cadrul conferintei de catre Mioara Budiana, manager – departamentul de asistenta tranzactii EY, a aratat ca 52% dintre investitorii din Romania se declara interesati de stabilitatea politica din tara, in comparatie cu procentul de 30% inregistrat de la nivel global.

Mircea Ursache vrea sa dubleze personalul departamentelor de supraveghere electronica si de protectie a investitorilor

Mircea Ursache vrea sa dubleze personalul departamentelor de supraveghere electronica si de protectie a investitorilor

Vicepresedintele ASF, Mircea Urasche, a declarat pentru WALL-STREET.ro ca isi doreste, ca parte a programului de restructurare a activitatii Autoritatii, sa relocheze mai multi oameni in directiile de supraveghere electronica si de protectie a consumatorilor. Pe partea de supraveghere electronica, oficialul ASF a spus ca isi doreste peste 20 de specialisti, in contextul in care departamentul are in prezent 12 pozitii, in timp ce directia care urmareste protectia investitorilor are doar 5 functionari.

"Sunt singurul care a cerut ca, in cadrul programului de restructurare, sa se faca mutari de personal. As vrea sa dublez numarul celor care se ocupa de supravegherea electronica a pietei, pentru o mai mai buna urmarire a abuzului de piata", a subliniat Mircea Ursache.

Cu privire la departamenului din ASF de protectie a consumatorului, vicepresedintele Autoritatii a sesizat ca, spre deosebire de alte institutii ale statului, ASF nu are un sector de protectie a consumatorului cu prea multe puteri. "Ce bine ar fi fost sa fi avut si noi dreptul, asa cum au comisarii de la Consiliul Concurentei, sa putem ridica calculatoare, sa demaram propriri de conturi sau executari silite. De exemplu, CSA pe partea de amenzi are dreptul acesta. CNVM nu avea dreptul acesta, pentru ca toate amenzile se duceau la autoritatile locale. Avem acum spre aprobare la Senat un text de lege care sa permita ca 50% din amenzile aplicate pe piata de capital sa intre in conturile ASF si in caz de necolectare sa putem incepe executarea silita", a explicat Ursache.

Adrian Cighi, FP: Electrica pare sa fie pe drumul cel bun pentru o listare in iunie-iulie

Adrian Cighi, FP: Electrica pare sa fie pe drumul cel bun pentru o listare in iunie-iulie

Electrica pare sa fie pe drumul cel bun pentru o listare eventual in iunie-iulie. In acelasi timp, se vorbeste in continuare de CE Oltenia, in cazul careia, din pacate, restructurarea pe care am fi vrut s-o vedem si alinierea de costuri la noile preturi din piata ale energiei electrice nu s-au intamplat de la numirea noului management, a declarat Adrian Cighi, analist si vicepresedinte Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea detine cate 22% din cele patru subsidiare ale Electrica: Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Furnizare. "Alte companii despre care am spus deja ca am vrea sa le vedem listate sunt Administratia porturilor martime (Portul Constanta) si Aeroporturi Bucuresti. Acestea sunt doua companii din portofoliul Ministerului Transporturilor care nu au fost la fel de active in ceea ce priveste listarile", a adaugat Adrian Cighi.

El a mentionat ca cea mai mare problema la companiile de stat este reprezentanta de instabilitatea conducerilor. "Lucrurile s-au imbunatatit odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei 109 din 2011, cea cu numirea consiliilor de administratie independente - managementul profesionist. A fost insa o perioada in care nu s-au aplicat prevederile acesteia. Din pacate, cei selectati erau in continuare cu background politic".
Totusi, adauga Adrian Cinghi, "in ultima vreme au fost numite persoane cu experienta in conducerea companiilor de stat, dar fenomenul se pastreaza in special la Ministerul Transporturilor, unde cu fiecare ministru nou numit, exista o presiune pentru schimbarea echipelor de conducere la companiile unde este actionar majoritar".

Mioara Budiana, EY: Sectorul bancar din Romania poate crea oportunitati pe piata de capital

Mioara Budiana, EY: Sectorul bancar din Romania poate crea oportunitati pe piata de capital

Restructurarile din sectorul bancar creeaza oportunitati pentru piata de capital, nu numai din perspectiva necesitatii de atragere a unor surse de finantare alternative, dar si pentru fondurile de distress care se uita in continuare la portofoliile de restructurare ale bancilor, a declarat Mioara Budiana, manager departament asistenta tranzactii EY

"Sectorul bancar din Romania poate crea oportunitati pe piata locala de capital. Sunt 40 de banci, care au incheiat anul trecut cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, dar este de mentionat si faptul ca valoarea castigului cumulat de 23 de banci cu profit a atins 2,05 miliarde de lei, in timp ce 17 banci au insumat o pierdere de 1,55 miliarde de lei, a declarat Mioara Budiana.

Ea a adaugat ca fondurile de distress se uita in continuare la portofoliile de restructurare ale bancilor si au inceput sa fie destul de active si pe piata din Romania. "Bancile pot actiona si ca investitori pe piata locala de capital prin intermediul sistemului de private banking. In septembrie 2012, piata romanesca de private banking atinsese valoarea de 3, 7 miliarde de euro".

Cosmin Marinescu, Tradeville: Daca doar 10% din economiile populatiei ar merge pe Bursa, lichiditatea zilnica s-ar dubla

Cosmin Marinescu, Tradeville: Daca doar 10% din economiile populatiei ar merge pe Bursa, lichiditatea zilnica s-ar dubla

Firma de brokeraj Tradeville a facut o simulare a potentialului de dezvoltare a pietei de capital de la Bucuresti daca doar 10% din economiile populatiei s-ar muta din depozitel bancare pe Bursa. In acest scenariu, lichiditatea medie zilnica s-ar dubla fata de valorile inregistrate anul trecut, a spus Cosmin Marinescu, directorul de vanzari al Tradeville.

"Avem de-a face cu aproximativ 29 mld. de euro care stau in depozite bancare. Ce ar presupune daca am reusi sa atragem niste bani de acest gen in piata de capital. Daca am atrage 10% suma medie zilnica rulata pe BVB ar ctestecu 11 mil. Euro, ca urmare s-ar dubla fata de 2013 si fata de variatia medie inregistrata de la inceputul anului si pana acum. Asadar, cu doar 10% am putea sa dublam lichiditatea, un pas bun de la care sa incepem", a spus Cosmin Marinescu.

Oficialul Tradeville a atras atentia ca investitorii de retail nu trebuie neglijati deloc atunci cand vorbim despre o strategie de crestere a Bursei. "Dimpotriva, exista un potential de crestere acolo. Rolul Bursei este in primul rand de a oferi incredere potentialilor investitori, ca pot obtine randamente mai bune pentru economiile care le au deja. Numai asa investitorii de retail vor face pasul catre bursa".

Continuand exercitiul de imaginatie, daca 30% din depozitele populatiei ar lua directia Bursei, lichiditatea medie zilnica ar creste de peste 4 ori fata de 2013, iar intr-un caz dus la extrem, cand 75% din banii din depozite ar merge pe Bursa, lichiditatea pe BVB s-ar majora de peste 10 ori.

Dumitru Beze: Daca nu dezvoltam piata, generatiile viitoare vor ramane angajati McDonalds sau sclavi corporatisti

Laviniu Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investiorilor din Piata de Capital (AIPC) a subliniat faptul ca lipsa de incredere reprezinta una dintre principalele probleme pe bursa locala si una dintre adevaratele bariere care ii face pe micii investitori sa stea departe de piata.

“Unui investitor nou i-ar fi greu sa supravietuiasca in acest mediu periculos al pietei de capital. Cei mici, care au fost victimele unor fraude, au fugit de au mancat pamantul. Investorii trebuie totodata sa inteleaga faptul ca isi pot proteja mai bin drepturile daca au actiuni comune”, a declarat Dumitru Beze.

Acesta a mai adaugat faptul ca “daca piata de capital romaneasca nu se va dezvolta, generatiile viitoare vor ramane la nivelul de angajati McDonald’s sau ‘sclavi corporatisti’”.

Razvan Rusu, Certinvest: Detinerea medie in fondurile de obligatiuni - 10.000 euro. In actiuni portofoliul abia trece de 1.000 de euro

Razvan Rusu, Certinvest: Detinerea medie in fondurile de obligatiuni - 10.000 euro. In actiuni portofoliul abia trece de 1.000 de euro

Doar 10% din detinerile de unitati de unitati de fonduri de actiuni sunt detinute de clienti de retail, in vreme ce restul de 90% sunt detinute de investitori institutionali, arata o analiza prezentata de Razvan Rusu, directorul de investitii al Certinvest.

“Detinerile medii ale investitorilor de retail in obligatiuni sunt de aproximativ 10.000 euro in timp ce detinerile medii in fondurile de actiuni sunt un pic mai mari 1.000 euro. Fondurile de investitii din Romania au la equity de numai 6%, ultimul loc din UE, in timp ce Bulgaria are 43%. Investitorul roman este traditional foarte conservator si nu ne putem astepta la o diversificare foarte mare peste noapte”, a declarat Razvan Rusu.

Potrivit reprezentantului Certinvest, dupa ce fondurile de investitii locale vor putea sa fie distribuite prin intermediul brokerilor de asigurari, piata de capital va inregistra o importanta crestere a numarului de investitori de retail.

“In prezent, accesarea fondurilor de investitii in Romania se face in principal prin intermediul retelelor bancare. Brokerii de asigurari deocamdata nu pot sa vanda decat produse de asigurari in Romania, dar vom vedea o schimbare pe viitor. Cred ca suntem la un moment de inflexiune in care vedem ca exista un interes legat de piata de actiuni din partea marilor distribuitori. Ma astept ca dupa ce brokerii de asigurari vor putea sa distribuie fonduri de investitii romanesti, sa vedem o crestere importanta a investitorilor de retail din piata”, a mai adaugat Razvan Rusu.

Mircea Ursache: Pragul de detinere la Bursa ar putea fi majorat la 20%

Mircea Ursache: Pragul de detinere la Bursa ar putea fi majorat la 20%

Pragul de detinere la Bursa de Valori Bucuresti ar putea fi majorat la 20%, conform propunerii de modificare a legii pietei de capital inaintata Parlamentului, acesta fiind pragul care a ajuns in cele din urma pe masa legiuitorului, desi vicepresedintele ASF, Mircea Ursache, propusese initial un prag de 33%.

"Am fost intotdeauna adeptul pragului de detinere la operatorul bursier. Este de neconceput sa tii pragul de detinere la Bursa la 5%, dar si la SIF-uri. As prefera sa fie un singur articol in legislatie, care sa permita ca aceste praguri sa fie decise in cadrul adunarilor actionarilor", a anuntat Mircea Ursache la Forumul Pietei de Capital.

Initial, vicepresedintele ASF propusese un prag de 33%, dar in urma discutiilor si negocierilor pe care le-a purtat cu actorii din piata, propunerea de majorare a pragului a fost coborata la 20%.