Locul 1: Facebook

Locul 1: Facebook

Crestere actiuni in 2014: +37,5%

Crestere actiuni in ultimele 12 luni: +121%

Dintre titlurile straine, actiunile retelei de socializare se afla pe primul loc in topul randamentelor pe anul 2014, cu o crestere de 37,5%. Pentru comparatie, BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, a urcat cu 7,1% in acest an. De notat si faptul ca pe BVB au existat cateva actiuni romanesti care au reusit sa depaseasca cresterea Facebook din 2014, printre acestea numarandu-se Impact (+82%) si Teraplast (+51%).

Veniturile Facebook au crescut cu 61% in ultimul trimestru, pana la 2,91 mld. dolari, iar profitul net pe actiuni a ajuns 0,42 dolari, peste nivelul de 0,32 dolari asteptat de analisti.

Platforma mobila ramane in continuare unul dintre principalele motoare ale companiei, generand o crestere de 151% a veniturilor din publicitate si circa 62% din total. La nivelul utilizatorilor, dinamica ramane pozitiva, Facebook inregistrand 829 mil. de conturi active zilnic, din cei 1,32 mld. utilizatori care folosesc aplicatia cel putin o data pe luna.

Rezultatele financiare pozitive au deschis calea catre maxime istorice, valoarea de piata a Facebook apropiindu-se de 200 mld. dolari (in prezent 192 mld. dolari).

Sursa date: Tradeville, Bloomberg, calcule WALL-STREET.RO

Locul 2: Intel

Locul 2: Intel

Crestere actiuni in 2014: +32%

Crestere actiuni in ultimele 12 luni: +52,8%

Dupa ce obisnuise investitorii cu vestile proaste, Intel a reusit sa raporteze cresteri de vanzari, profit si profitabilitate pentru cele 12 luni incheiate la 30.06.2014. In primul semestru din acest an, profitul net al celui mai mare producator de microprocesoare din lume a urcat cu 8,6%, pana la 10,3 mld. dolari, in vreme ce afacerile au crescut cu 3%, la 53,9 mld. dolari.

“Pe termen mai lung, suntem in continuare incantati de perspectivele companiei, despre care consideram ca poate folosi ca motoare de crestere sustenabila cererea de servere generata atat de fenomenul “cloud”, cat si de implicarea in imprimantele 3D si, mai recent, in robotica. Nu trebuie uitat ca, la nivel generational, afacerea de baza a Intel (procesoarele PC clasice) ramane sub presiune, in timp ce in domeniul device-urilor mobile compania nu este intr-o pozitie dominanta, marjele nefiind la fel de mari in acest segment”, spun analistii Tradeville.

Locul 3: Apple

Locul 3: Apple

Crestere actiuni in 2014: +21%

Crestere actiuni in ultimele 12 luni: +58,7%

Prima jumatatea a anului a fost exceptional de buna pentru titlurile Apple, pana la sfarsitul saptamanii trecute acestea inregistrand un randament de 21%.

Dinamica a fost influentata din doua directii: in primul rand a fost vorba despre zvonurile privind lansarea a doua noi modele de iPhone, revitalizarea gamei de tablete si posibile alte dispozitive, cum ar fi iWatch sau Apple TV, programate pentru ultimele luni ale anului, care ar putea sa ofere un impuls important pentru cresterea vanzarilor. In paralel, managementul a oferit actionarilor o recompensa importanta in luna aprilie, cand a hotarat cresterea fondurilor pentru rascumparari la 90 mld. dolari, cresterea dividendului la 0.47 USD/actiune si mult asteptata splitare a actiunii in raport de 7-1.

Rezultatele financiare publicate pentru perioada aprilie-iunie au surprins pozitiv, Apple consemnand o crestere cu 12% a profitului net pe actiune, peste estimarile analistilor, in timp ce vanzarile totale au fost putin sub asteptari. Parteneriatul cu China Mobile incepe sa isi arate benficiile, vanzarile de iPhone in regiune fiind cu 48% mai mari fata de perioada similara a anului trecut, cu o dinamica extrem de buna si pentru iPad sau Mac. In acest context, cel mai important eveniment din perioada urmatoare ramane lansarea celor doua modele noi de iPhone.

Locul 4: Microsoft

Locul 4: Microsoft

Crestere actiuni in 2014: +18,9%

Crestere actiuni in ultimele 12 luni: +44,8%

Ultimele rezultate trimestriale publicate de cel mai mare producator de software al lumii, Microsoft, au fost mixte: cu circa 8% sub asteptari in privinta profitului (insa cu 3% peste daca excludem efectul achizitiei Nokia si al unor cheltuieli nerecurente) si cu 1.7% peste asteptari in privinta veniturilor (in crestere cu 18% fata de perioada comparabila din 2013, dar numai cu 10% daca excludem Nokia).

Dupa ce initial au scazut, cotatiile titlurilor MSFT au revenit pe plus, cel mai probabil sustinute de cresterea robusta a veniturilor din segmentul cloud (acestea dublandu-se pentru Office 365 si Azure) si de promisiunea CEO-ului ca diviziile Bing si Nokia vor deveni profitabile in urmatorii 2 ani. Scaderea de profitabilitate explica de ce Microsoft a anuntat recent ca urmeaza sa renunte la circa 18,000 de angajati, din care 12,500 ai diviziei Nokia (stire primita bine de piata).

Locul 5: Merck & Company

Locul 5: Merck & Company

Crestere actiuni in 2014: +16,1%

Crestere actiuni in ultimele 12 luni: +24%

Compania farmaceutica Merck & Company nu si-a anuntat inca rezultatele financiare semestriale, raportul urmand sa fie publicat marti, 29 iulie. Chiar si asa insa, Merck intra in topul actiunilor cu cele mai mari cresteri din acest an, cu o apreciere ce depaseste 16%.

Actiunile Merck se tranzactioneaza in prezent la un pret de 58,15 dolari/unitate, in vreme ce media preturilor tinta stabilita de analisti indica un nivel de 61,33 dolari. Dintre cele 21 de case de brokeraj si banci care analizeaza compania farmaceutica, 13 au recomandari de “hold” (mentinere), 2 au recomandari de “overweight” (suprapondere), iar 6 au recomandari de “buy” (cumparare).