4 / 7

Contrarianismul

Un investitor contrarian incearca sa profite investind intr-un mod diferit de cel al masei mari de investitori, cand consensul general li se pare gresit. Un contrarian considera ca anumite comportamente de turma ale investitorilor duc la evaluari gresite ale preturilor actiunilor. De exemplu, optimismul generalizat poate conduce la supra-evaluarea nejustificata a unor actiuni.

De asemenea, pesimismul impartasit de majoritatea investitorilor cu privire la o anumita actiune poate duce pretul la un nivel atat de jos incat subevalueaza capacitatea acelei companii de a deveni profitabila si exagereaza riscurile investitiilor in acea companie. Un investitor contrarian incearca sa identifice si sa profite de pe urma acestor miscari extreme, analizand fundamentele companiilor si comparand pretul “corect” cu cel din piata. Waren Buffett a procedat intr-o maniera similara cand a cumparat actiuni Coca-Cola, la un moment cand aceasta companie nu prezenta un interes ridicat pentru investitori.

Unii considera ca investitorii contrarieni au in medie o conceptie bearish - o prejudecata sau o inclinare (bias) spre a vedea sau a profita in urma deprecierilor din piata. Defapt, un contrarian nu are neaparat o viziune bearish despre piata de capital in general, nici nu crede tot timpul ca este supraevaluata, sau ca ceilalti participantii la piata gresesc mereu. Mai degraba, un contrarian cauta oportunitati de a cumpara sau a vinde anumite instrumente financiare cand majoritatea investitorilor actioneaza in sens diferit. Domnul Cristian Sima de la WBS este cunoscut in piata de capital romaneasca pentru pozitiile sale contrariene si deasemenea unii ar putea crede ca domnia sa are o inclinatie naturala pentru short.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri