REIT asul din maneca Bursei bulgare

Brokerii chestionati de Wall-Street spun ca principalul avantaj al bursei vecine este prezenta la cota bursei a unui segment de real-estate, inexistent in Romania din cauza legislatiei restrictive.

“Existenta acestui indice care reflecta evolutia sectorului imobiliar este un plus pentru piata bulgara”, crede Iulian Rizea, broker la Deltastock.

Indicele BG REIT are 12 emitenti reprezentati de fonduri de investitii in active imobiliare(real estate investment trust). ”Acestea sunt fonduri de investitii inchise care investesc in imobiliare, sunt destul de bine segmentate (se regasesc fonduri care cumpara teren agricol si obtin renta, altele care cumpara sau uneori dezvolta spatii de birouri sau spatii industriale pe care le inchiriaza ulterior). Ca nivel de risc, un astfel de instrument este perceput ca aflandu-se undeva intre obligatiuni si actiuni (au o componenta de venit fix, provenit din chirii/renta si eventual benficiaza si de aprecierea activelor obtinute). Ele atrag periodic sume noi de bani (echivalentul unei majorari de capital cu subscriere)”, ne-a declarat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

In rest, din sectoarele reprezentative, majoritatea celor din Romania sunt reprezentate si la bursa sofiota.

Avantaj BVB la capitalizare

Avantaj BVB la capitalizareDintre cele doua burse, la capitolul capitalizare si emitenti avantajul este de partea BVB. “Acesta este un lucru normal, tinand cont de marimile relative ale economiilor celor doua tari, insa la acest lucru contribuie si faptul ca bursa din BG este intr-un punct mult mai incipient de dezvoltare”, ne-a mai explicat Ciubotaru.

"O masura relevanta privind potentialul de lichiditate si de tranzactionare pe piata este capitalizarea free-float-ului. La Bucuresti vorbim de circa 4-5 miliarde de euro drept valoare a actiunilor neconcentrate de actionarii semnificativi. In cazul pietei de la Sofia estimez ca acest potential este acum de 2-3 miliarde de euro" crede Tudorescu.

Cumulate, BVB si Rasdaq numara aproape 2000 de emitenti, in timp ce piata bulgara depaseste cu putin 400 de companii listate. Asemanarea este ca si la Bucuresti si la Sofia sunt 30-40 de emitenti care reprezinta 80-90% din lichiditate.

Un alt aspect evidentiat de analistul Tudorescu a fost acela ca Romania beneficiaza de o piata a derivatelor care nu exista in tara vecina. “In Bulgaria nu avem o piata a derivatelor, in timp ce in tara noastra avem doua concurente - la Sibiu si Bucuresti”, ne-a spus acesta.

2007 anul IPO-urilor la bulgari

Cele doua piete de capital mai au un punct diferit – ofertele publice initiale. Anul trecut, bursa bulgara s-a remarcat prin numarul mare de IPO-uri de success.

“Ritmul IPO-urilor de anul trecut din BG a fost mult superior celui din RO si se preconizeaza ca pe termen mediu sa se intample acelasi lucru. Momentan, destule listari din Bulgaria au fost amanate, ca si in tara noastra de altfel, din cauza contextului de piata. Insa in momentul in care pietele isi vor reveni, incet-incet se va deschide din nou robinetul la listari in BG”, ne-a mai spus Ciubotaru. Si in Romania a inceput un astfel de trend, desi succesul IPO-urilor nu a fost foarte mare, in special din cauza contextului nefavorabil.

“In tara noastra s-a observat in ultimul timp conturarea unui astfel de trend, inceput cu TGN si continuat cu STK., Contor Grup, Teraplast. Insa aceste ultime 3 IPo-uri nu au fost de rasunet datorita conditiilor de piata defavorabile care au afectat increderea investitorilor”, a declarat brokerul de la Deltastock.

Ambele burse au fost afectate de contextul international

Ambele burse au fost afectate de contextul internationalCriza financiara ce a dominat pietele internationale in ultimele luni s-a resimtit foarte mult mai ales pe pietele emergente. Nici Bulgaria si nici Romania nu au facut exceptie, desi bursa din Sofia a rezistat mai bine, cel putin in a doua jumatate a anului trecut.

“In acest moment si bulgarii se regasesc in aceeasi situatie ca si noi. Desi in ultima jumatate a anului trecut ei au suportat mult mai bine contextul international, s-au prabusit insa de la inceputul anului. Si din punct de vedere al preturilor (SOFIX undeva la -35%) si din punct de vedere al volumelor de tranzactionare”, ne-a informat brokerul de la Vanguard.

Tudorescu crede ca se pot identifica in aceste momente posibilitati de investitie la ambele burse. "Ambele piete au fost afectate semnificativ de fluxurile de pe pietele internationale, dupa ce la un moment dat majoritatea actiunilor devenisera excesiv de scumpe pe parcursul anului 2007. Acum, putem identifica atat la Bucuresti cat si la Sofia posibilitati de acumulare si de investitie pentru urmatorii 1-2 ani", crede analistul.

Diversitatea Bursei din Sofia

Diversitatea Bursei din SofiaInvestitorii institutionali loicali nu sunt inca entitati bine-definite nici la noi, nici la vecini. In Polonia, se exemplu, activele fondurilor mutuale si de pensii sunt de peste 30 miliarde de euro, ne-a mai spus analistul Tudorescu.” In Bulgaria nu depasesc 2 miliarde de euro iar in Romania sunt sub jumatate de miliard. De aici rezulta si dependenta covarsitoare fata de fluxurile internationale. Avand in vedere dimensiunile economiilor, tara noastra va depasi Bulgaria la acest capitol in 2 sau 3 ani." , a continuat acesta.

Totusi, si din punct de vedere al cifrelor, dar si al diversitatii emitentilor, Bulgaria are un plus la acest capitol.

"Din punct de vedere al pietelor financiare, Bulgaria a implementat din timp cativa piloni care-i asigura deja o anumita diversitate : fondurile de pensii au fost lansate din anul 2000, segmentul fondurilor mutuale este mai mare decat in Romania si exista posibilitatea de a investi in piata imobiliara prin bursa”, a mai spus Cristian Tudorescu.

Tot la capitolul diversitate se disting holding-urile prezente la cota bursei bulgare. “Acestea sunt societati pe actiuni care inglobeaza firme care activeaza in multe domenii separate. Ele au rezultat din procesul de privatizare, dupa care au trecut si trec in continuare printr-un proces de reasezare”, a explicat Andrei Ciubotaru. Ele pot fi considerate societati de investitii financiare, desi intre aceste doua categorii exista o deosebire importanta, chair fundamentala.

“Managementul holding-urilor este numit de catre actionarii importanti (nu exista limite superioare de detinere), drept pentru care el este mult mai flexibil in a fructifica oportunitatile economice aparute. Ele se pot infiinta imediat direct pe o piata noua, un serviciu nou si profitabil. Astfel, exista holding-uri listate care detin activitati de leasig financiar, dealership-uri auto, etc”, a dezvoltat Ciubotaru.

Tranzactionarea in Bulgaria avantaje si riscuri

Concluzia brokerilor, dupa expunerea asemanarilor si deosebirilor dintre cele dpoua piete de capital, este ca tranzactionarea pe Bulgaria nu difera din foarte multe puncte de vedere fata de tranzactionarea pe RO. “Exista un avantaj major: clientul nu va trebui sa intre in contact cu actori ai pietei de capital de acolo, singurul lui punct de contact este intermediarul din Romania. Intermediarul se va ocupa de colectarea dividendelor, transferul actiunilor, transferul si schimbul valutar al banilor”, ne-a declarat brokerul de la Vanguard.

Cel mai important dezavantaj se refera la riscul valutar, mai ales daca avem in vedere faptul ca leva bulgareasca(BGN), spre deosebire de leu, are un regim de curs valutar fix fata de euro(1 EUR = 1.95583 BGN).

“O apreciere a RON-ului fata de EUR este dezavantajoasa in cazul unei investitii in Bulgaria: cumparam EUR la 3.6 RON, investim in Bulgaria, apoi dupa 6 luni/1 an repatriem profitul, schimbam BGN contra EUR iar EUR il vindem in Romania; daca EUR este mai jos de 3.6 RON atunci diferenta reprezinta pentru un investitor o pierdere de curs valutar, care ii micsoreaza profitul obtinut si calculat in RON. Exista insa metode de protectie la acest factor”, a explicat brokerul de la Vanguard.

Strategii de investitie

Strategii de investitieIn aceste conditii, Iulian Rizea, broker la firma de brokeraj bulgareasca Deltastock, explica una din cele mai bune strategii de tranzactionare, aplicabila, in opinia sa, in momentul in care piata se va stabiliza si vom intra pe un uptrend.

“Avand in vedere reprezentativitatea deficitara a defiritelor sectoare ale economiei atat in Bulgaria, cat si in Romania, cred ca se pot cumpara actiuni listate la bursa din Bulgaria din sectoare care au inregistrat un ritm mai lent de crestere in Bulgaria comparativ cu piata locala. ( profit de faptul ca un sector, o ramura a economiei s-a dezvoltat in la ei mai lent deci este potential de crestere)”, a explicat acesta.

Brokerul ne-a mai spus ca strategia se poate aplica daca sectorul respective din Romania este pretuit la “fair value”, iar cel din Bulgaria este sub “fair value”, pentru ca aceste doua tari converg catre nivelul economic prezent in tarile UE deci evolutiile celor doua economii ar trebui sa mearga in linii mari in tandem.