O vara mai rece pe Bursa?

O vara mai rece pe Bursa?In acest an lucrurile nu stau la fel. Din toamna lui 2007, piata de capital romaneasca a intrat pe un trend descendent, pe fondul corelarii cu criza financiara de la nivel global.

Specialistii consultati de Wall-Street au fost sceptici in declaratii privind evolutia bursei din aceasta vara, dar cert este ca nu vom asista la o vara la fel de “fierbinte” ca cea de anul trecut. Chiar daca incep sa se puna premisele unei intoarceri de trend, cresterile vor fi usoare si sustinute, fara maxime istorice sau evolutii spectaculoase.

Iulian Panait, presedintele KTD Invest a declarat, pentru Wall-Street, ca este dificil de facut prognoze. “Este o perioada linistita a Bursei de la Bucuresti, cu lichiditate foarte redusa, iar corelatiile cu Bursele straine nu mai sunt atat de puternice. Cel mai probabil va urma o perioada de cresteri usoare, de consolidare. Cata vreme volumele nu vor creste, nu vom vedea noi extreme, nici minime, nici maxime”, a explicat acesta.

O reluare a unui trend favorabil?

O reluare a unui trend favorabil?"Vara lui 2008 poate reprezenta o reluare a unui trend favorabil pe o perioada mai lunga pentru piata noastra. Insa cresterea se va realiza intr-un mod gradual, pe masura ce vor predomina informatiile pozitive”, a explicat analistul Cristian Tudorescu. Acesta a mai spus, ca o lichiditate constanta de 7-10 milioane euro ar reprezenta un semnal pozitiv pentru reconsolidarea increderii investitorilor in bursa".

In schimb, directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, sustine ca nu este adeptul teoriei evolutiei calendaristice a pietei de capital. “Actiunile romanesti vor fi influentate in continuare de factori fundamentali - evolutia pietelor externe, performantele emitentilor, contextul macroeconomic extern si cel local”, a spus acesta.

Pasol a mai explicat ca si anul trecut s-a demonstrat ca perioada anului este un factor de influenta mai putin important. “Contrar asteptarilor multor investitori si analisti, perioada de vara a anului 2007 a fost una foarte activa la BVB”.

Lipsa unui flux de bani constant va tine volumele la niveluri mici

Lipsa unui flux de bani constant va tine volumele la niveluri miciDesi de anul trecut pana acum s-au mai listat cativa emitenti noi la BVB si programul de tranzactionare a fost prelungit, diferentele la nivelul lichiditatii dintre luna iunie 2007 si zilele acestea este detul de importanta. Astfel, in medie, in iunie anul trecut se inregistra o lichiditate de 18-20 milioane de euro pe sedinta, in timp ce acum rulajul mediu al BVB este de aproximativ 5 milioane de euro.

“Anul trecut, dupa luna aprilie, multi bani din economia reala au inceput sa se indrepte catre bursa. S-au vandut afaceri, s-au facut investitii in real-estate, de exemplu, si o parte din banii reiesiti de aici au venit si la bursa. Preturile au crescut, iar piata de capital a atras multe din lichiditatile disponibile”, a explicat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

In schimb, in 2008, nu mai este acelasi flux de bani, nici din partea de imobiliare, dar nici a business-urilor. “Plus ca incepem vara intr-un punct foarte apropiat de minime. Este foarte probabil ca odata cu imbunatatirea conditiilor macroeconomice ale economiei romanesti sa vedem cresteri la BVB. Dar lichiditatea va fi mult sub cea de anul trecut, din cauza faptului ca nu exista un flux constant de bani”, a mai explicat acesta.

Vara fierbinte a anului trecut a depasit orice asteptari

Vara fierbinte a anului trecut a depasit orice asteptariInca de la inceputul anului 2007, BVB a avut o evolutie ascendenta, culminand in lunile iunie-iulie, cu sedinte consecutive de maxime istorice ale indicilor si volume impresionante.

Pe 24 iulie 2007, indicii BVB atingeau ultimele maxime istorice afisate la inchidere ale anului trecut. 7.430 puncte pt BET-C, 10.795 puncte pentru BET si 93.710 pentru BET-FI. In acea sedinta, valoarea schimburilor a fost de aproape 20 milioane de euro. In aceeasi zi, au fost consemnate si cele mai mari valori intraday ale indicilor: 10 818 puncte la BET, 7438 de puncte la BET-C si 95 642 la indicele Societatilor de Investitii Financiare.

In ziua urmatoare acestor valori istorice, s-au inregistrat primele scaderi de amploare, din cauza carora BVB a pierdut un million de euro. Astfel, BET pierdea 3,4% iar BET-Fi peste 4,20%. Analistii puneau deprecierile pe seama marcarii profiturilor de catre investitori si prin corelarea cu evolutia pietelor externe, care inregistrasera pierderi in zilele anterioare.

Acela a fost considerat de multi analistii momentul intoarcerii de trend, generat de criza subprime din SUA, ce a avut repercursiuni la nivel global.
Pietele europene se aflau deja pe tendinta descendenta de mai bine de doua saptamani, iar pietele americane au suferit in seara precedenta o scadere dura - indicele S&P500 a pierdut circa doua puncte procentuale in doar 4 ore de tranzactionare. Astfel, lunile august – septembrie au adus trendul descendent la BVB, in conditiile in care pietele externe de capital fluctuau si conjunctura interna nu erau deloc favorabile. Scaderile au fost drastice la nivel mondial, resimtite cu precadere in statele emergente.

“Cresterea puternica de anul trecut a fost determinata de factori interni, precum climatul investitional pozitiv, chiar euforic in aumite cazuri, sau clarificarile emise de CNVM privind modul cum se considera detinerea concertata la SIF-uri, fapt ce a urcat piata. De asemenea, evolutia pietelor straine a fost una favorabila”, a explicat Mihail Ion, managerul Raiffeisen Asset Management. Acesta a mai explicat ca in 2008 sunt putinele elemente care sa faca favorabile un scenario asemanator, iar evolutia BVB va depinde mult de evolutia pietelor externe, unde insa apetitul la risc nu se situeaza la valori ridicate. “Un element care ar putea stimula cresterea pietelor ar fi o scadere brusca a pretului petrolului, insa nu intrevedem sanse prea mari ca asta sa se intample”, a incheiat Ion.