1 / 7

Fondurile mutuale nu reprezinta nici 1% din PIB

Unul din indicele de dezvoltare a pietei fondurilor mutuale este comparabilitatea volumului investitiilor in fondurile mutuale cu Produsul Intern Brut al tarii. Astfel, Florin Dolea a declarat ca acest indice este sub 1%.” Daca nu gresesc, suntem undeva la 0,2% din PIB”.

Acesta a comparat cifrele cu cele ale statelor din Europa. Astfel, In Europa de Vest, volumul banilor investiti in fonduri este in jur de 50% din PIB, in timp ce in tarile din Europa Centrala si de Est acest indice este in jur de 10%.” In aceasta zona volumul investitiilor este mai mic, pietele sunt mai putin sofisticate. Totusi, o crestere pana la 1% din PIB in Romania ar insemna o apreiere de 5 ori. Nu se va intampla peste noapte, sunt destule piedici si probleme de reglementare”, a explicat Dolea.

Este greu de spus, raportat la timpul fizic, cand se vor dezvolta fondurile mutuale in tara noastra. “Vorbim de ani de zile. In 2007, unii colegi spuneau ca vad indicele fondurilor mutuale la 1% din PIB in 2010, dar eu nu cred. Suntem foarte jos, este mult loc de crestere”. Volumul total al fondurilor de investitii la sfarsitul anului trecut a fost de 315 milioane de euro. Managerul ne-a mai spus ca in Polonia, numai divizia Pioneer administra la sfarsitul anului trecut peste 8 miliarde de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri