Actiunile din Tailanda sunt ieftine pentru investitorii bogati

Actiunile din Tailanda sunt ieftine pentru investitorii bogatiCele mai atractive actiuni de pe pietele asiatice se gasesc in Tailanda si China, care au devenit ieftine, dupa recentele scaderi, raportat si la veniturile in crestere, se arata intr-un anunt trimis de catre Merrill Lynch clientilor bogati.

Cele doua piete de capital sunt la cele mai mici nivele dintre cele 11 burse asiatice, urmate de Philipine, cea mai “scumpa” bursa fiind cea din Australia, a declarat Stephen Corry, analist de investitii in cadrul sucursalei de management al averilor al Merrill Lynch pentru regiunea Asia-Pacific, citat de Bloomberg.

“Tailanda va beneficia de cresterea exporturilor de orez, ton si alte marfuri din agricultura. Stirile bune in cazul Chinei vin din partea faptului ca preturile la produsele de consum au ajuns la un nivel maxim si vor incepe sa scada”, afirma Corry.

Indicii burselor par a fi intrat pe o miscare de rebound, dupa ce au atins cele mai scazute nivele de mai bine de un an in cursul saptamanii trecute, din cauza ca deprecierea pretului la petrol a readus in atentia investitorilor inflatia in crestere. Indicele tailwandez SET a urcat 4,2% in aceasta saptamana, indreptandu-se spre cea mai mare crestere din ultimele sase luni.

Exporturile Tailandei au crescut cu 27,4% fata de cele din anul precedent la un record de 16,3 miliarde de dolari, potrivit informatiilor venite din partea ministerului de comert al tarii. Statul din Sud-Estul Asiei, cel mai mare exportator de orez si cauciuc, are de castigat de pe urma cresterilor preturilor la marfuri care compenseaza scaderea cererii din partea SUA, cea mai mare piata de export al tarii.

Actiunile australiene sunt cele mai “neatractive” din regiune deoarece moneda nationala este supraevaluata fata de dolarul american, iar daca preturile carbunelui si minereului de fier vor scadea, deficitul de cont curent al tarii va creste simtitor, afirma analistul Merrill Lynch.

Investitiile in actiunile indiene sunt o afacere buna

Investitiile in actiunile indiene sunt o afacere bunaActiunile din India reprezinta afaceri bune, dupa ce indicele national al bursei a scazut foarte mult in acest an in comparatie cu alte piete importate, a explicat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Asset Management.

“Cand ne-am rearanjat portofoliul bazandu-ne pe evaluari, am descoperit pierderi mari pe pietele din China si India”, continua presedintele Templeton.

India, una dintre cele populate tarii ale lumii, a fost una dintre cei mai mari perdanti dintre cele 20 cele mai mari tari ale lumii din cauza aprecierilor preturilor la materiile prime si a incetinirii cresterii economice. Anul trecut, indicele principal al pietei indiene, Sensitive, a crescut cu 47%. Acest indice este evaluat la o valoare de peste 14 ori mai mare decat veniturile raportate.

“Piata de capital din India nu mai este scumpa, dar nu este nici ieftina. Pe termen lung este sustenabila cresterea acestei piete? Noi nu suntem inca convinsi ca am scapat de greu”, explica Leslie Phang, sef departament analiza in cadrul unitatii de clientii privati ai companiei Schrodes Plc.

Situatia de pe piata de capital chineza este inca neclara

Situatia de pe piata de capital chineza este inca neclaraIn ce priveste evolutia bursei chineze, investitorii au pareri imparite. Unii cred cu tarie in puterea de crestere a burselor chineze, in timp ce alti asteapta pierderi importante.

Astfel, faimosul investitor Jim Rogers nu a vandut nicio actiune chineza de cand a inceput sa cumpere titluri pe aceasta piata in 1999 si si-a anuntati clientii in data de 28 iunie “sa nu renunte” sa creada in puterea de crestere a burselor din China. Actiunile au pierdut 46% in acest an, dupa ce in 2007, indicele principal s-a apreciat cu 162%.

Marc Faber, investitorul care a prezis caderea actiunilor din 1987 – Black Monday – si care a anuntat cu exactitate ca in luna august a anului trecut va avea loc intrarea pietelor din SUA intr-o perioada de cresteri, a afirmat pe 4 iulie ca investitorii care vor paria pe o reintoarcere de trend pe pietele Chinei se vor confrunta cu pierderi importante. De atunci, indicele CSI 300 s-a apreciat cu 6.2%.

Indicele chinez este cel de-al doilea cel mai prost performer din cei 88 indici globali urmariti de Bloomberg, depreciindu-se pe fondul ingrijorarilor ca incetinirea cresterii economice va reduce profiturile companiilor. Doar indicii din Vietnam si ISlanda au afisat pierderi mai mari. Inflatia din China s-a redus la 7,% in iunie de la 7,7% in mai pe fondul incetinirii ritmului de crestere al preturilor la alimente.

Rusia sunt asteptate cresteri in ultimul trimestru

Banca din Moscova UralSib Financial Corp. si-a redus estimarile pentru cele 50 de actiuni incluse in indicele rusesc RTS, calculat in dolari, din cauza crizei creditelor si a evolutiei actiunilor globale, de la 3.000 de puncte la 2.600 puncte la sfarsitul lui 2008.

Banca ii sfatuieste pe investitori sa evite actiunile companiilor care se bazeaza pe consum si sa se concentreze pe cea mai mare companie ruseasca, Gazprom, pe companiile care fabrica ingrasamnat si industria de energie electrica.

“Efectul net al celor sase luni de lupte sustinute impotriva pierderilor cauzate de criza creditelor, preturile record ale petrolului, ingrijorarile legate de inflatie si tintele de profit ratate este ca investitorii nu mai au incredere in pietele de capital”, scrie Chris Weafer, analist de strategii de investitii in cadrul UralSib in cadrul unui raport lansat ieri.

In cel mai bun scenariu, actiunile rusesti vor reveni pe cresteri o data cu titlurile celor mai importante piete in ultimele trei luni ale anului, in timp ce indicele RTS ar putea atinge pragul de 3.000 de puncte in primul trimestru al 2009, considera Weafer.

RTS a pierdut 7,3% in acest an, pana la 2.123,66 puncte in data de 22 iulie, comparativ cu deprecierea de 17% al indicelui pietelor emergente MSCI Emerging Markets.