Compania vizeaza o cota de 5% din piata in 5 ani

Compania vizeaza o cota de 5% din piata in 5 aniPe 22 iulie, CNVM a autorizat fondul Prime Capital, fond diversificat cu risc mediu si Prime Speed Capital, fond de actiuni, cu risc mai ridicat.

Cosmin Brendea a declarat pentru Wall-Street ca targetul companiei este ca in urmatorii 5 ani sa ajunga la o cota de 5% din totalul activelor administrate pe piata autohtona de asset management. “Referitor la volumul activelor, cred ca dupa doi ani vom administra 15 milioane de euro, cumulat pe cele doua fonduri”, a explicat managerul.

Brendea sustine ca cel mai important factor care sta la baza acestei evolutii este potentialul foarte mare de crestere al pietei fondurilor mutuale din Romania. Comparativ cu industria europeana de asset management, care in 2007 a administrat active totale in suma de 7.924 miliarde euro , Brendea considera industria romaneasca “o nisa de piata”, administrand active totale de 300 de milioane de euro.

“Diferenta intre volumul economiilor populatiei depozitate in sistemul bancar si volumul activelor fondurilor mutuale reprezinta potentialul de crestere al pietei fondurilor mutuale, estimat a fi destul de mare. Imaginati-va daca 30%-40% din volumul depozitelor bancare ale populatiei vor migra dinspre sistemul bancar spre industria fondurilor de investitii care ar fi volumul surselor potential de atras de catre societatile de administrare”, a spus acesta.

Managerul a continuat spunand ca nu vor migra toate depozitele, dar cu siguranta si in Romaina se va accentua nevoia pentru servicii de administrare profesionista a banilor, care sa raspunda celor mai exigente cerinte.

“Cu siguranta atat persoanele care dispun de sume insemnate sau “middle class” - in curs de formare -, dar si investitorii institutionali vor apela din ce in ce mai mult la acest tip de servicii. Institutiile de credit au infiintat societati de administrare a investitiilor, pentru a fi pregatite pentru acest moment, care poate fi mult mai aproape decat ne imaginam noi”, a mai explicat Brendea.

Fondul s-a lansat intr-un moment in care piata de capital se afla la niveluri scazute, activele sunt mult subevaluate, un moment propice pentru a cumpara actiuni bune la preturi ieftine. Managerul sustine ca este o coincidenta, cauzata de procesul indelungat de autorizare. “Autorizarea societatii de administrare si a fondurilor de investitii a durat aproximativ noua luni, deci momentul nu a fost ales, ci este o pura coincidenta”.

Prime Asset lanseaza un fond inchis anul viitor

Prime Asset lanseaza un fond inchis anul viitorPe langa noile fonduri aparute pe piata, Prime Asset Management intentioneaza sa lanseze in 2009 un fond inchis de investitii, pe care sa il si listeze la Bursa, ne-a dezvaluit Brendea.

“Intentionam ca anul viitor sa lansam un fond inchis de investitii cu o politica diversificata care va fi orientat si catre investitii in actiuni neadmise la tranzactionare si in actiuni nou emise ale unor societati care se vor transforma in oferte publice primare. Intentionam sa il listam la Bursa. Vom oferi de asemenea posibilitatea investitorilor din Prime Capital sau Prime Speed Capital sa investeasca in conditii avantajoase in fondul inchis”, sustine managerul.

Acesta explica motivele pentru care vor sa lanseze acest fond inchis. “Are o politica investitionala mult mai flexibila decat un fond deshis. Prin acesta avem in vedere si investitii in actiuni care nu sunt cotate, in anumite proportii permise de lege si investitii in anumite societati care vor lansa IPO. Beneficiem in acest sens de experienta si expertiza colegilor de la SSIF Prime Transaction, actionarul majoritar al Prime Asset Management”, a declarat acesta.

In plus, Brendea a indicat fondul STK drept un exemplu de succes si crede ca in cazul fondurilor de investitii inchise pot fi obtinute randamente mai mari si pot fi atrase sume mari de bani, mai ales prin cotarea acestora la BVB.

Managerul fondului sustine ca apetitul investitorilor institutionali straini pentru astfel de vehicule investitionale este crescut, iar prezenta acestora va genera un efect de contaminare, incredere si siguranta si pentru investitorii autohtoni.

De asemenea, climatul economic intern favorabil va permite si in urmatorii 3-5 ani realizarea unor exituri avantajoase pentru fond, reprezentand un alt factor luat in calculul viitorului succes al fondului inchis de investitii.

De ce un fond de actiuni si un fond diversificat?

De ce un fond de actiuni si un fond diversificat?Prime Asset Management a ales sa lanseze un fond de actiuni cu grad mai mare de risc si un fond diversificat cu grad moderat de risc, desi in ultimele luni, fondurile cu risc minim au castigat teren in fata celorlalte.

Cosmin Brendea a explicat ca a ales acest segment pentru ca acestea sunt preponderente in piata autohtona, dar si in cea europeana, existand cerere pentru acest gen de produse, dar si pentru ca in administrarea fondului de actiuni se bazeaza pe sprijinul si experienta companiei-mama, SSIF Prime Transaction, concretizat sub forma unor analize si informatii economice bine fundamentate.

“Am facut o analiza a pietei fondurilor din Romania si am observat ca din cele 49 de fonduri deschise de investitii, preponderente sunt cele diversificate (18 fonduri care au cota de piata de 34% la 30 iunie 2008 ) si fonduri de actiuni (16 fonduri care au cota de piata de 31,7% la 30 iunie 2008). Cu siguranta am luat in considerare si experienta Prime Transaction, o societate de brokeraj cu peste 11 ani de activitate in piata de capital in optiunea alegerii unui fond de actiuni”, crede presedintele societatii de administrare.

Prime Capital si Prime Speed Capital

Prime Capital si Prime Speed CapitalPrime Capital este un fond deschis de investitii diversificat, cu risc mediu, ce va face plasamente in instrumente financiare, pastrand o proportie de minim 50% din activul fondului in titluri de stat, certificate de trezorerie, obligatiuni de stat, depozite bancare si certificate de depozit, valori mobiliare si instrumente ale pietei monetare si maxim 50% din activul fondului in actiuni admise la tranzactionare pe piete reglementate si in instrumente financiare derivate.

“Fondul se adreseaza investitorilor care doresc rentabilitati peste rata inflatiei pastrand un nivel moderat de risc si un grad mare de lichiditate al investitiei”, a explicat Cosmin Brendea.

Prime Speed Capital are ca obiectiv obtinerea unor rentabilitati ridicate proportionale cu riscul asumat de investitori si asigurarea unei lichiditati adecvate luand in considerare profilul de risc al fondului.

Structura-tinta a portofoliului se va axa preponderent pe investitia in actiuni: pana la 95% in actiuni admise la tranzactionare pe pietele reglementate si diferenta de pana la 100% va fi investita in titluri de stat, certificate de trezorerie, obligatiuni, depozite bancare etc.

Fondul se adreseaza investitorilor care doresc rentabilitati peste rata inflatiei, pastrand un nivel de risc mediu spre ridicat si un grad mare al lichiditatii investitiei”, a conchis managerul Prime Asset Management.

“Structura tinta a portofoliului fondului pe clase de active este flexibila, in functie de conditiile macroeconomice si ale pietei financiare, Prime Asset Management poate decide cresterea ponderii intrumentelor cu venit fix sau emise de stat si diminuarea investitiei in actiuni, pentru protectia investitorilor. Nu vom investi in actiuni pe o piata care scade, ci vom urmari interesul investitorilor. Ne vom concentra sa gasim cele mai viabile solutii de administrare ca sa avem un Vuan pozitiv si pe un trend crescator”, a mai spus acesta.