1 / 5

Compania vizeaza o cota de 5% din piata in 5 ani

Pe 22 iulie, CNVM a autorizat fondul Prime Capital, fond diversificat cu risc mediu si Prime Speed Capital, fond de actiuni, cu risc mai ridicat.

Cosmin Brendea a declarat pentru Wall-Street ca targetul companiei este ca in urmatorii 5 ani sa ajunga la o cota de 5% din totalul activelor administrate pe piata autohtona de asset management. “Referitor la volumul activelor, cred ca dupa doi ani vom administra 15 milioane de euro, cumulat pe cele doua fonduri”, a explicat managerul.

Brendea sustine ca cel mai important factor care sta la baza acestei evolutii este potentialul foarte mare de crestere al pietei fondurilor mutuale din Romania. Comparativ cu industria europeana de asset management, care in 2007 a administrat active totale in suma de 7.924 miliarde euro , Brendea considera industria romaneasca “o nisa de piata”, administrand active totale de 300 de milioane de euro.

“Diferenta intre volumul economiilor populatiei depozitate in sistemul bancar si volumul activelor fondurilor mutuale reprezinta potentialul de crestere al pietei fondurilor mutuale, estimat a fi destul de mare. Imaginati-va daca 30%-40% din volumul depozitelor bancare ale populatiei vor migra dinspre sistemul bancar spre industria fondurilor de investitii care ar fi volumul surselor potential de atras de catre societatile de administrare”, a spus acesta.

Managerul a continuat spunand ca nu vor migra toate depozitele, dar cu siguranta si in Romaina se va accentua nevoia pentru servicii de administrare profesionista a banilor, care sa raspunda celor mai exigente cerinte.

“Cu siguranta atat persoanele care dispun de sume insemnate sau “middle class” - in curs de formare -, dar si investitorii institutionali vor apela din ce in ce mai mult la acest tip de servicii. Institutiile de credit au infiintat societati de administrare a investitiilor, pentru a fi pregatite pentru acest moment, care poate fi mult mai aproape decat ne imaginam noi”, a mai explicat Brendea.

Fondul s-a lansat intr-un moment in care piata de capital se afla la niveluri scazute, activele sunt mult subevaluate, un moment propice pentru a cumpara actiuni bune la preturi ieftine. Managerul sustine ca este o coincidenta, cauzata de procesul indelungat de autorizare. “Autorizarea societatii de administrare si a fondurilor de investitii a durat aproximativ noua luni, deci momentul nu a fost ales, ci este o pura coincidenta”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri