Specialistii sunt reticenti privind termenul listarii

Specialistii sunt reticenti privind termenul listarii“Am rezerve foarte mari in ce priveste listarea Fondului anul viitor. Este un proiect foarte complex, s-a intarziat deja foarte mult si cred ca vom mai vedea amanari”, a declarat, pentru Wall-Street, Adi Lupsan, director adjunct al Intercapital Invest (foto).

Lucrurile nu poar deloc imposibile sau spectaculoase, mai ales ca pentru titlurile de stat s-a asteptat 9 ani.

“Probabil ca va veni la bursa si Fondul Proprietatea, dar mi-e greu sa anticipez cand se va intampla acest lucru. Cred ca vor mai exista intarzieri, mai ales ca se vorbeste de multi ani de aceasta listare”, crede Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Toti specialistii consultati sunt de accord asupra faptului ca listarea Fondului este un proiect important pentru Romania. “Importanta sa strategica este data, pe de o parte de masurile reparatorii pe care le poate aduce, oferind despagubitilor posibilitatea sa “lichideze” despagubirile primite de la stat sub forma de titluri ale fondului daca vor considera ca pretul este adecvat. Pe de alta parte, prin listarea fondului se poate contribui semnificativ la dezvoltarea pietei financiare romanesti, atat prin cresterea volumului pietei si a Bursei in general dar si prin oferirea de instrumente atractive pentru marii investitori institutionali”, ne-a declarat Silviu Enache, manager KD Capital Management.

Problemele tehnice si guvernarea amana sosirea fondului la BVB

Problemele tehnice si guvernarea amana sosirea fondului la BVBSpecialistii asteapta listarea fondului, care va aduce foarte multe beneficii pietei romanesti, dar sunt reticenti in ce priveste termenul anuntat pentru luna iunie a anului viitor.

Gabriel Necula ne-a declarat ca listarea Fondului depinde intr-o masura mai mare de cei care sunt la guvernare decat de institutiile pietei. “Piata de capital romaneasca astepata venirea FP de multi ani, mai ales ca dupa acest process am putea asiat la o dezvoltare din mai multe puncte de vedere.
Cred in aceasta listare, dar am mai putea asista la intarzieri”, a mai spus acesta.

O alta problema care ar mai putea genera intarzieri este rata de alocare catre cei indreptatiti sa primeasca aceste actiuni care, in opinia lui Lupsan, este mica. “Din aceasta cauza, nu as crede ca sunt pregatiti pentru o listare in 2009. Personal, imi doresc foarte mult ca Fondul Proprietatea sa se listeze anul viitor, dar tehnic nu stiu cate de pregatiti sunt”, a conchis acesta.

Enache crede ca momentul listarii este o decizie politica. “Dupa un an electoral sunt sanse mari ca la nivelul managementului fondului sa apara din nou schimbari”, a declarat acesta.

Un administrator de calibru ar putea grabi procesul

Un administrator de calibru ar putea grabi procesulDin "planul de actiune pentru listarea Fondului Proprietatea", publicat pe pagina de internet a a institutiei, reiese ca listarea Fondului se va face numai dupa selectia administratorului de fond, iar decizia "finala a momentului efectiv al lansarii ofertei publice si listarii pe BVB a actiunilor este o decizie de oportunitate ce este recomandabil sa fie luata tinand cont de situatia pietei de capital din Romania, precum si de situatia globala".

Lupsan crede ca alegerea unui administrator de calibru ar putea aduce schimbari in bine in procesul de listare.

“Daca FP alege un administrator pana la finalul acestui an, am putea asista la schimbari in bine. Un administrator strain cu greutate ar putea face lucrurile sa se miste mai repede”, a explicat acesta.

Silviu Enache ne-a prezentat o alternativa interesanta: listarea simultan pe doua burse, la BVB si pe o bursa cu renume. “Astfel se pot atrage mai multi investitori si totodata se poate obtine un pret mai apropiat de valoarea reala a fondului”, crede managerul.

Licitatia pentru firma care va intocmi situatiile financiare a fost anulata

Licitatia pentru firma care va intocmi situatiile financiare a fost anulataFondul Proprietatea a anulat licitatia pentru selectia unei firme care sa intocmeasca situatiile financiare individuale si consolidate ale Fondului, in conformitate cu standardele internationale (IFRS), deoarece a fost depusa o singura oferta pana la data limita, informeaza NewsIn.

KPMG Romania SRL a fost singura firma care a depus o oferta pana la data limita de depunere.

Conform documentatiei de atribuire, procedura de atribuire a contractului de achizitie a fost anulata, tinand cont atat de faptul ca nu a fost asigurat un nivel satisfacator al concurentei, cat si de faptul ca oferta financiara a depasit bugetul alocat de Fond. Fondul a mai anuntat ca procedura de achizitie urmeaza sa fie reluata in scurt timp.

Profitul FP in S1 peste 70 milioane de euro

Fondul a realizat, in primele sase luni din 2008, un profit brut de peste 257 milioane lei (70,4 milioane euro) si venituri de 273,2 milioane lei, potrivit convocatorului AGA afisat pe site-ul Fondului.

Pentru intreg anul, Fondul estimeaza ca va obtine un profit net de 414,1 milioane lei, in crestere cu 32% fata de castigul din 2007.

Fondul Proprietatea avea active de 14,46 miliarde lei (4 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut, in timp ce capitalurile proprii erau de 14,45 miliarde lei. La 27 iunie 2008, Fondul avea depozite bancare de circa 852 milioane lei.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii facute de conducerea Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.

In prezent, Fondul Proprietatea este in etapa de selectie a administratorului de fond, in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti si are detineri la 88 de companii, dintre care cele mai multe sunt din sectorul energetic.