Pretul - tinta pentru urmatoarele 12 luni este de 0,2233 lei

Pretul - tinta pentru urmatoarele 12 luni este de 0,2233 leiPretul de 0,2233 lei/actiune pe care il vad analistii Vanguard ca pret-tinta ar justifica o recomandare “hold”, deoarece se situeaza la mica diferenta fata de pretul din piata.

“Acest rezultat arata faptul ca Flamingo trebuie sa confirme capacitatea de a integra Flanco si de a se afirma mai puternic pe piata de retail care este extrem de concurentiala (mai ales pe segmentul IT). In acest sens, competitorii sunt extrem de agresivi (Domo s-a extins in Bulgaria, Altex si-a constituit propria companie de credite pentru a da doar cateva exemple)”, se arata in analiza realizata de departamentul de analiza al SSIF Vanguard.

Acestia estimeaza confirmarea unor rezultate bune incepand cu trimestrul al treilea, care marcheaza de regula o revenire a interesului pentru achizitii mai importante din partea clientilor. “Este de urmarit ce impact va avea deteriorarea puterii de cumparare asupra vanzarilor din domeniu precum si inasprirea cel putin temporara a conditiilor de creditare, dat fiind ca in ultimii ani piata a afisat o volatilitate destul de mare si nu pare a se fi stabilizat deocamdata”, se explica in raport.

Compania este listata la categoria a doua a BVB, are o capitalizare de 162 milioane de lei si un free-float de 46,16%.

Grupul Flamingo este al treilea mare retailer de electronice si electrocasnice din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 17% pe piata de electronice, electrocasnice si IT&C.

S1 afaceri in crestere, desi rezultatul net este negativ

Compania a raportat in al doilea trimestru o pierdere usor sub cea din primul trimestru, desi vanzarile au inregistrat o evolutie buna. Cifra de afaceri semestriala a atins 342.4 milioane lei, fiind mai mare cu 54% fata de cea obtinuta cu un an in urma.

Rezultatele semestriale publicate de companie saptamana trecuta nu au produs surprize majore, rezultatul net fiind inca negativ (-6.3 milioane lei), insa trimestrial nu s-a repetat situatia de anul trecut (pierdere de cinci ori mai mare in al doilea trimestru), pierderea fiind mai mica fata de perioada ianuarie-martie a acestui an si incadrandu-se in buget.

“In mod surprinzator, impulsul a venit dinspre partea de distribute, o piata vazuta in mod traditional drept mai putin dinamica si avand marje de profit mai reduse. Dealtfel, estimarile companiei arata ca se asteapta o scadere a ritmului de crestere al pietei electronicelor si electrocasnicelor ”, se mai arata in raportul Vanguard.

In primul trimestru al acestui an Flamingo a reusit sa isi sporeasca cifra de afaceri cu 45%,
comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind distribuita echilibrat intre activitatea de retail si cea de distributie, care au avansat cu 43% si respectiv 48%.

“Compania ar putea intampina serioase probleme de lichiditate mai ales pe fondul cash-flow-ului negativ. Daca luam in considerare valoarea actualizata a platilor de leasing operational gradul de indatorare este destul de mare”, au mai explicat specialistii SSIF-ului.

Evaluarea aciunilor Flamingo International

Evaluarea aciunilor Flamingo InternationalIn evaluarea titlurilor Flamingo International, analistii au folosit metoda comparatiei multiplilor de piata cu multiplii tarilor din regiune si metoda fluxurilor de numerar actualizate (Discounted Cash Flow).

Pentru comparatiile facute au fost selectate companii de pe pietele dezvoltate ale Europei, cat si din regiunea Central si Sud-Est Europeana.

“In calcularea preturilor-tinta (2008 si 12 luni) am atribuit cea mai mica pondere indicatorului PER deoarece in acest moment consideram ca acesta nu este relevant, fiind influentat masiv de pierderile din semestrul 1 2007 (si de reducerea acestora in perioada de referinta, desi compania nu a inregistrat profit). O pondere importanta a aprimit multiplul P/S (40% din cauza semnificatiei castigarii cotei de piata in retail in timp ce EV/EBITDA are o pondere de 30%, intrucat cheltuielile cu deprecierea si amortizarea, precum si datoriile, sunt semnificative. In sfarsit, am acordat o pondere de 10% multiplului P/B din cauza tendintei companiei de a vinde spatii si de a le inchiria pe cele noi. In calcularea P/B nu s-a tinut cont de goodwill”, se mai scrie in raport.

Pretul obtinut in urma aplicarii acestei metode este de 0.2087 lei/actiune, ceea ce implica un potential de apreciere infim (+0.3%) calculat la pretul de inchidere de luni.

“In utilizarea metodei DCF am considerat ca evolutia Flamingo ar putea fi structurata pe trei perioade: in primul interval, 2008-2012, aceasta crestere ar putea fi aproape de media pietei de profil, tinzand catre 14-15%”. Specilaistii mai scriu ca in perioada urmatoare vanzarile ar putea incetini si intra in declin, deoarece piata de retail electro ar putea intra intr-o a doua faza de saturare, corespunzator unui nou val de innoire a echipamentelor (in cazul electrocasnicelor) si a unei saturari la nivelul inzestrarii cu produse IT&C.

“Pentru perioada de dupa 2018 am estimat o crestere medie de 6%, in conditiile in care rata de reinvestire ar fi de 60%, iar ROE ar ajunge la 10%. Pentru volatilitatea actiunilor Flamingo fata de cea a pietei am calculat beta pe ultimele 12 luni (0.57), iar ipotezele au in vedere cresterea gradului de corelare a actiunilor emitentului cu piata, pe masura ce aceasta se dezvolta si se maturizeaza. Pretul rezultat, de 0.2380 lei/actiune, este peste pretul de piata din acest moment, evaluarea implicand un potential de apreciere de 14.4% pentru un interval de 12 luni”, se mai explica in analiza.

Avand in vedere cele doua metode utilizate si fiind aplicata o pondere egala rezultatului DCF si celui obtinut prin multipli, ar rezulta pretul mediu de 0.2233 lei/actiune.

Dezvoltarea lantului Flanco World este unul din punctele forte

Dezvoltarea lantului Flanco World este unul din punctele forteConform analizei SWOT realizata de Vanguard, principalele puncte forte ale companiei sunt dezvoltarea lantului Flanco World, pozitionarea buna a lantului Flamingo Computers si intrarea pe piata e-commerce.

La capitolul puncte slabe, lista este mai lunga. Astfel, dificultatile aparute in preluarea Flanco, renuntarea la operatiunile pe pietele vecine, gradul mare de indatorare si transparenta scazuta sunt printre cele mai importamte. Un alt punct slab este si inlocuirea frecventa a personalului din functii de conducere, considera specialistii Vanguard.

Flamingo beneficiaza de oportunitati de extindere prin intermediul marilor centre comerciale. La acest capitol, se mai noteaza lipsa unui unui jucator international important pe piata, dezvoltarea sectorului imobiliar, cresterea frecventei de inlocuire pentru electronice si electrocasnice, dar si cresterea puterii de cumparare a clientilor.

Principalele amenintari pentru acest emitent ar fi cresterea competitiei pe sectorul de vanzari online si a presiunii concurentiale in electroretail, cresterea inflatiei si a costului creditarii.

Analiza SWOT ( Strengths, Weaknesses, Opportunities und Threats – Calitati, Defecte, Oportunitati, Amenintari) are ca principal scop identificarea si atribuirea fiecarui factor, pozitiv sau negativ, uneia din cele patru categorii.

Deutsche Bank - parte din actionariatul Flamingo

Deutsche Bank - parte din actionariatul FlamingoDeutsche Bank si DWS Polska TFI, un fond de investitii polonez din cadrul grupului bancar, detin in mod concertat 6,48% din actiunile distribuitorului de produse electronice Flamingo International, potrivit ultimelor raportari ale Bursei de Valori Bucuresti.

Intrarea celui mai mare grup bancar din Germania in actionariatul retailer-ului romanesc s-a realizat dupa ce fondul de investitii QVT a vandut, saptamana trecuta, aproape 4,48% din actiunile Flamingo pe piata reglementata a Bursei, pentru 6,91 milioane lei.

Flamingo International are un capital social de 77,91 milioane lei, divizat in 779,05 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei, si o valoare de piata de 144,9 milioane lei (41 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,1860 lei, inregistrata la finalul sedintei de miercuri a Bursei.

Potrivit ultimei raportari, Dragos Cinca detinea 25,20% din capitalul social al Flamingo International, QVT Fund isi redusese participatia la 12,93%, Flanco Holding Ltd detinea 10,59%, iar Flamingo International detinea 0,64% din actiunile proprii.

Retailer-ul de produse electronice estimeaza pentru acest an afaceri de 758 de milioane de lei, in crestere cu o treime fata nivelul din 2007, in timp ce profitul s-ar putea reduce usor - cu 2% - pana la 9,35 milioane lei, cifrele fiind calculate in standardele romanesti de contabilitate (RAS).