Volumele de tranzactionare in august 2008 s-au redus considerabil

Volumele de tranzactionare in august 2008 s-au redus considerabilAcest lucru s-a putut observa cel mai bine in volumele tranzactionate in luna august a acestui an, care au fost mult mai scazute decat cele din perioada similara din 2007.

Goldring si Ventrust Investement, doua societati de servicii de investitii financiare din Targu-Mures, au inregistrat de la inceputul anului reduceri ale volumelor tranzactionate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti, conform datelor BVB.

In luna august, SSIF Goldring a inregistrat tranzactii totale de 0,35 milioane de lei, plasandu-se pe locul 67 din cele 76 de case de brokeraj prezente pe bursa, in timp ce anul trecut, in aceeasi perioada, a efectuat tranzactii de 1,92 milioane de lei.

Ventrust Investment, unitatea de brokeraj a companiei Ventrust, a efectuat tranzactii totale de 0,72 milioane de lei in ultima luna, cu 95% mai putin decat plasamentele din august 2007, de 14,93 milioane de lei.

Rulajul mediu zilnic in primele sapte luni a Goldring a fost de circa 1,93 milioane de lei, iar pentru Ventrust valoarea medie a fost de 2,15 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de catre societati.

Ventrust Investment avea la inceputul lunii august un numar total de investitori activi in ultimul an de 431, din care 397 erau persoane fizice si 34 persoane juridice, cel mai mare portofoliu detinut de catre un client fiind de 1,5 milioane de lei.

SSIF Goldring detine un numar de clienti de circa 25.000 din cadrul Planului de Privatizare in Masa. Dintre cei 555 de clienti permanenti, 487 sunt investitori permanenti, iar 68 persoane juridice. Cel mai mare portofoliul pe care un client il detine in cadrul societatii este de 253.350 lei.

Pierderile inregistrate de la inceputul anului au fost usoare

Pierderile inregistrate de la inceputul anului au fost usoare„Reducerea activitatii de tranzactionare pe piata reglementata BVB, reflectata prin volumele modeste de tranzactionare coroborate cu reducerile semnificative ale preturilor actiunilor cotate, nu a afectat semnificativ veniturile din activitatea de exploatare (venituri din comisioane de tranzactionare) pe care Goldring le-a realizat pe parcursul primului semestru al anului curent.”, a declarat, pentru Wall Street, Ioan Ovidiu Spatacean, director general al casei de brokeraj.

Veniturile Goldring obtinute din comisioane de tranzactionare aferente clientilor activi s-au diminuat cu doar 1,86%, de la 104.919,71 lei, in S1 2007, la 102.967,76 lei, aferent S1 2008.

Horatiu Moga, director marketing in cadrul Ventrust Investment, ne-a explicat ca avand in vedere administrarea portofoliului in mod discretionar si politica de plasamente, respectiv plasarea a 60% din portofoliu in deal-uri, respectiv actiuni care nu coreleaza cu piata, cu exit controlat la un termen de 1 an de zile, scaderea pietei a afectat doar 40% din valoarea portofoliului controlat de catre SSIF. Exit-urile realizate pana la finalul lunii iulie au acoperit o parte din pierderile nemarcate.

“Am preferat ca pe actiunile speculative sa nu vindem, cu ipoteza ca in piata romaneasca de capital, desi supraevaluata in august 2007, scaderile si corectiile sa fie la un nivel care sa asigure un nivel de rentabilitate - risc global pe portofoliu (cu exit-urile pe anumite deal-uri) la nivelul asteptarilor clientului”, continua Moga.

Strategiile de dezvoltare a celor doua SSIF-urilor difera

Strategiile de dezvoltare a celor doua SSIF-urilor diferaReprezentantul Goldring afirma ca lipsa unei stabilitati in ce priveste veniturile din activitatea de tranzactionare, dar si eforturile financiare pe care le implica extinderea teritoriala, nu justifica o dezvoltare a activitatii companiei, in conditiile in care societatea a deschis pana in prezent doua agentii, in Sighisoara si Odorheiu Secuiesc.

Ventrust Investment urmareste sa-si extinda compania prin dezvoltarea in continuare a produsului de cont administrat atat din punctul de vedere al politicii de vanzare, cat si din punctul de vedere al politicii de administrare, ridicarea unui fond inchis de investitii si dezvoltarea operatiunilor de investment banking.

Unitatea de brokeraj estimeaza o cifra de afaceri pentru 2008 in jurul celei de 7,3 milioane de lei inregistrata la finele anului trecut, mentinerea datorandu-se in principal scaderii preturilor pietei, o pondere importanta in structura veniturilor avand-o tranzactiile pe clienti unici. Horatiu Moga ne-a explicat ca in primele sase luni s-a realizat deja 40% din cifra de afaceri prognozata.

Directorul general al Goldring a afirmat ca in primul semestru al anului s-a inregistrat o cifra de afaceri de 306.196 lei, prognozand intr-un scenariu optimist o cifra de afaceri anuala de 445.000 lei.