Delistarea companiei va urma dupa retragerea actionarilor

Delistarea companiei va urma dupa retragerea actionarilorRazvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest a declarat, pentru Wall-Street, ca intentia ofertantilor este de a delista compania, in urma incheierii procedurii de retragere a actionarilor (squeeze-out). “Tinand cont de faptul ca ofertantii detin deja peste 95% din actiunile emise de companie, delistarea este perfect posibila”, a mai spus Pasol.

Casa de brokeraj Intercapital Invest intermediaza oferta publica de cumparare a Policolor.

Cele 3,24 milioane de titluri Policolor, reprezentand 4,55% din capitalul social al producatorului de lacuri si vopsele, valoreaza 13,87 milioane lei, potrivit pretului oferit de cele doua fonduri de investitii, de 4,28 lei/actiune.

Oferta publica de cumparare se va desfasura in perioada 16 septembrie - 6 octombrie. Potrivit ultimelor notificari transmise Bursei de Valori Bucuresti, RC2 si RIF controleaza peste 95% din capitalul social al Policolor si, daca oferta se va incheia cu succes, vor detine in intregime compania producatoare de vopsele.

Ce se va intampla cu Policolor dupa delistare?

Ce se va intampla cu Policolor dupa delistare?Finalizarea procesului de delistare presupune un traseu relativ simplu. Astfel, dupa incheierea ofertei se va derula procedura de retragere a actionarilor (squeeze-out) si dupa aceea retragerea de la tranzactionare a actiunilor companiei.

“In urma acestor operatiuni, Policolor devine companie inchisa”, ne-a explicat un broker din piata. Mai departe, totul depinde de planurile viitoare ale ofertantilor, pe care numai ei le cunosc.

“Tinand cont de profilul acestora (fonduri de investitii), ne putem astepta ca ei sa vizeze dezvoltarea companiei in continuare, urmata de vanzarea catre un investitor strategic (sau catre un alt fond) la un moment dat in viitor, peste mai mult timp (aceasta fiind strategia fondurilor de investitii - dezvoltarea companiilor din portofoliu in vederea revanzarii lor ulterioare)”, ne-a mai explicat specialistul.

Primul pas a fost facut la mijlocul lunii iunie

Primul pas a fost facut la mijlocul lunii iunieFondurile RC2 si Romanian Investment Fund Limited (RIF) au anuntat, la mijlocul lunii iunie, ca au incheiat un contract cu Romanian American Entreprise Fund (RAEF) privind optiunea de transfer al unui pachet de 23,68 milioane de actiuni Policolor, la pretul de 1,1648 euro/actiune.

Potrivit contractului, RC2 si RIF aveau dreptul sa cumpere pachetul de actiuni detinut de RAEF, care reprezinta 33,2% din capitalul social al Policolor, dar si RAEF avea dreptul sa ceara cumpararea de catre cele doua fonduri a respectivului pachet.

Pachetul de 33,23% din actiunile Policolor (PCL) a fost cedat in sedinta BVB din 26 iunie prin doua tranzactii deal, cu o valoare cumulata de 101,12 milioane lei (27,6 milioane euro). Cele 23,68 milioane de titluri Policolor au fost transferate la pretul de 4,27 lei.

Dupa incheierea optiunii de transfer, RC2 si RIF controlau peste 92,5% din capitalul social al Policolor. Totodata, fondurile cipriote au cumparat in cursul lunii iulie circa 2,01 milioane de titluri Policolor (PCL) din piata, pentru care au platit 8,56 milioane lei.

Astfel, fondurile au ajuns sa controleze impreuna putin peste 95% din capitalul social al Policolor si aveau posibilitatea sa ceara retragerea actionarilor minoritari si delistarea companiei.

Policolor Bucuresti (PCL) a avut in primul semestru din 2007 un profit net de circa 2,04 milioane lei (556.000 euro), cu 64% mai mic decat in aceeasi perioada din 2007, pe fondul cresterii disproportionate a cheltuielilor in raport cu veniturile.

Exemple de alte delistari importante

Exemple de alte delistari importanteAnul 2001 a fost apogeul delistarii de la BVB – 52 de companii au parasit ringul bursei. Nici in anii urmatorii nu au lipsit retragerile de la tranzactionare.

Legislatia de atunci obliga actionarii care depaseau pragul de 90% sa lanseze oferta publica de preluare in vederea delistarii societatii, astfel ca multi actionari au initiat astfel de oferte.

Printre exemple se pot numara Arctic Gaesti (preluata de Ardutch BV), SC Automobile Dacia (preluata de Renault SA), Terapia Cluj-Napoca (preluata de grupul Advent prin intermediul Terapia Holding BV), Imsat Bucuresti (preluata de Broadhurst Investments Ltd.) sau Sidex Galati (preluata de LNM Holdings NV). Delistarea acestor societati mari a cauzat scaderea lichiditatii pietei in acea perioada.

Una dintre cele mai importante delistari a fost a producatorului de automobile Dacia Pitesti. Emitentul a fost retras oficial de la tranzactionare pe 25 iulie 2003, dupa aproape 6 ani. Delistarea a venit dupa oferta obligatorie de preluare derulata de grupul francez Renault in luna martie a anului 2003.

Dacia a fost in primii ani de dupa listare una din vedetele Bursei, atragand investitori importanti, cum ar fi fondurile de investitii Broadhurst si Romanian Investment Company.

Terapia Cluj-Napoca a fost delistata in 2004, fiind preluata de grupul Advent, avand la acel moment o capitalizare de aproximativ 45 mil. dolari. Doi ani mai tarziu, compania a fost vanduta catre Ranbaxy pentru 324 milioane de dolari.