Evolutia dezastruoasa a titlurilor a pus pe ganduri potentialii emitenti

Evolutia dezastruoasa a titlurilor a pus pe ganduri potentialii emitentiLa sfarsitul anului trecut, toti analistii prognozau ca 2008 va fi anul ofertelor publice la BVB, pe principiul ca modelul de success al Transgaz va insipra alti manageri si ii va determina sa aleaga finantarea prin piata de capital. In plus, au fost anuntate zeci de oferte, atat companii de stat, cat si private. Dintre acestea cinci s-au materializat, fara ca vreuna sa aiba un success rasunator.

Cea mai mare parte a IPO-urilor propuse pentru aceasta perioada au fost amanate sau, in cazurile mai nefericite, anulate pe perioada nedeterminata.

“In decursul anului 2007, multe companii si-au manifestat intentia de a se lista pe piata de capital din Romania pentru a atrage fonduri in vederea dezvoltarii afacerii. Numarul celor care au facut totusi acest lucru a fost destul de redus, 5-6 emitenti, in special datorita conditiilor nefavorabile ale economiei globale si evolutiilor dezastruoase ale pietelor bursiere”, a explicat, pentru Wall-Street, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

“Majoritatea companiilor, care au realizat ca exista premise ca economia mondiala sa aiba un declin din cauza crizei financiare, au sistat procesul de listare pentru a nu risca un insucces in atragerea fondurilor prin IPO si a nu-si vedea valoarea companiei adusa la jumatate de catre investitorii dominati de sentimente negative”, a mai spus acesta.

Listarile anuntate de SIF3 si de companiile din IT au fost amanate

Listarile anuntate de SIF3 si de companiile din IT au fost amanatePrintre ofertele anuntate cu surle si trambite se numara si cele facute de SIF Transilvania si de companiile din IT.

SIT3 a anuntat la finalul din 2007 listarea a doua comapnii din portofoliul sau, Aro Palace si Transilvania Leasing. Pana acum, niciuna nu s-a concretizat si nici nu mai exista vesti privind acest proces. Specialistii spun ca tot contextul a dus la aceasta situatie. “Sif Transilvania a incercat valorificarea anumitor companii in care avea participatii majoritare prin listarea pe bursa, dar evolutia pietei cred ca i-a determinat sa opreasca procesul pana in momentul in care optimismul va reveni si capitalurile investite vor reintra in piata, pentru a obtine un pret bun si corect”, a mai explicat Gabriel Necula.

Si companiile din IT si-au manifestat interesul pentru bursa, desi declaratiile sefilor acestora nu au nominalizat perioada exacta a listarii, ci doar “posibilitatea in 2008 sau 2009”.

Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, este de parere ca acest context al bursei romanesti a facut ca persoanele responsabile cu decizia oportunitatii unui IPO sa se gandeasca de doua ori. “Pentru a fi sigur de listare, un manager de companie ar fi trebuit sa faca discount-uri de pret importante in acest an, lucru care i-ar fi afectat strategia de dezvoltare ulterioara”, a explicat acesta.

Excluzand conditiile pietei, care au stopat majoritatea ofertelor, specialistii sustin ca in 2008 companiile din IT nu au avut o nevoie extrema de finantare. “Domeniul IT in Romania a beneficiat de o crestere a cash-flow-ului care a redus nevoia de capital”, a mai spus brokerul Vanguard.

Afacerile cu statul nu s-au dovedit profitabile nici in 2008

Afacerile cu statul nu s-au dovedit profitabile nici in 2008Promisiunile de listare a companiilor de stat nu sunt foarte recente. Listarea Fondului Proprietatea a Romtelecom sau a companiilor din domeniul Transporturilor sunt pe lista obiectivelor de cativa ani, dar nici in 2008 nu s-a intamplat nimic.

Nici Fondul, care la finalul anului trecut parea foarte aproape de realizare, nu va mai intra la cota bursei in acest an.

Printre alte promisiuni se numara companiile de utlilitati Romgaz, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. Si ministerul Transporturilor anuntase in 2007 listarea a opt companii, din care patru aeroporturi si patru administratii maritime si fluviale. Pana acum, nu exista informatii care sa ateste cel putin demararea proceselor pentru cea mai mare parte din ele.

In afara de listarea titlurilor de stat, care nu a avut success la debut, avem o noua dovada la lucrul cu statul nu este foarte profitabil. In plus, Ciubotaru a explicat ca trecutul arata ca nu trebuie sa asteptam prea multe din partea administratiei in anul electoral,
“Prioritatile sunt altele in anul respectiv. De asemenea, la timpul mediu spre lung necesar procedurilor adminstrative pentru a porni un IPO se adauga lantul mai lung (care necesita mult mai multe vize si avize) al deciziilor care trebuie parcurse in administratia publica, comparativ cu domeniul privat”, a continuat brokerul.

Statul roman, mai ales prin intermediul Ministrului de Finante, incearca sa listeze si sa privatizeze anumite companii prin intermediul pietei de capital, dar birocratia si probabil interesele fac acest proces lung, dificil si intr-o continua amanare, crede Necula. “Totusi avem exemple de succes ale listariiTransgaz si Transelectrica care ar putea continua pentru dezvoltarea bursei in anii urmatori, punctul cuminant fiind reprezentat de listarea Fondului Proprietatea. Evolutia negativa a pietei cred ca a contat mai putin in amanarea procesului de listare din punctul de vedere al statului roman”, a mai spus directorul adjunct de operatiuni al Prime Transaction.

Vor mai fi listari in acest an?

Vor mai fi listari in acest an?Chiar daca trendul descendent nu pare sa se apropie de sfarsit si turbulentele de pe pietele internationale continua, se pune intrebarea daca vom mai avea noi listari in cele cateva luni care au mai ramas din 2008.
Brokerii consultati de Wall-Street au declarat ca nu se mai asteapta la listari noi pana la finalul anului, dar spera ca in 2009 lucrurile sa isi schimbe trendul.

“Nu cred ca vom mai vedea listari pana la sfarsitul anului. Insa anul viitor, mai ales in ipoteza stabilizarii pietei la un moment dat, probabil ca vom vedea mai multe proiecte de acest gen decat in acest an”, a explicat Ciubotaru.

Nici Necula nu asteapta alte IPO in ultima parte a anului, in afara de intarea la tranzactionare a titlurilor STK si Contor, deoarece procesul de a atrage bani pe piata din Romania este unul care poate sa nu reuseasca datorita climatului. “Vom vedea probabil in anul 2009 noi listari din domeniul privat daca situatia economica se va ameliora si in functie de strategia noului guvern posibil si comapanii de stat ale caror procese de listare au inceput deja”, a declarat brokerul de la Prime Transaction.

Niciun IPO din acest an nu a avut un succes rasunator

Niciun IPO din acest an nu a avut un succes rasunatorOfertele de listare au fost lansate de Casa de Bucovina, Teraplast, fondul inchis STK emergent, Pomponio si Contor Group. Dintre acestea, doar actiunile primelor doua sunt tranzactionate, STK va intra la cota de lunea viitoare, Contor isi amana momentul inceperii tranzactionarii, iar Pomponio este nelistata. A sasea listare a fost ce a Erste Bank, realizata prin passporting, care nu a adus decat un plus la capitolul imagine.

“Comparand datele de subscriere ale Alumil, Teraplast si Pomponio observam ca aceste trei companii sunt aproximativ de aceeasi marime, iar pretul din oferta publica a fost in aceeasi zona valorica a multiplilor de evaluare financiara. Cu toate acestea, gradul de subcriere a fost total diferit, ceea ce a aratat foarte clar modificarea tolerantei la risc a investitorilor”, explica Andrei Ciubotaru.

In mod firesc, evolutia companiilor noi listate a fost in ton cu ceea ce s-a intamplat pe piata. Specialistii spun ca nu a mai contat foarte mult ce face compania, cat de ieftina sau nu este valoarea actiunii, ci a contat mai mult lipsa increderii si abandonul pietei romanesti de catre investitorii straini.

“ Activand pe piata de capital te supui activitatii investitorilor ei, indiferent daca acest lucru te avantajeaza sau nu. Din pacate pe piata noastra observam o lipsa de adancime care afecteaza in mod direct emitentii, purtandu-i dintr-o extrema in cealalta”, a mai spus Necula.


Pomponio a fost un exemplu pentru acele companii care si-au amanat listarea, deoarece s-a observat clar apetitul de investitii pe piata si atunci, pentru a nu avea repercusiuni negative pe viitor, s-a preferat sistarea oricaror operatiuni de listare.

“Oferta publica la comapania Pomponio nu a fost incununata de succes, aceasta deoarece a venit pe un climat nefavorabil, iar pretul de cumparare a fost unul destul de ridicat, tinand cont de ce exista in piata in momentul respectiv. Societatea a ramas in continuare de tip inchis, ea nemaiavand nicio legatura cu bursa”, a explicat Necula.

Prospectul de oferta al Pomponio prevedea faptul ca pentru a fi considerata incheiata cu succes, gradul de subscriere in cadrul ofertei trebuia sa fie de minim 100%.
”Cum in intervalul de timp stabilit in cadrul ofertei nu s-au subscris toate titlurile, oferta a fost revocata. Toti investitorii care au depus formulare de subscriere si-au primit banii inapoi, iar Pomponio a ramas o societate nelistata”, a mai spus Andrei Ciubotaru.

Avantajul listarii Erste un plus la imaginea BVB

Prima jumatate a anului 2008 a adus o premiera pentru Bursa de Valori Bucuresti – listarea primului emitent international. Erste Bank a debutat la BVB pe 14 februarie, dupa listarea prin metoda passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social.

Pe piata de capital din Bucuresti au fost listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, care sunt tranzactionate si pe pietele de la Viena si Praga.

Desi asteptarile au fost pe masura primului emitent international de la BVB, listarea Erste nu a atras prea multa lichiditate. Singurul aspect pozitiv, cel putin pana in acest moment, este plusul adus la imaginea bursei.

“Listarea Erste nu a adus un plus foarte mare din punct de vedere al lichiditatii, dar a adus un plus enorm la imagine, deoarece se tranzactioneaza simultan in Austria si Cehia, si atunci investitori de calibru sunt conectati permanent si la piata de la Bucuresti pentru a sesiza oportunitati de arbitraj. Evolutia EBS la Bucuresti s-a corelat cu evolutia de pe pietele dezvoltate prin intermediul market-maker-ului fara ca investitorii locali sa o influenteze semnificativ”, a expicat Gabriel Necula.