1 / 7

Evolutia dezastruoasa a titlurilor a pus pe ganduri potentialii emitenti

La sfarsitul anului trecut, toti analistii prognozau ca 2008 va fi anul ofertelor publice la BVB, pe principiul ca modelul de success al Transgaz va insipra alti manageri si ii va determina sa aleaga finantarea prin piata de capital. In plus, au fost anuntate zeci de oferte, atat companii de stat, cat si private. Dintre acestea cinci s-au materializat, fara ca vreuna sa aiba un success rasunator.

Cea mai mare parte a IPO-urilor propuse pentru aceasta perioada au fost amanate sau, in cazurile mai nefericite, anulate pe perioada nedeterminata.

“In decursul anului 2007, multe companii si-au manifestat intentia de a se lista pe piata de capital din Romania pentru a atrage fonduri in vederea dezvoltarii afacerii. Numarul celor care au facut totusi acest lucru a fost destul de redus, 5-6 emitenti, in special datorita conditiilor nefavorabile ale economiei globale si evolutiilor dezastruoase ale pietelor bursiere”, a explicat, pentru Wall-Street, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

“Majoritatea companiilor, care au realizat ca exista premise ca economia mondiala sa aiba un declin din cauza crizei financiare, au sistat procesul de listare pentru a nu risca un insucces in atragerea fondurilor prin IPO si a nu-si vedea valoarea companiei adusa la jumatate de catre investitorii dominati de sentimente negative”, a mai spus acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri