BVB a suferit scaderi dramatice, pana la minimele ultimelor luni

BVB a suferit scaderi dramatice, pana la minimele ultimelor luni“Cea mai socanta sedinta, am asistat si la perioada de scaderi din ’97, dar parca nu a fost chiar asa. Desi timp de 2-3 luni am asistat la scaderi ale indicilor si la noi minime, pe o lichiditate scazuta, scaderile dramatice din sedinta de ieri au venit pe fondul unei lichiditati mari, ceea ce nu este un semnal pozitiv”, a declarat, pentru Wall-Street, Adi Lupsan.

Efectul falimentului bancii americane Lehman Brothers a dus indicele BET la minimul ultimelor 45 de luni, dupa ce a cazut cu 7,10%, in vreme ce indicele BET-FI s-a prabusit cu 9%, pana la 4.480,68 puncte, nivel consemnat utima data in iulie 2005. Lichiditatea bursei din Bucuresti a urcat considerabil in sedinta de ieri, la peste 16,4 milioane de euro. Indicele BET-C a coborat cu 7,41%.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, s-a prabusit cu 7,10%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 7,41%, pana la 3.375,33 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut cel mai mult - 8,98% - pana la 27.481,61 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 6,55%, ajungand la 10.859,95 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a cazut 7,49%, pana la 477,07 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 5,85%, ajungand la 642,34 puncte.

“S-a vazut ca nerezidentii au vandut la orice pret, investitorii mici au intrat in panica si acest lcuru s-a vazut pe scaderile de amploare si pe lichiditatea mare, comparative cu perioada precedenta”, a declarat Cristian Negoita, director Confident Invest.

Iesirea strainilor a prabusit cotatiile BRD si SNP

Iesirea strainilor a prabusit cotatiile BRD si SNPActiunile BRD s-au prabusit in sedinta de ieri cu peste 13 procente, dupa ce a atras cea mai mare lichiditate din piata, 8,9 milioane de lei.

La ora inchideri Bursei de Valori Bucuresti (BVB) titlurile actionarului majoritar al BRD SocGen (BRD), Societe Generale, pierdeau 7,29%.

“Este clar ca de pe BRD au iesit investitori nerezidenti, care au preferat sa isi marcheze pierderile decat sa mai ramana cu pozitii”, a mai spus Negoita.

Practic, BRD nu este implicata direct in criza de acolo, dar comportamentul investitorilor straini se resimte foarte puternic in piata, crede Adi Lupsan.

Actiunile Petrom au atras un rulaj de 1,21 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 5,11%, la 0,353 lei. Un pachet de actiuni SNP a fost transferat in sedinta de ieri, in urma unei tranzactii negociate (deal), care a insumat 21,26 milioane lei (5,8 milioane euro).
Cele 57,16 milioane de actiuni Petrom (SNP), care reprezinta circa 0,1% din capitalul social al companiei, au fost schimbate la pretul de 0,372 lei, care coincide cu cotatia de referinta, stabilita in sedinta de luni.

“Lichiditatea foarte mare si deal-urile de SNP si BRD arata faptul ca investitorii mari au iesit la vanzare, pe langa panica investitorilor mai mici”, a mai adaugat Negoita.

Specialistii nu sunt foarte optimisti, cata vreme situatia de pe pietele internationale nu este foarte optimista.

“Conexiunea intre BVB si ce se intampla pe Wall-Street se face prin prisma investitorilor nerezidenti. In conditiile in care acestia sufera pierderi majore pe piata din America, sentimentul de disconfort ii determina sa iasa si de pe pietele emergente, chiar daca au pierderi”, crede directorul adjunct al Intercapital Invest. Acesta crede ca situatia va mai dura cateva luni, chiar daca am putea asista la rebounduri usoare.

Cand America stranuta, noi murim

Scaderile din ultimele sedinte sunt efectele cumulate ale crizei, amplificate de ce s-a intamplat in ultimele zile. “Acest lucru arata ce piata slaba avem si faptul ca increderea a scazut foarte mult. In pietele dezvoltate autoritatile iau masuri, la noi nu se face nimic. Cand America stranuta, noi murim”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust.

Situatia ideala ar fi sa asistam la o calmare a situatiei si la o intoarcere. “Daca nu se intampla acest lucru, investitorii nu vor mai rezista”, crede Adi Simionescu.

“Cata vreme situatia nu se va linisti, nici piata de capital romaneasca nu va evolua in alt sens. Si vedem ca in fiecare luna apar stiri negative dinspre americani, care creeaza noi dezechilibre”, a conchis directorul Confident Invest.

Titlurile Impact (IMP) au atras un rulaj mai mic, de 452.438 lei, dar cotatia lor s-a prabusit cu 10%, la 0,09 lei/actiune.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au scazut pronuntat, cu 9,27%, pana la 1,37 lei, in urma unor schimburi de 3,79 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut cu 8,67%, la 0,685 lei, pe un rulaj de 2,69 milioane lei.

Actiunile Erste Bank (EBS) au atras un rulaj de 2,19 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 5,35%, la 125,60 lei.

Tranzactiile cu actiuni SIF Muntenia (SIF4) au insumat 1,73 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 8,90%, la cotatia de 0,87 lei, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au atras un rulaj de 1,21 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 5,11%, la 0,353 lei.

Titlurile Azomures (AZO) au cazut cu 14,78% pana la 0,49 lei, pe un rulaj de 979.109 lei, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au pierdut 6,58%, la 159 lei, in urma unei lichiditati de 774.688 lei.

Prabusirea principalei burse rusesti a dus la suspendarea tranzactiilor

Prabusirea principalei burse rusesti a dus la suspendarea tranzactiilorTranzactionarea titlurilor pe principala bursa din Moscova, RTS, a fost suspendata pentru o ora, dupa ce falimentul bancii Lehman Brothers a cauzat caderea bursei moscovite cu 11%, informeaza NewsIn.

"La ora locala 17.00, tranzactionarile au fost suspendate pentru o ora", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant Varvara Inozemtseva.

Cu putin timp inainte, cealalta bursa din Moscova, Micex, a luat o masura similara dupa ce indicele principal a inregistrat o scadere de 16%.

Pietele internationale de capital au resimtit din plin socul falimentului bancii de investitii Lehman Brothers, bursele europene si asiatice afisand deprecieri masive, pe fondul eforturilor mai multor banci centrale de a mentine increderea investitorilor, prin injectii masive de capital.

Dupa falimentul de duminica al Lehman Brothers, a patra banca de investitii din lume, si vanzarea Merrill Lynch, a treia banca mondiala de investitii, investitorii au asistat la coborarea ratingului celui mai mare grup de asigurari, AIG, miscare ce ameninta eforturile de a strange lichiditate pentru a mentine compania pe linia de plutire.

Bursele internationale sunt zguduite de prabusirea Lehman Brothers

Bursele internationale sunt zguduite de prabusirea Lehman BrothersPietele internationale de capital au resimtit din plin socul falimentului bancii de investitii Lehman Brothers, bursele europene si asiatice afisand deprecieri masive, pe fondul eforturilor mai multor banci centrale de a mentine increderea investitorilor, prin injectii masive de capital, scrie presa internationala.

Pietele europene de capital au urmat evolutiei negative de pe bursele asiatice, iar investitorii urmaresc cu atentie turbulentele de pe Wall Street, potrivit editiei electronice a International Herald Tribune (IHT).

La ora inchiderii Bursei de Valori Bucuresti, bursele europene scadeau puternic. Astfel, indicele principal al pietei de la Frankfurt, DAX, scadea cu 2,72%, pana la 5.898,94 puncte, iar indicele Bursei de la Paris, CAC40, pierdea 2,73%, la 4.055,01 puncte. Indicele bursei londoneze, FTSE, cobora cel mai mult cu 3,78%, la 5.007,4 puncte.

Actiunile celei mai mari banci ipotecare din Marea Britanie, HBOS, s-au ieftinit ieri cu mai mult de 40%, iar costul asigurarii datoriei impotriva creditelor neperformante a crescut, pe fondul ingrijorarii legate de posibilitatea scumpirii finantarii si a deprecierii activelor, scrie Reuters.

Reprezentantii bancii au incercat sa ii linisteasca pe investitori, spunand ca banca este una puternica si continua sa aiba acces la pietele de finantare.
Actiunile HBOS si-au injumatatit pierderile cu 20%, la 185 pence, dupa ce s-au depreciat pana la 137,4 pence, un nivel minim nemaiatins niciodata. Titlurile HBOS cazusera cu 18% luni si, respectiv cu 75% de la inceputul anului.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a coborat, de la 'AA-' la 'A+', ratingul HBOS, spunand ca va face fata mai greu conditiilor dificile din pietele financiare.
Bursa de la New York a deschis ieri in scadere in contextul in care pietele sunt ingrijorate de posibilul faliment al asiguratorului american AIG si de decizia de politica monetara ce urmeaza sa fie luata de banca centrala americana, Federal Reserve.

Indicele bursier Dow Jones a inregistrat o coborare de 1,20%, in timp ce indicele Nasdaq a scazut cu 1,18%.

In prima parte a sedintei de ieri, indicele industrial Dow Jones a pierdut 131,08 puncte, la 10.786,43 puncte, iar indicele compozit Nasdaq a coborat cu 25,62 puncte, la 2.154,29 puncte. Indicele extins Standard & Poor's 500 a inregistrat o scadere de 1,52%, cu 18,11 puncte, la 1.174,59 puncte.

Prabusirea marilor burse de investitii a dezechilibrat si piata asiatica

Prabusirea marilor burse de investitii a dezechilibrat si piata asiaticaSi pietele asiatice de capital au cazut ieri, dupa falimentul Lehman Brothers si preluarea Merrill Lynch de catre Bank of America, miscari ce au starnit temeri ca o criza financiara globala este iminenta.

La Tokyo, cea mai mare piata asiatica, indicele principal Nikkei 225 a coborat cu 605,04 puncte, la 11.609,72 puncte, ceea ce marcheaza un declin cu aproape 5% pana la un nivel minim al ultimilor trei ani. Indicele Topix al pietei japoneze a scazut cu 5,1% si a inchis sedinta la 1.117,57 puncte.

Indicele Kospi al bursei sud-coreene a coborat cu 6,1%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a coborat cu 4,5%.

Atat piata japoneza, cat si cea din Hong Kong - cele mai mari burse din Asia - au fost inchise luni cand s-a raspandit pentru prima data vestea ca turbulentele financiare de pe Wall Street au modificat dramatic peisajul financiar mondial.

"Azi a fost o baie de sange", afirma seful departamentului de cercetare de la banca de investitii Core Pacific-Yamaichi, Alex Tang, care a observat ca volumul de tranzactionare a fost la un nivel maxim al ultimelor luni. "A fost o vanzare creata de panica. Oamenii renunta la actiuni si vor doar sa isi lichideze pozitiile", scrie NewsIn.
Indicele principal al bursei din Taiwan a coborat cu 4,9%, iar indicele Shanghai al pietei chineze a scazut cu 4,5%, pana la un nivel minim al ultimilor doi ani. Bursele din India si din Indonezia, insa, au reusit sa obtina castiguri.
"Am crezut ca dupa ce s-a prabusit in martie Bear Stearns nu va mai cadea nicio mare institutie financiara americana", a spus analistul Commerzbank, Andreus Hurkamp. "Acum stim ca lucrurile stau altfel si ca trebuie sa ne luam garantii impotriva riscurilor, care sa reflecte realitatea", spune Hurkamp.

Bancile centrale incearca sa opreasca declinul

Bancile centrale incearca sa opreasca declinulTraderii incep sa urmareasca ce fac bancile centrale si se intreaba cam cat ajutor va primi, de fapt, piata. Dupa deciziile de relaxare a politicii monetare, ale bancilor centrale din China, Australia si Noua Zeelanda, jucatorii de pe piete sunt atenti la ce va face Federal Reserve, banca centrala americana, si Banca Centrala Europeana (BCE), spune Hurkamp.

Jucatorii de pe piata au inceput deja sa speculeze ca Federal Reserve va cobori dobanda cheie la sedinta de politica monetara de ieri.

Deocamdata, bancile centrale ale Australiei si Japoniei au demarat, luni, actiuni pentru calmarea investitorilor si sporirea increderii acestora in pietele financiare pe care opereaza, in contextul in care banca de investitii Lehman Brothers se indreapta catre faliment, relata Reuters.

Banca Centrala Europeana (BCE) a efectuat o injectie de capital in pietele din zona euro, de 70 miliarde euro, in incercarea de a reduce tensiunile declansate de criza bancara din Statele Unite, potrivit AFP.

De asemenea, banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a injectat ieri in piata monetara 20 de miliarde lire sterline (25 miliarde euro), pentru a calma tensiunile provocate de criza financiara din Statele Unite.